analityka żywności studia

Analityka żywności studia - kierunek studiów

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na to co spożywa, czyta etykiety produktów spożywczych, stawia na naturalne składniki. Kontrola jakości żywności w specjalistycznych laboratoriach jest obecnie codziennością. Wywarło to zapotrzebowanie na absolwentów studiów kierunku analityka żywności. Jeżeli zatem w szkole chemia była lubianym przez Ciebie przedmiotem a zagadnienia z dziedziny biochemii nie są Ci obce, warto zwrócić uwagę na studia na kierunku analityka żywności.

Analityka żywności to studia kształcące z zakresu wiedzy z analityki z włączeniem specyfiki wiedzy na temat przemysłu żywnościowego oraz jego badań. Podczas studiów na kierunku analityka żywności nauczysz się rozpoznawać zjawiska jakie zachodzą w procesie przetwarzania oraz przechowywania żywności, identyfikować składniki odpowiadające za właściwości funkcjonalne i cechy sensoryczne żywności. Oprócz tego zdobędziesz umiejętności z zakresu zarządzania organizacją i pracą laboratorium oraz analizy i interpretacji schematów technologicznych. Ocena zgodności produktu z przepisami prawnymi i specyfikacją stanie się dla Ciebie codziennością.

Studia na kierunku analityka żywności pozwolą Ci znaleźć pracę w jednostkach zajmujących się wytwarzaniem i dystrybucją żywności. Idealnym miejscem na wdrożenie umiejętności nabytych w czasie studiów będzie również laboratorium analityczne nadzorujące jakość i bezpieczeństwo żywności. Praca znajdziesz wszędzie tam, gdzie kontrola żywności jest niezbędna.

 

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Analitykę żywności

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • podstaw naukowych technologii żywności związaną z wytwarzaniem i przetwarzaniem różnego rodzaju żywności
  • objaśniania kinetyki reakcji chemicznych
  • klasyfikacji zaawansowanych technik laboratoryjnych
  • wykorzystania zaawansowanych metod biologicznych w analizie żywności
  • zarządzania organizacją i pracą laboratorium
  • analizy i interpretacji schematów technologicznych
  • oceny zgodności produktu z przepisami prawnymi i specyfikacją

 

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Analityka żywności

Absolwent kierunku Analityka żywności znajdzie zatrudnienie w:

  • zakładach wytwarzających żywność
  • jednostkach dystrybuujących żywność
  • laboratoriach naukowo-badawczych
  • jednostkach nadzorujących jakość i bezpieczeństwo żywności

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Kandydat na kierunek Analityka żywności powinien na maturze wybrać następujące przedmioty:

  • chemia
  • biologia

 

Popularne miasta, które oferują studia na kierunku ANALITYKA ŻYWNOŚCI

Gdzie studiować i jakie wymagania na kierunek Analityka żywności

ANALITYKA ŻYWNOŚCI - Szkoły wyższe, uczelnie i wymagania

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Kierunek analityka ŻywnoŚci prowadzony jest przez:

Wydział Chemii UAM

Zobacz inne kierunki Biologiczne i przyrodnicze

Komentarze (0)