chemia żywności studia

Chemia żywności studia - kierunek studiów

"Jesteś tym, co jesz" - na pewno niejednokrotnie słyszałeś te słowa. Niezdrowa dieta, złe nawyki żywieniowe, problemy zdrowotne związane z niewłaściwym odżywianiem - wszystko to wpływa na nasze zachowanie i reguluje nasz tryb życia. Co zatem kryją w sobie produkty spożywane na co dzień? Jaką rolę odgrywają poszczególne związki i substancje podczas procesu przechowywania żywności? Tego i wiele więcej będziesz mógł dowiedzieć się studiując chemię żywności!

Jako student tego kierunku skupisz się na właściwościach składników i dodatków do żywności oraz roli, jaką odgrywają różne substancje w tworzeniu barwy, smaku czy zapachu pokarmu. Co więcej, poznasz najważniejsze grupy związków występujące w żywności. Lipidy, sacharydy, białka czy witaminy - po tych studiach będziesz ekspertem w ich dziedzinie!

Ponadto będziesz mógł przeprowadzać analizy fizykochemiczne produktów żywnościowych oraz nowoczesnych dodatków do żywności. Dzięki tej umiejętności będziesz mógł w przyszłości podjąć pracę w laboratorium analitycznym lub zostać kontrolerem jakości. Jeżeli zatem od zawsze byłeś zainteresowany chemicznym aspektem żywności to ten kierunek jest świetną okazją do rozpoczęcia kariery zawodowej w tej dziedzinie.


Wiedza, którą zdobędziesz, studiując chemię żywności


Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • chemii ogólnej, analitycznej, fizycznej, nieorganicznej, organicznej oraz przedmiotów specjalistycznych związanych z badaniem i przetwórstwem żywności,
  • przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności,
  • analizy fizykochemicznej produktów żywnościowych oraz nowoczesnych dodatków do żywności,
  • funkcjonowania rynku i marketingu produktów żywnościowych,
  • języka obcego na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz umiejętności posługiwania się językiem specjalistycznym z zakresu chemii.

Praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku chemia żywności


Absolwent kierunku chemia żywności znajdzie zatrudnienie jako:

  • pracownik laboratorium analitycznego przemysły spożywczego lub chemicznego
  • kontroler jakości produktów żywnościowych,
  • pracownik zakładów produkcyjnych.

Chemia żywności - jakie przedmioty zdawać na maturze?

studia magisterskie

 

Popularne miasta, które oferują studia na kierunku CHEMIA ŻYWNOŚCI

Gdzie studiować i jakie wymagania na kierunek Chemia żywności

CHEMIA ŻYWNOŚCI - Szkoły wyższe, uczelnie i wymagania

Zobacz inne kierunki Chemiczne

Komentarze (0)