Dietoprofilaktyka i dietoterapia to propozycja kształcenia, której program nauczania umożliwia pozyskanie wiedzy i umiejętności pozwalających na współodpowiedzialność za sposób żywienia i stan odżywienia człowieka zdrowego i chorego oraz różnych grup osób, ze szczególnym uwzględnieniem osób aktywnych fizycznie.
Zdobywana wiedza oraz rozwijane umiejętności dotyczą przede wszystkim oceny stanu odżywienia, a także bilansowania diet dla każdego człowieka, w zależności od jego potrzeb, w każdym wieku, w każdym stanie zdrowia i na każdym poziomie aktywności fizycznej.
Absolwenci przygotowani są do prowadzenia własnej działalność gospodarczej lub pracy w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, zakładach gastronomicznych działających na terenie ośrodków i klubów sportowych, szpitali, hoteli, przedszkoli i szkół, domów pomocy społecznej, sanatoriów oraz w ośrodkach SPA i w gabinetach odnowy biologicznej, a także w centrach rekreacyjnych, hotelach i zielonych szkołach.