Zdrowy tryb życia oraz jakość żywności to obecnie temat pojawiający się na ustach milionów ludzi, nie tylko w Europie, ale i na świecie. Zastanawiałeś się kiedyś ile kontroli przechodzi produkt zanim trafi dla klientów? Kto czuwa nad ich bezpieczeństwem i przydatnością do konsumpcji? Tego wszystkiego i wiele więcej dowiesz się studiując bezpieczeństwo żywności!
Studiując ten kierunek nauczysz się zarządzać jakością produkcji oraz poznasz krajowe prawo żywnościowe, a także to obowiązujące na terenie Unii Europejskiej. W sferze wiedzy teoretycznej poznasz tajniki nauk ekonomicznych, technicznych i biologicznych. Przykładowymi przedmiotami mogą być: logistyka w łańcuchu żywnościowym, bezpieczeństwo żywności czy rolnictwo ekologiczne. Zapoznasz się także z zasadami ochrony środowiska oraz organizacji systemów ekologicznych. Ponadto czeka na Ciebie wiele godzin spędzonych w laboratorium, gdzie poznasz systemy zarządzania jakością i staniesz się prawdziwym specjalistą w tej dziedzinie!
Po studiach staniesz się ekspertem w dziedzinie jakości i bezpieczeństwa żywności, co otworzy Ci ścieżkę kariery we wszystkich sektorach przemysłu spożywczego, w administracji państwowej, służbach sanitarnych czy straży granicznej.
Chcesz zatem spróbować swoich sił w branży kontroli i bezpieczeństwa żywności? Jesteś dokładny i sumienny, a Twoją mocną stroną są nauki matematyczno-przyrodnicze? Jeśli tak to jest to kierunek dla Ciebie!
Popularne miasta, które oferują studia na kierunku BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
Gdzie studiować i jakie wymagania na kierunek Bezpieczeństwo żywności