Chemia żywności

Chemia żywności

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
    Typ uczelni
      Więcej filtrów
      Poziom studiów
        Forma studiów
          Czas trwania
            Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

            Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

            Chemia żywności stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
            forma: stacjonarne, niestacjonarne

            Ścieżki kształcenia na kierunku chemia żywności

            Chemia żywności studia - kierunek studiów

            Studia na kierunku chemia żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

            Opis kierunku

            Chemia żywności to kierunek, dzięki któremu studenci mogą zdobyć interdyscyplinarną wiedzę i kwalifikacje niezbędne do dbania o dalszy zrównoważony rozwój przemysłu rolno-spożywczego. Dlatego też studenci otrzymają gruntowną wiedzę z pogranicza chemii, biologii i fizyki, dzięki którym lepiej poznają właściwości składników żywności i dodatków, które są do nich dodawane.

             

            Praca po studiach

            W trakcie kształcenia studenci uczestniczyć będą więc w szeregu laboratoriów, co pozwoli na szczegółową naukę tego, jak powinna wyglądać prawidłowo przeprowadzona analiza składów produktów spożywczych. Po zakończeniu nauki absolwenci chemii żywności znajdą zatrudnienie w przemyśle rolnym, spożywczym, a także w jednostkach, które zajmują się kontrolą jakości produktów spożywczych.

            szczegółowe wymagania na uczelniach

            Chemia żywności - zasady rekrutacji

            • Terminy rekrutacji

            • Czas trwania

            • Przedmioty maturalne

            • Limity

            • Progi

            Wiedza, którą zdobędziesz, studiując chemię żywności

            Program studiów i przedmioty

            Jako student tego kierunku skupisz się na właściwościach składników i dodatków do żywności oraz roli, jaką odgrywają różne substancje w tworzeniu barwy, smaku czy zapachu pokarmu.

            Co więcej, poznasz najważniejsze grupy związków występujące w żywności. Lipidy, sacharydy, białka czy witaminy - po tych studiach będziesz ekspertem w ich dziedzinie!

            Ponadto będziesz mógł przeprowadzać analizy fizykochemiczne produktów żywnościowych oraz nowoczesnych dodatków do żywności.

             

            Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
            • chemii ogólnej, analitycznej, fizycznej, nieorganicznej, organicznej oraz przedmiotów specjalistycznych związanych z badaniem i przetwórstwem żywności,
            • przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności, 
            • funkcjonowania rynku i marketingu produktów żywnościowych,
            • analizy fizykochemicznej produktów żywnościowych oraz nowoczesnych dodatków do żywności,
            • języka obcego na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz umiejętności posługiwania się językiem specjalistycznym z zakresu chemii.

            Jak wyglądają studia na kierunku chemia żywności?

             

            1. Typ i tryb studiów

            Kierunek chemia żywności można realizować zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zaocznym. W przypadku pierwszej opcji zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku, co będzie dobrym rozwiązaniem dla osób, które mogą sobie pozwolić na pełne poświęcenie się nauce i zdobywaniu wykształcenia.

            Jeżeli natomiast zależy Ci na większej swobodzie studiowania to wybierz studia niestacjonarne, na których zajęcia odbywają się w wybrane weekendy semestru.

            Program kształcenie będzie oscylował wokół tematyki związanej z naukami chemicznymi, fizycznymi i biologicznymi.

             

            Studia na kierunku chemia żywości możemy podzielić na:

            1. Poziom:

             

            2. Forma:

             

            Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.

            Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.

            Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.

             

            2. Program studiów i przedmioty

            Jako student kierunku chemia żywności będziesz miał możliwość zdobycia wszechstronnej wiedzy chemicznej i biologicznej. W czasie studiów dowiesz się więcej na temat rynku żywnościowego oraz specyfiki branży spożywczej.

            W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych rozwijających zajęć, między innymi takich jak:

            • toksykologia
            • spektroskopia chemiczna
            • chemia środowiska
            • biotechnologia żywności

             

            3. Nabywane umiejętności

            W czasie studiów na kierunku chemia żywności wykształcisz wiele cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej.

