Inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej

Inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
    Miejscowość
      Status uczelni
        Typ uczelni
          Więcej filtrów
          Poziom studiów
            Forma studiów
              Czas trwania

                Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania

                Inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej studia – kierunek studiów

                Studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra).

                Co jest brane pod uwagę w procesie rekrutacji?

                Żeby dostać się na studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej, należy posiadać dokumenty uprawniające do podjęcia studiów II stopnia.

                Inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej - zasady rekrutacji

                • Terminy rekrutacji

                • Czas trwania

                • Przedmioty maturalne

                • Limity

                • Progi

                Wiedza, którą zdobędziesz, studiując inżynierię precyzyjną w produkcji rolno – spożywczej

                Program studiów i przedmioty

                Czego nauczą cię studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej? Zdobędziesz interdyscyplinarną wiedzę w zakresie branży rolno – spożywczej, łączącą w sobie zagadnienia ze spektrum zaawansowanych technologii projektowych, symulacyjnych i optymalizacyjnych dotyczących maszyn i sprzętów stosowanych w rolnictwie.

                Ponadto, dowiesz się, jak zarządzać produkcją rolną, aby przynosiła jak największe zyski z jednoczesnym uwzględnieniem rozsądnego stosowania nawozów chemicznych w procesie wytwarzania płodów rolnych.

                Zagłębisz skomplikowany proces wdrażania produktów na rynek, począwszy od ich wyhodowania, poprzez dokładne kontrole jakości i wycenę, na wprowadzeniu na sklepowe półki skończywszy.

                 

                W programie studiów na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej znajdziesz takie przedmioty jak np.:

                • Ergonomia 
                • Informacja patentowa
                • Nieniszczące techniki pomiarowe
                • Niezawodność i analiza ryzyka
                • Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem
                • Inżynieria systemów
                • Pozbiorowa obróbka płodów rolnych
                • Procesy cieplne i dyfuzyjne
                • Projektowanie operacji technologicznych w produkcji rolno-spożywczej
                • Zastosowanie baz danych w inżynierii produkcji

                 

                Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

                • systemów satelitarnych technik w sterowaniu produkcją
                • zaawansowanych technik projektowania, symulacji i optymalizacji operacji
                • eksploatacji maszyn i urządzeń w branży rolno-spożywczej
                • wykorzystywania systemów satelitarnych technik w sterowaniu produkcją i eksploatacją maszyn
                • zarządzania i kierowania produkcją i usługami w systemie produkcji
                • projektowania, symulacji i optymalizacji operacji w technologiach oraz systemach w produkcji rolniczej i przetwórstwie rolno-spożywczym

                Jak wyglądają studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej?

                 

                1. Typ i tryb studiów

                Kierunek inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej można realizować tylko w trybie stacjonarnym. W przypadku studiów stacjonarnych zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku.

                 

                Studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej możemy podzielić na:

                1. Poziom:

                 

                2. Forma:

                 

                Tematyka zajęć na powyższych studiach będzie oscylować wokół nauk technicznych oraz przyrodniczych.

                 

                2. Program studiów i przedmioty

                Osoby, które aplikują na kierunek inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej będą miały okazję rozwinąć swoją dotychczasową wiedzę z zakresu mechaniki, produkcji rolnej oraz spożywczej, a także innych nauk technicznych.

                W planie znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką. Oto wybrane z nich:

                • Eksploatacja urządzeń energetycznych
                • Metody sztucznej inteligencji
                • Procesy cieplne i dyfuzyjne
                • Technologie informacyjne

                 

                3. Nabywane umiejętności

                Jako student powyższego kierunku technicznego zdobędziesz wiele cennych umiejętności praktycznych i kwalifikacji zawodowych. Przede wszystkim nauczysz się technik wykorzystywanych w sterowania produkcją rolną oraz spożywczą.

                Studenci dowiedzą się również, w jaki sposób obsługiwać zaawansowane maszyny i urządzenia, stosowane w branży inżynierskiej. Integralną część studiów będą stanowić praktyki zawodowe, które zrealizujesz w wyznaczonym do tego miejscu pracy.

