Bezpieczeństwo żywności

Bezpieczeństwo żywności

08.03.2024

Bezpieczeństwo żywności – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie rekrutacja 2024/2025

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności w SGGW
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)
Ważne terminy Harmonogram rekrutacji >

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnymStudia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.

 

Program studiów i przedmioty

Bezpieczeństwo żywności główne przedmioty:

  • matematyka
  • chemia ogólna i nieorganiczna
  • chemia żywności
  • biochemia
  • podstawy produkcji roślinnej
  • statystyka
  • biologia
  • prawo żywnościowe
  • ogólna technologia żywności
  • toksykologia żywności
  • podstawy produkcji zwierzęcej

 

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie to jedna z najstarszych uczelni rolniczych na Starym kontynencie. Obecnie oferuje kandydatom możliwość kształcenia na prawie czterdziestu kierunkach, a jednym z nich jest Bezpieczeństwo żywności, prowadzony na studiach pierwszego stopnia.

 

Nabywane Umiejętności

Celem kształcenia jest pozyskanie szerokiej wiedzy z zakresu różnych dyscyplin, takich jak: chemia, biologia, matematyka i fizyka, będących podstawą do zrozumienia zjawisk i procesów zachodzących w żywności, związanych z zapewnieniem jej jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego. Studenci zgłębiają zagadnienia związane z produkcją surowców roślinnych i zwierzęcych, inżynierią żywności, przetwarzaniem i dystrybucją żywności, zasadami ochrony środowiska, problematyką identyfikacji, czy systemami zarządzania bezpieczeństwem żywności w łańcuchu żywnościowym.

Program nauczania składa się z następujących przedmiotów: matematyka, statystyka, biologia, prawo żywnościowe, ogólna technologia żywności, podstawy produkcji zwierzęcej, analiza i ocena jakości żywności, inżynieria żywności, toksykologia żywności, bezpieczeństwo opakowań, żywność genetycznie modyfikowana. A co po studiach? Absolwenci Bezpieczeństwa żywności w SGGW znajdą zatrudnienie w na stanowiskach inżynierskich obejmujących kontrolę jakości bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym w przedsiębiorstwach, zakładach i innych instytucjach, a także w placówkach edukacyjnych, placówkach badawczo- rozwojowych, firmach doradczych i audytujących, inspekcjach urzędowej kontroli jakości, centrach zarządzania kryzysowego.

 

Opinie

Dokąd na studia? Takie oraz podobne pytania zadaje sobie większość kandydatów. Aby ułatwić im podjęcie tej ważnej decyzji, zapytajmy: Jakie ma Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie opinie? Dominika, studentka Bezpieczeństwa żywności mówi:

„Studia w SGGW to strzał w dziesiątkę. Jeśli ktoś interesuje się szeroko pojętym rolnictwem, biologią, czy też żywnością i ochroną środowiska, to jest to najlepsza uczelnia, dzięki której można stać się specjalistą w wybranej przez siebie dziedzinie.”

 

Gdzie studiować bezpieczeństwo żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności prowadzone są przez Wydział Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego zlokalizowany przy ul. Nowoursynowskiej 159c w Warszawie.

Kontakt:

tel. (0 22) 59 37 509

www.wtz.sggw.edu.pl

 

STUDIA W WARSZAWIE - ważne informacje

Kierunki studiów w Warszawie

Studia w Warszawie

 

 

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI - ważne informacje

Bezpieczeństwo żywności studia Warszawa

Bezpieczeństwo żywności studia

 

Wiedza, którą możesz zdobyć studiując Bezpieczeństwo żywności:

Absolwent kierunku Bezpieczeństwo żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • wykonywania obserwacji i pomiarów, wyznaczania wartości oraz oceny dokładności pomiarów związanych z bezpieczeństwem i jakością żywności,
  • interpretacji uzyskanych danych empirycznych i formułowania wniosków,
  • logistyki w łańcuchu żywnościowym i towaroznawstwa żywności,
  • podstaw żywienia człowieka,
  • ochrony zdrowia publicznego,
  • zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych w żywności,
  • podstaw biologii molekularnej i inżynierii genetycznej,
  • patogennych zmian w surowcach żywnościowych,
  • instrumentalnych metod oceny bezpieczeństwa i jakości żywności,
  • systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności,
  • nadzoru weterynaryjnego i sanitarnego w gospodarce żywnościowej,
  • metrologii i procesów jednostkowych w przemyśle spożywczym.

 

Praca, czyli gdzie będziesz mógł pracować po kierunku Bezpieczeństwo żywności:

Absolwent kierunku Bezpieczeństwo żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie może znaleźć zatrudnienie w:

  • przedsiębiorstwach, zakładach i innych instytucjach,
  • placówkach edukacyjnych,
  • placówkach badawczo- rozwojowych,
  • firmach doradczych i audytujących,
  • inspekcjach urzędowej kontroli jakości,
  • centrach zarządzania kryzysowego.

 

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze

STUDIA I STOPNIA

Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Komentarze (0)