Menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa

Menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa

Menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa studia - kierunek studiów

Rozwój państw i społeczeństw to nie tylko inwestowanie w coraz gęstsze sieci dróg, technologie dla przemysłu, innowacyjny biznes czy medycynę, która ma ratować nas w chorobach. O poziomie cywilizacyjnym świadczy także nasze podejście do gospodarowania zasobami naturalnymi, które zostały nam dane, ale nie w postaci studni bez dna, czy samonapełniającego się skarbca. W tym kontekście bardzo ważnym aspektem jest kwestia produkcji żywności. Bezpieczeństwo i fachowość właściwie zaplanowanego procesu wytwórczego decydują o tym, czy ludzie na całym świecie będą mieli dostęp do wystarczającej ilości jedzenia. W ofertach edukacyjnych uczelni możemy znaleźć coraz więcej kierunków, które kształcą specjalistów w wąskich, ale bardzo istotnych dziedzinach związanych z żywnością. Właściwe gospodarowanie jedzeniem to część filozofii, która leży również u podstaw studiów kształcących przyszłych menadżerów produkcji i przetwórstwa mięsa. Praktyczne studia na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa, przekazujące kompleksową wiedzę z zakresu technologii produkcyjnych, mikrobiologii, biochemii oraz zarządzania procesem wytwórczym – na poziomie logistycznym, technicznym i jakościowym – to wybór dla osób, które chcą zdobyć innowacyjne umiejętności inżynierskie i znaleźć zatrudnienie w branży mięsnej.

Jaką wiedzę i umiejętności zdobędziesz w toku studiów? Będą one dla Ciebie okazją do zgłębienia zagadnień z zakresu dziedzin przydatnych przyszłemu pracownikowi spożywczego sektora wytwórczego – spodziewaj się zatem zajęć z chemii organicznej, biochemii, mikrobiologii ale także spotkania z podstawami ekonomii, prawa, psychologii w biznesie i socjologii pracy. By rozumieć każde ogniwo procesu produkcyjnego i przetwórczego, przejdziesz kurs maszynoznawstwa, dowiesz się jakie normy i przepisy wpływają na utrzymywanie odpowiedniego poziomu jakości mięsa, jak zarządzać procesami w przedsiębiorstwie, korzystać z istniejących technologii produkcji surowca i pracować nad powołaniem do życia nowych, innowacyjnych metod. Zostaniesz wyposażony w wiedzę o podstawach żywienia człowieka, zdobędziesz umiejętności marketingowe i przygotujesz się do prowadzenia własnej działalności gospodarczej na rynku, który poznasz już w trakcie studiów.

O jakich ścieżkach kariery będziesz mógł myśleć, kiedy ukończysz studia na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa? Możliwościom zawodowego rozwoju przyjrzysz się już jako student, mając okazję do podejmowania współpracy i odbywania praktyk w zakładach ściśle współpracujących z uczelnią. Z powodzeniem sprawdzisz się jako menadżer produkcji w branży mięsnej, kontroler jakości, hodowca zwierząt rzeźnych lub pracownik firm i przedsiębiorstw zajmujących się dystrybucją, wytwórstwem lub logistyką produktów mięsnych.

 

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa?

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • podstaw chemii organicznej i biochemii
  • podstaw mikrobiologii
  • znajomości poszczególnych ogniw procesu wytwórczego
  • podstaw ekonomii
  • psychologii w biznesie
  • socjologii pracy
  • norm i przepisów regulujących poziomy jakości stosowane w produkcji i przetwórstwie mięsa
  • znajomości i wykorzystywania w praktyce najnowszych technologii produkcji
  • projektowania innowacyjnych rozwiązań technologicznych dla branży mięsnej
  • podstaw dietetyki i zasad żywienia człowieka
  • marketingu
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej

 

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa?

Absolwent kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa znajdzie zatrudnienie w/jako:

  • kontroler jakości w firmach i przedsiębiorstwach działających w branży mięsnej
  • menadżer produkcji
  • hodowca zwierząt rzeźnych
  • operator i konserwator maszyn produkcyjnych
  • specjalista do spraw marketingu firm i przedsiębiorstw wytwórczych
  • logistyk
  • kontroler procesów
  • specjalista do spraw dystrybucji

 

Przy rekrutacji na kierunek menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa na większości uczelni brane są pod uwagę następujące przedmioty: warunkiem przyjęcia na studia jest rejestracja w systemie rekrutacyjnym uczelni, uiszczenie opłaty rekrutacyjnej oraz dostarczenie kompletu dokumentów.

Popularne miasta, które oferują studia na kierunku MENADŻER PRODUKCJI I PRZETWÓRSTWA MIĘSA

Gdzie studiować i jakie wymagania na kierunek Menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa

MENADŻER PRODUKCJI I PRZETWÓRSTWA MIĘSA - Szkoły wyższe, uczelnie i wymagania

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach

Kierunek menadŻer produkcji i przetwÓrstwa miĘsa prowadzony jest przez:

Wydział Przyrodniczy

Zobacz inne kierunki Chemiczne

Komentarze (0)