            Jako student nauczysz się wytwarzać związki i preparaty chemiczne przy użyciu specjalistycznej aparatury badawczej.

            Ponadto, dowiesz się w jaki sposób analizować skład i jakość produktów żywnościowych. Dodatkowo, studenci rozwiną kompetencje z obszaru zarządzania jakością produkcji.

             

            4. Dla kogo ten kierunek

            "Jesteś tym, co jesz" - na pewno niejednokrotnie słyszałeś te słowa. Niezdrowa dieta, złe nawyki żywieniowe, problemy zdrowotne związane z niewłaściwym odżywianiem - wszystko to wpływa na nasze zachowanie i reguluje nasz tryb życia.

            Co zatem kryją w sobie produkty spożywane na co dzień? Jaką rolę odgrywają poszczególne związki i substancje podczas procesu przechowywania żywności? Tego i wiele więcej będziesz mógł dowiedzieć się studiując chemię żywności!

             

            5. Gdzie studiować chemię żywności

            Popularne uczelnie na których można studiować kierunek chemia żywności:

            Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

            Studia na kierunku chemia żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).

            W zależności od uczelni studia pierwszego stopnia na kierunku chemia żywności będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów lub trzy lata, czyli sześć semestrów. Po tym czasie uzyskasz tytuł inżyniera lub licencjata.

            Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku chemia żywności

            Praca po studiach

            Dzięki tej umiejętności będziesz mógł w przyszłości podjąć pracę w laboratorium analitycznym lub zostać kontrolerem jakości.

            Jeżeli zatem od zawsze byłeś zainteresowany chemicznym aspektem żywności to ten kierunek jest świetną okazją do rozpoczęcia kariery zawodowej w tej dziedzinie.

             

            Absolwent kierunku chemia żywności znajdzie zatrudnienie jako:
            • pracownik laboratorium analitycznego przemysły spożywczego lub chemicznego
            • kontroler jakości produktów żywnościowych,
            • pracownik zakładów produkcyjnych.

            Poziom i forma studiów

            Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

            Chemia żywności studia niestacjonarne

            Chemia żywności studia stacjonarne

            Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

            Chemia żywności studia I stopnia

            Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku chemia żywności

            Filtrowanie
            Województwo
            Miasto
            Poziom studiów
              Forma studiów

                Zobacz inne kierunki chemiczne

                Filtrowanie
                Województwo
                Poziom studiów

                Zobacz inne kierunki chemiczne - podyplomowe

                Filtrowanie
                Województwo
                Poziom studiów

                Miasta, które oferują studia na kierunku Chemia żywności

                Teraz najważniejsze

                matura 2024

                zmiany na maturze 2024

                arkusze maturalne

                wyniki matur 2023

                rekrutacja na studia

                studia

                kierunki studiów

                studia podyplomowe

                 

                Ciekawe

                 


                gdzie studiować

                 

                 

                Nadchodzące wydarzenia

                • Łódź https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/c8c81-akademia-sztuk-pieknych-w-L.jpg Akademia Sztuk Pięknych w Łodzi
                • ul. Pigonia 1, Rzeszów https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJM5haPPj6PEcRAXpvuNl9L0M https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/d0984-uniwersytet-rzeszowski.jpg Uniwersytet Rzeszowski
                • Budynek Główny AWF w Krakowie Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha w Krakowie
                • ul. Kopernika 26, Kraków https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=akademia%20ignatianum https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/0b0ba-akademia-ignatianum.jpg Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
                • ul. Rakowicka 27, 31-510 Kraków https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJoTuW7B5bFkcRCmmIk7KFjxI https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/6ee41-ue-krakow-studia.jpg Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
                • Ogólnopolski Dzień Otwarty https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/9b9a6-politechnika-gdanska.jpg Politechnika Gdańska

                Komentarze (0)