Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności

Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
    Typ uczelni
      Więcej filtrów
      Poziom studiów
        Forma studiów
          Czas trwania

            Uczelnie, gdzie zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności jako specjalność / ścieżka kształcenia

            Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa w Poznaniu

            Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa w Poznaniu

            Bezpieczeństwo zdrowotne stopień: (I), czas trwania: 3 lata
            forma: stacjonarne, niestacjonarne

            Specjalności na kierunku bezpieczeństwo zdrowotne

            Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa w Giżycku

            Bezpieczeństwo zdrowotne stopień: (I), czas trwania: 3 lata
            forma: stacjonarne, niestacjonarne

            Specjalności na kierunku bezpieczeństwo zdrowotne

            Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności studia - kierunek studiów

             

            Dla kogo ten kierunek

            Poszukujesz studiów, które łączą w sobie wiedzę z wielu dziedzin? W kręgu Twoich zainteresowań znajdują się nauki przyrodnicze i ścisłe? A może chciałbyś zdobywać nowe wiadomości w praktyce? Jeśli tak, to zapoznaj się z opisem studiów na kierunku Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności, ponieważ jest to interesująca propozycja, która być może okaże się dla Ciebie stworzona!

             

            Program studiów i przedmioty

            Jakie możliwości konkretnie oferuje ten kierunek studiów? W ramach zajęć zdobędziesz niezbędną wiedzę z zakresu matematyki, biochemii, chemii organicznej i nieorganicznej oraz fizyki z elementami biofizyki. Dzięki tym wiadomościom łatwiej będzie Ci zrozumieć i interpretować zjawiska i związki jakie zachodzą w świecie materii. Co jeszcze oferuje program? Uczęszczając na zajęcia będzie miał możliwość zapoznać się z problematyką przedmiotów związanych z procesami przetwarzania oraz oceną jakości produktów spożywczych. Dodatkowo zostaną zaprezentowane techniki i narzędzi wykorzystywane w przebiegu zabezpieczania i transportowania żywności. Posiadając kompleksową wiedzę i niezbędne umiejętności z tej dziedziny, trudności pojawiające się w codziennej pracy nie będą dla Ciebie żadnym wyzwaniem!

             

            Praca po studiach

            Zastanawiasz się gdzie znajdziesz zatrudnienie po ukończeniu studiów? Posiadając tytuł inżyniera staniesz się jeszcze bardziej pożądanym pracownikiem dla przyszłych pracodawców, zatem o pracę możesz się starać w placówkach zajmujących się oceną jakości żywności oraz w laboratoriach diagnostycznych i kontrolnych. Oprócz tego, jako absolwent zatrudnienie znajdziesz również w inspektoratach sanitarnych. Zatem jeśli chciałbyś mieć wpływ na jakość produktów, które trafiają do sklepów to wybierz studia na kierunku Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności!

            Jakie przedmioty zdawać na maturze?

            Żeby dostać się na studia na kierunek zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności , na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne: biologia, matematyka, język polski, język obcy nowożytny.

            Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności - zasady rekrutacji

            • Terminy rekrutacji

            • Czas trwania

            • Przedmioty maturalne

            • Limity

            • Progi

            Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności

            Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
            • podstawowych zagadnień z zakresu chemii, fizyki, ekonomii, inżynierii genetycznej oraz biologii molekularnej
            • przygotowywania certyfikatów jakości żywności
            • znajomości narzędzi stosowanych do analizy jakości produktów spożywczych
            • wykorzystywania znanych systemów komputerowych w procesie badania jakości żywności
            • znajomości systemów kontroli żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami w Polsce i Unii Europejskiej

            Jak wyglądają studia na kierunku Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności

            Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności jest kierunkiem interdyscyplinarnym, ponieważ swoim zakresem obejmuje nauki rolnicze, przyrodnicze, ekonomiczne, techniczne oraz medyczne. Sprawia to, że sam kierunek wydaje się perspektywiczny, a pozyskaną na studiach wiedzę można wykorzystać na różnych płaszczyznach zawodowych. To dyscyplina dla osób mających szerokie zainteresowania, którzy od studiów oczekują nie tylko nabycia umiejętności menedżerskich, ale także wiedzy, na którą rośnie zapotrzebowanie na rynku, a więc między innymi z zakresu żywienia i dietetyki, przechowywania żywności, czy ochrony praw konsumenta.

            Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności najczęściej występuje na studiach jednego stopnia, co nie znaczy, że program studiów nastawiony jest na wąski zakres kształcenia. Jako, że jest to kierunek z gałęzi zarządzania, w toku studiów studenci zaznajamiają się z zasadami analizowania ryzyka, audytu, metodami badań społecznych, zarządzaniem projektami, jak również zasadami oceny jakości żywności, systemami zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności, standaryzacją i certyfikacją żywności, higieną, czy mikrobiologią.

            Jak już wspomnieliśmy, Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności zwykle realizowane jest na jednym stopniu. Którym? To już jest uzależnione od konkretnej uczelni. Niektóre proponują kształcenie na pierwszym, a niektóre na drugim stopniu. Podobnie jest w przypadku formy kształcenia. Niektóre uczelnie dają możliwość wyboru pomiędzy trybem stacjonarnym a niestacjonarnym, zatem możemy zdecydować czy będziemy kształcić się od poniedziałku do piątku, czy w ramach zjazdów.

            Ile trwają studia na kierunku Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności

            Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności jest kierunkiem, który przez uczelnie traktowany jest indywidualnie. Niektóre oferują kształcenie na studiach licencjackich, niektóre na studiach inżynierskich, a jeszcze inne na studiach magisterskich. Aby przekonać się, jaka formuła zdobywania wykształcenia najbardziej nam odpowiada, należy dokładnie zapoznać się z ofertami edukacyjnymi. Czas trwania studiów zależy tylko od nas.

            Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności

            Absolwent kierunku Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
            • pracownik placówek administracji rządowej i samorządowej
            • pracownik laboratoriów diagnostycznych i kontrolnych
            • pracownik ośrodków zajmujących się oceną jakością żywności
            • pracownik inspektoratu sanitarnego

            Zobacz inne kierunki żywienie i żywność - podyplomowe

            Filtrowanie
            Województwo
            Poziom studiów

            Miasta, które oferują studia na kierunku Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności

            Teraz najważniejsze

            matura 2024

            zmiany na maturze 2024

            arkusze maturalne

            wyniki matur 2023

            rekrutacja na studia

            studia

            kierunki studiów

            studia podyplomowe

             

            Ciekawe

             


            gdzie studiować

             

             

            Nadchodzące wydarzenia

            • pl. Kopernika 11a,, 45-040 Opole Uniwersytet Opolski
            • Kampus AGH https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJIZu1VqdbFkcR0RezIbqNDLI https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/b9653-agh.jpg Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
            • Kampus przy ul. Warszawskiej 24 w Krakowie https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJv9WgpARbFkcR6xkKhuEVqEE https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/b117c-politechnika-krakowska.jpg Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
            • ul. Podchorążych 2, 30-084 Kraków https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=UNIWERSYTET%20PEDAGOGICZNY%20KRAK%C3%93W https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/40a0a-miniatura-na-miescie.jpg Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
            • ul. Krakowskie Przedmieście 26/28, Warszawa https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJCWP6Nl7MHkcRf_xabKDNoaQ https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/be790-uniwersytet-warszawski.jpg Uniwersytet Warszawski
            • Dzień otwarty Akademia Muzyczna im. Karola Lipińskiego we Wrocławiu

            Komentarze (1)

            Katarzyna odpowiedz

            Ja studiuję kierunek zarządznie jakością i bezpieczeństwem żywności na WSKZ, Zaczęłam teraz w lutym II semestr i jestem bardzo zadowolona. Już wiedzę, którą zdobyłam śmiało mogę wykorzystać w aktualnej pracy.