Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności studia

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności studia - kierunek studiów

Każdy z nas chciałby mieć pewność, że żywność, którą kupuje jest najwyższej jakości oraz nie była narażona na działanie czynników szkodliwych. Dlatego też powstała oferta studiów magisterskich na kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności po to byś sam mógł sprawować kontrolę nad tym co trafia na sklepowe półki. Zatem jeśli jesteś absolwentem kierunku bezpieczeństwo żywności lub pokrewnego i chcesz mieć wpływ na jakość produktów spożywczych, to te studia są właśnie dla Ciebie!

Czego nauczysz się w ramach tego kierunku? Przede wszystkim na zajęciach zostaną poruszone takie zagadnienia jak istniejące zagrożenia w przetwórstwie i produkcji, poznasz systemy zarządzania oraz normy i standardy certyfikacji żywności. Dodatkowo zdobędziesz wiadomości z zakresu systemów produkcji żywności obowiązujących na świecie. Program studiów kładzie nacisk również na zajęcia praktyczne i odbywanie różnego rodzaju staży po to byś zdobył kompletną wiedzę pozwalającą Ci na dołączenie do grona ekspertów!

Gdzie zatem będziesz mógł podjąć pracę jako absolwent kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności? Zatrudnienie znajdziesz w ośrodkach zajmujących się wystawianiem certyfikatów jakości, jak również w instytucjach badawczo-naukowych. Jeśli uważasz, że praca naukowa nie jest dla Ciebie stworzona, to możesz pracować w służbach sanitarnych lub zakładach przetwórczych. Jeżeli chcesz mieć wpływ na proces wytwarzania żywności to zdecydowanie powinieneś wziąć pod uwagę ten kierunek studiów w dalszym procesie kształcenia!


Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności


Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • znajomości obowiązujących przepisów prawa żywnościowego
  • znajomości zagrożeń i ich eliminacji w procesie wytwarzania żywnościowego
  • certyfikacji żywności w Polsce i na świecie
  • prawidłowej oceny żywności pod kątem jej bezpieczeństwa
  • stosowania zasad budowania, uruchamiania i poprawiania systemów zarządzania jakością
  • planowania i wykorzystywania odpowiednich narzędzi w procesie przetwarzania żywności

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności


Absolwent kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:

  • specjalista do ds. kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności
  • pracownik firm zajmujących się przetwórstwem spożywczym
  • pracownik instytucji badawczo – naukowych
  • pracownik służb sanitarnych
  • pracownik ośrodków badających żywność i wydających certyfikaty potwierdzające jej jakość

WYMAGANIA

Żeby dostać się na studia na kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne: Studia magisterskie – kandydaci powinni posiadać co najmniej tytuł inżyniera na kierunku bezpieczeństwo żywności lub pokrewnego.

 

Popularne miasta, które oferują studia na kierunku BEZPIECZEŃSTWO I CERTYFIKACJA ŻYWNOŚCI

Gdzie studiować i jakie wymagania na kierunek Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

BEZPIECZEŃSTWO I CERTYFIKACJA ŻYWNOŚCI - Szkoły wyższe, uczelnie i wymagania

Zobacz inne kierunki Biologiczne i przyrodnicze

{matura_kierunki}

Komentarze (0)