                 

                4. Dla kogo ten kierunek

                Zastanawiałeś się kiedyś, jaką drogę musi przejść jedzenie zanim trafi na twój talerz? W dobie wszechogarniającego pędu życia, gdzie mało kto znajduje czas na cokolwiek poza gromadzeniem coraz większej liczby wszelakich dóbr i wspinaniem się na sam szczyt drabiny społecznego prestiżu, żywność, która przecież stanowi główny materiał energetyczny umożliwiający człowiekowi życie, spychana jest na dalszy plan.

                Zapotrzebowanie rynku pracy na ludzi zajmujących się szeroko pojętą produkcją rolną nie maleje, dlatego powstały interdyscyplinarne studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej, które znajdują wspólny mianownik dla zagadnień związanych z bezpośrednim procesem produkcyjnym roślin przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz technologii, urządzeń i maszyn stosowanych w rolnictwie oraz przy okazji dystrybucji płodów rolnych.

                Jesteś zainteresowany najnowocześniejszymi rozwiązaniami stosowanymi przy okazji produkcji żywności? Chciałbyś być bardziej świadom tego, co dzieje się z produktami przeznaczonymi do spożycia przez ludzi? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na przynajmniej jedno z pytań, prawdopodobnie odnajdziesz swoje powołanie na studiach na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej!

                 

                5. Gdzie studiować inżynierię precyzyjną w produkcji rolno - spożywczej

                Popularne uczelnie na których można studiować kierunek inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej:

                Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

                Studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej trwają 1,5 roku (studia II stopnia).

                Kierunek inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej można realizować tylko na drugim stopniu kształcenia. W tym przypadku na naukę poświęcisz półtora roku, czyli trzy semestry. Po tym czasie zdobędziesz tytuł magistra.

                Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej

                Praca po studiach

                Gdzie będziesz mógł podjąć pracę jako absolwent studiów na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej? Mimo, że obszar kreślony przez tematykę kształcenia w toku studiów jest dosyć wąski, wybór, przed jakim staniesz po ich ukończeniu będzie do tego odwrotnie proporcjonalny.

                Zajmiesz stanowiska w branżach rolniczych, których szczebel uzależniony będzie od twojego doświadczenia i kompetencji.

                Z otwartymi ramionami przyjmą cię małe i średnie przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją, handlem i dystrybucją płodów rolnych, a jeśli zależy ci na niezależności – założysz własne gospodarstwo rolne.

                Będziesz mógł zostać specjalistą od konserwacji i naprawy maszyn niezbędnych na każdym gospodarstwie rolnym. Wiedza o składnikach analitycznych nawozów stosowanych w produkcji żywności pozwoli ci zostać kontrolerem jakości pożywienia.

                 

                Absolwent kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej  znajdzie zatrudnienie w/jako:

                • jednostkach projektowych
                • jednostkach obsługi rolnictwa
                • pracownik małych i średnich przedsiębiorstw związanych z rolnictwem
                • właściciel gospodarstwa rolnego

                Zobacz inne kierunki rolnictwo, leśnictwo i rybołówstwo - podyplomowe

                Filtrowanie
                Województwo
                  Poziom studiów

                  Miasta, które oferują studia na kierunku Inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej

                  Teraz najważniejsze

                  matura 2024

                  zmiany na maturze 2024

                  arkusze maturalne

                  wyniki matur 2023

                  rekrutacja na studia

                  studia

                  kierunki studiów

                  studia podyplomowe

                   

                  Ciekawe

                   


                  gdzie studiować

                   

                   

                  Nadchodzące wydarzenia

                  • ul. Kopernika 26, Kraków https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=akademia%20ignatianum https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/0b0ba-akademia-ignatianum.jpg Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
                  • ul. Rakowicka 27, 31-510 Kraków https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJoTuW7B5bFkcRCmmIk7KFjxI https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/6ee41-ue-krakow-studia.jpg Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
                  • Łódź https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/c8c81-akademia-sztuk-pieknych-w-L.jpg Akademia Sztuk Pięknych w Łodzi
                  • ul. Pigonia 1, Rzeszów https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJM5haPPj6PEcRAXpvuNl9L0M https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/d0984-uniwersytet-rzeszowski.jpg Uniwersytet Rzeszowski
                  • Budynek Główny AWF w Krakowie Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha w Krakowie
                  • Ogólnopolski Dzień Otwarty https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/9b9a6-politechnika-gdanska.jpg Politechnika Gdańska

                  Komentarze (0)