Chemia i technologia żywności

Chemia i technologia żywności

Chemia i technologia żywności studia - kierunek studiów

Fascynuje Cię świat chemii i procesów zachodzących wokół Ciebie? Lubisz zdobywać wiedzę w praktyce? Jeśli tak, to zdecydowanie powinieneś rozważyć podjęcie studiów na kierunku Chemia i technologia żywności!

Czego się nauczysz w ramach zajęć? Program studiów obejmuje zagadnienia z chemii, fizyki, biologii oraz biochemii. Zdobędziesz umiejętności w zakresie planowania i samodzielnego przeprowadzania eksperymentów. Uczęszczając na zajęcia zapoznasz się również z programami do opracowywania uzyskanych wyników i prawidłowego ich analizowania . Oprócz tego w ramach programu zostaną poruszone zagadnienia z dietetyki oraz technologii cukrów i tłuszczy. Ogromną zaletą tego kierunku jest duża ilość zajęć praktycznych w przedsiębiorstwach spożywczych, a co za tym idzie, zyskiwanie cennego doświadczenia. Dzięki przekazywanej wiedzy, zdobędziesz wszechstronne przygotowanie do wyzwań jakie czekają na Ciebie w przyszłej pracy zawodowej oraz staniesz się ekspertem w swojej dziedzinie!

Zastanawiasz się gdzie będziesz mógł pracować jako absolwent kierunku Chemia i technologia żywności? Zatrudnienie znajdziesz przede wszystkim w przedsiębiorstwach przetwórczych i chemicznych. Zdobyte kompetencje pozwolą Ci również na podjęcie pracy w zakładach kontrolujących jakość produktów żywnościowych. Możliwości rozwoju zawodowego jakie daje Ci ukończenie tych studiów są szerokie, dlatego zdecydowanie powinieneś wziąć pod uwagę kierunek Chemia i technologia żywności przy wyborze swojej dalszej drogi kształcenia!


Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Chemię i technologię żywności


Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • znajomości terminologii z zakresu chemii, fizyki, biochemii, ekologii i ochrony środowiska oraz statystyki
  • znajomości programów służących do opracowywania i analizowania danych
  • przepisów i norm dotyczących higieny i bezpieczeństwa w zakładach przetwórczych, laboratoriach
  • samodzielnego planowania i przeprowadzania eksperymentów
  • obsługiwania urządzeń kontrolno – pomiarowych oraz analizowania jakości żywności na podstawie uzyskanych wyników
  • znajomości języka obcego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Chemia i technologia żywności


Absolwent kierunku Chemia i technologia żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:

  • pracownik przedsiębiorstw przetwórczych
  • pracownik firm chemicznych
  • pracownik zakładów zajmujących się kontrolą żywności
  • pracownik przedsiębiorstw z sektora biotechnologicznego

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Żeby dostać się na studia na kierunek chemia i technologia żywności , na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne: biologia, chemia, fizyka, fizyka z astronomią, informatyka, matematyka

 

 

Popularne miasta, które oferują studia na kierunku CHEMIA I TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI

Gdzie studiować i jakie wymagania na kierunek Chemia i technologia żywności

CHEMIA I TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI - Szkoły wyższe, uczelnie i wymagania

Zobacz inne kierunki Chemiczne

Komentarze (0)