Żywienie człowieka i ocena żywności

Żywienie człowieka i ocena żywności

żywienie człowieka i ocena żywności studia

Żywienie człowieka i ocena żywności studia - kierunek studiów

Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat nowych tendencji w żywieniu? Szukasz studiów na kierunkach przyrodniczych lub technicznych? Nie chcesz martwić się o miejsca zatrudnienia po ukończeniu studiów? Zależy Ci na zdobyciu wykształcenia, które pozwoli Ci na dalszy rozwój? Jeśli tak to z pomocą przychodzą Ci studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności!

Czego nauczysz się w ramach programu? Uczestnicząc w zajęciach otrzymasz podstawową wiedzę z matematyki, biologii, chemii oraz fizyki. Oprócz tego zapoznasz się z anatomią i fizjologią człowieka, jak również z psychologią żywienia i dietoterapii. W ramach zajęć zostaną zaprezentowane tematy dotyczące ochrony konsumenta, toksykologii, narzędzi pomocnych przy ocenie jakości produktów żywnościowych. Jako student tego kierunku zdobędziesz również niezbędną wiedzę z obszaru rachunkowości, marketingu oraz ekologii. Dzięki szerokiej gamie przedmiotów będziesz miał szansę dołączyć do grona specjalistów z tej dziedziny!

Oprócz ciekawego programu zajęć, kierunek ten oferuje również dla swoich absolwentów szerokie perspektywy zawodowe. Gdzie będziesz mógł pracować po ukończeniu studiów? Przede wszystkim dzięki zdobytym kompetencjom możesz zatrudnić się w specjalistycznych poradniach lub ośrodkach naukowo – badawczych. Oprócz tego nie powinieneś mieć trudności ze znalezieniem zatrudnienia w zakładach przetwórczych. Specjalistów z tej dziedziny poszukują także instytucje zajmujące się kontrolą jakości żywności oraz dbaniem o prawa konsumentów. Jeśli interesujesz się tematami dotyczącymi kwestii zdrowego odżywiania się to studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności są doskonałą propozycją!


Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Żywienie człowieka i ocena żywności


Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • podstawowych zagadnień z matematyki, chemii, fizyki, biologii
  • znajomości technik i urządzeń stosowanych do realizacji zadań inżynierskich w obszarze żywienia człowieka
  • znajomości anatomii i fizjologii człowieka
  • dysponowania wiadomościami dotyczącymi oceny jakości produktów spożywczych
  • tworzenia programów i przeprowadzania zajęć edukacyjno – zdrowotnych
  • planowania i przeprowadzania badań naukowych
  • znajomości języka obcego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności


Absolwent kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:

  • pracownik ośrodków naukowo – badawczych
  • pracownik instytucji ochrony konsumentów
  • pracownik specjalistycznych poradni
  • pracownik zakładów przetwórczych
  • pracownik instytucji kontroli jakości żywności

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Żeby dostać się na studia na kierunek żywienie człowieka i ocena żywności, na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne: matematyka, chemia, biologia

 

 

Popularne miasta, które oferują studia na kierunku ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I OCENA ŻYWNOŚCI

Gdzie studiować i jakie wymagania na kierunek Żywienie człowieka i ocena żywności

ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I OCENA ŻYWNOŚCI - Szkoły wyższe, uczelnie i wymagania

Komentarze (0)