Browarnictwo i słodownictwo

Browarnictwo i słodownictwo

Browarnictwo i słodownictwo

Trunek stary jak świat – tak zwykliśmy mówić o piwie, które rzeczywiście towarzyszy nam od wieków. Wraz ze zmianami gustów i smaków oraz podejścia do tego, co trafia na nasze talerze (i do naszych kufli!), zmieniają się również trendy w browarnictwie, które samo w sobie jest niemałą sztuką, choć prawdę mówiąc znacznie bliżej mu do technologii. Produkcja piw to jednak nie tylko tajemnicza alchemia dla tych, którzy zechcą ją posiąść, ale także potężny rynek, który nieustannie ewoluuje, jest nasączony konkurencją i wrażliwy na gusta i opinie konsumentów. Kandydaci, którzy wybiorą browarnictwo i słodownictwo jako swój kierunek, mogą być pewni, że do roli browarnika zostaną przygotowani kompleksowo – od strony merytorycznej (tu ważna będzie chemia), technologicznej i praktycznej (od urządzeń, po rodzaje chmielów i praktyczne aspekty produkcji słodu) oraz biznesowej i rynkowej. Browarnictwo i słodownictwo to bardzo wymierne, ale i nowoczesne studia, dzięki którym będziesz w stanie zdobyć solidne wykształcenie, które dodatkowo da Ci poczucie zdobywania wiedzy, która będzie miała odniesienie do aktualnej rzeczywistości.
Jeśli na świat chciałbyś patrzeć przez brązowe szkiełko i rozumieć przez to posiadanie merytorycznej i praktycznej wiedzy o browarnictwie i słodownictwie, chemia nigdy nie sprawiała Ci problemu, a jej domenę potrafisz przełożyć na praktykę, chciałbyś przyjrzeć się funkcjonowaniu browaru i warzelni od podszewki, myślisz o założeniu własnej działalności w tym zakresie, a zagadnienia związane z żywieniem człowieka, technologią i prawem nie są w stanie ostudzić w Tobie pasji, studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo mogą się okazać tym, czego szukasz. 
Jaką wiedzę zdobędziesz w toku studiów i jakimi umiejętnościami będziesz mógł pochwalić się jako absolwent tego kierunku? Podstawowe dziedziny wiedzy, które będziesz musiał opanować od postaw to przede wszystkim chemia, ale również matematyka z elementami statystyki, fizyka i biochemia. Z punktu widzenia odpowiedzialnego browarnika, bardzo istotne będą również kwestie ekologii i ochrony środowiska, z którymi będziesz miał styczność podczas studiów. Jeśli swoje losy zwiążesz w przyszłości z produkcją piwa, staniesz się ogniwem w łańcuchu żywienia człowieka, przekonując się, jaka odpowiedzialność ciąży na osobach czuwających nad dostarczeniem produktu o odpowiedniej jakości. Przygotujesz się więc do analizy i oceny jakości żywności, poznasz maszyny stosowane w słodownictwie oraz kulisy projektowania nowych produktów piwowarskich. Poznasz etapy projektowania i uruchamiania browaru oraz prawne i ekonomiczne aspekty jego funkcjonowania. Staniesz się specjalistą od szeroko pojętego przetwórstwa produktów spożywczych, a chmielowi przyjrzysz się z bliska, by profesjonalnie przygotować się do wytwarzania trunku na jego bazie. 
Jakie perspektywy zawodowe otworzą się przed Tobą, kiedy ukończysz studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo? Dyplom inżyniera browarnictwa i słodownictwa to przede wszystkim przygotowanie do pracy w browarze – zarówno małym, lokalnym przedsiębiorstwie, jak i przemysłowym zakładzie, produkującym piwo na szeroką skalę. Z powodzeniem sprawdzisz się w roli projektanta nowych produktów, kontrolera jakości czy osoby odpowiedzialnej za higienę i bezpieczeństwo miejsca pracy. Rozeznanie rynkowe pozwoli Ci pójść w stronę marketingu – planowania kampanii dla nowych produktów, ustalania kierunków produkcji w oparciu o oczekiwania klientów. Możesz również spróbować własnych sił i stać się samodzielnym przedsiębiorcą prowadzącym działalność gospodarczą w zakresie produkcji lub promocji produktów browarniczych – wiedza z zakresu prawnych uwarunkowań obowiązujących w tym segmencie działalności znacznie ułatwi Ci start.

 

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując browarnictwo i słodownictwo?

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • właściwości i specyfiki chmielu oraz produktów chmielarskich
  • podstaw chemii
  • podstaw matematyki z elementami  statystyki
  • podstaw biochemii i fizyki
  • ekologii i ochrony środowiska
  • maszyn i urządzeń stosowanych w browarnictwie i słodownictwie
  • podstaw żywienia człowieka
  • analizy i oceny jakości żywności
  • projektowania nowych produktów piwowarskich
  • projektowania i uruchamiania browaru oraz prawnych i ekonomicznych aspektów jego funkcjonowania
  • automatyzacji browarnictwa i nowoczesnych procesów zarządzania browarem
  • przetwórstwa produktów spożywczych
  • trendów obowiązujących na rynku browarniczym i tworzenia atrakcyjnej marki

 

Gdzie będziesz pracował po kierunku browarnictwo i słodownictwo?

Absolwent kierunku browarnictwo i słodownictwo znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • browarach i słodowniach – zarówno rzemieślniczych, regionalnych, jak i tych działających na szeroką skalę)
  • kontroler jakości produkcji browarniczej
  • technolog żywności
  • specjalista do spraw marketingu na rynku produktów browarniczych
  • samodzielny przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w zakresie produkcji lub promocji produktów browarniczych
  • operator urządzeń i maszyn browarniczych
Przy rekrutacji na browarnictwo i słodownictwo na większości uczelni brane są pod uwagę następujące przedmioty: Bez postępowania kwalifikacyjnego mogą być przyjęci laureaci i finaliści eliminacji centralnych następujących olimpiad: biologicznej, chemicznej, fizycznej, informatycznej, matematycznej, wiedzy technicznej, a także laureaci (do 5 miejsca) eliminacji centralnych olimpiad wiedzy o żywieniu i żywności (poprzednia nazwa „Olimpiada wiedzy o żywieniu”) oraz wiedzy i umiejętności rolniczych (w odpowiednim bloku).

 

Lista przedmiotów branych pod uwagę obejmuje dla poziomu podstawowego lub rozszerzonego matury, jeden przedmiot do wyboru spośród następujących: matematyka, chemia, fizyka z astronomią, biologia. Szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji dostępne są na stronie internetowej Uniwersytetu oraz Wydziału.

Popularne miasta, które oferują studia na kierunku BROWARNICTWO I SŁODOWNICTWO

Gdzie studiować i jakie wymagania na kierunek Browarnictwo i słodownictwo

BROWARNICTWO I SŁODOWNICTWO - Szkoły wyższe, uczelnie i wymagania

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Zobacz inne kierunki Inżynieryjno-techniczne

Komentarze (0)