Studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra).
Żeby dostać się na studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej, należy posiadać dokumenty uprawniające do podjęcia studiów II stopnia.
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Program studiów i przedmioty
Czego nauczą cię studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej? Zdobędziesz interdyscyplinarną wiedzę w zakresie branży rolno – spożywczej, łączącą w sobie zagadnienia ze spektrum zaawansowanych technologii projektowych, symulacyjnych i optymalizacyjnych dotyczących maszyn i sprzętów stosowanych w rolnictwie.
Ponadto, dowiesz się, jak zarządzać produkcją rolną, aby przynosiła jak największe zyski z jednoczesnym uwzględnieniem rozsądnego stosowania nawozów chemicznych w procesie wytwarzania płodów rolnych.
Zagłębisz skomplikowany proces wdrażania produktów na rynek, począwszy od ich wyhodowania, poprzez dokładne kontrole jakości i wycenę, na wprowadzeniu na sklepowe półki skończywszy.
W programie studiów na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej znajdziesz takie przedmioty jak np.:
Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
Kierunek inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej można realizować tylko w trybie stacjonarnym. W przypadku studiów stacjonarnych zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku.
Studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Tematyka zajęć na powyższych studiach będzie oscylować wokół nauk technicznych oraz przyrodniczych.
Osoby, które aplikują na kierunek inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej będą miały okazję rozwinąć swoją dotychczasową wiedzę z zakresu mechaniki, produkcji rolnej oraz spożywczej, a także innych nauk technicznych.
W planie znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką. Oto wybrane z nich:
Jako student powyższego kierunku technicznego zdobędziesz wiele cennych umiejętności praktycznych i kwalifikacji zawodowych. Przede wszystkim nauczysz się technik wykorzystywanych w sterowania produkcją rolną oraz spożywczą.
Studenci dowiedzą się również, w jaki sposób obsługiwać zaawansowane maszyny i urządzenia, stosowane w branży inżynierskiej. Integralną część studiów będą stanowić praktyki zawodowe, które zrealizujesz w wyznaczonym do tego miejscu pracy.
4. Dla kogo ten kierunek
Zastanawiałeś się kiedyś, jaką drogę musi przejść jedzenie zanim trafi na twój talerz? W dobie wszechogarniającego pędu życia, gdzie mało kto znajduje czas na cokolwiek poza gromadzeniem coraz większej liczby wszelakich dóbr i wspinaniem się na sam szczyt drabiny społecznego prestiżu, żywność, która przecież stanowi główny materiał energetyczny umożliwiający człowiekowi życie, spychana jest na dalszy plan.
Zapotrzebowanie rynku pracy na ludzi zajmujących się szeroko pojętą produkcją rolną nie maleje, dlatego powstały interdyscyplinarne studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej, które znajdują wspólny mianownik dla zagadnień związanych z bezpośrednim procesem produkcyjnym roślin przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz technologii, urządzeń i maszyn stosowanych w rolnictwie oraz przy okazji dystrybucji płodów rolnych.
Jesteś zainteresowany najnowocześniejszymi rozwiązaniami stosowanymi przy okazji produkcji żywności? Chciałbyś być bardziej świadom tego, co dzieje się z produktami przeznaczonymi do spożycia przez ludzi? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na przynajmniej jedno z pytań, prawdopodobnie odnajdziesz swoje powołanie na studiach na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej!
5. Gdzie studiować inżynierię precyzyjną w produkcji rolno - spożywczej
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej:
Studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej trwają 1,5 roku (studia II stopnia).
Kierunek inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej można realizować tylko na drugim stopniu kształcenia. W tym przypadku na naukę poświęcisz półtora roku, czyli trzy semestry. Po tym czasie zdobędziesz tytuł magistra.
Praca po studiach
Gdzie będziesz mógł podjąć pracę jako absolwent studiów na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej? Mimo, że obszar kreślony przez tematykę kształcenia w toku studiów jest dosyć wąski, wybór, przed jakim staniesz po ich ukończeniu będzie do tego odwrotnie proporcjonalny.
Zajmiesz stanowiska w branżach rolniczych, których szczebel uzależniony będzie od twojego doświadczenia i kompetencji.
Z otwartymi ramionami przyjmą cię małe i średnie przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją, handlem i dystrybucją płodów rolnych, a jeśli zależy ci na niezależności – założysz własne gospodarstwo rolne.
Będziesz mógł zostać specjalistą od konserwacji i naprawy maszyn niezbędnych na każdym gospodarstwie rolnym. Wiedza o składnikach analitycznych nawozów stosowanych w produkcji żywności pozwoli ci zostać kontrolerem jakości pożywienia.
Absolwent kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej znajdzie zatrudnienie w/jako:
Miasta, które oferują studia na kierunku Inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|