Studia międzykierunkowe brzmią jak fantastyczna alternatywa dla kogoś, kto nie potrafi się jednoznacznie zdecydować na jedną z opcji. Na pierwszym roku studiów program obejmuje treści kształcenia z dwóch kierunków, a po tym roku masz możliwość wyboru, który z nich chcesz kontynuować. Tak samo jest w tym przypadku - studiując na kierunku studia międzykulturowe: analityka żywności i środowiska wodnego po pierwszym roku studiów wybierasz kierunek technologia żywności i żywnienie człowieka bądź kierunek rybactwo.
W ramach kierunku rybactwo zostaniesz wyszkolony, aby umieć rozpoznać stan zdrowotny ryb, jak technicznie je poławiać, zabezpieczać oraz transportować, rekultywować środowisko wodne, jak zarządzać przedsiębiorstwem rybackim oraz w wielu innych przydatnych w rybactwie zajęciach. Zanim staniesz się absolwentem będziesz uczęszczać na takie zajęcia z zakresu takich nauk jak matematyka, fizyka, biologia, mikrobiologia, genetyka, chemia, biochemia, hydrochemia, taksonomia ryb, anatomia i embriologia ryb, metoda chowu i hodowli ryb, ekologia i ochrona wód, rybactwo na wodach otwartych, choroby ryb i toksykologia, wylęgarnictwo i tym podobne na przykład poruszające prawne i ekonomiczne aspekty rybactwa. Pamiętaj, że możesz wybrać drugą opcję - technologię żywności i żywienia człowieka. W ramach kierunku technologia żywności i żywnienie człowieka zostanie Ci przekazana wiedza z zakresu podstaw produkcji żywności, inżynierii żywności, jej utrwalania, metod i technik analizy chemicznej, fizykochemicznej, biologicznej i sensorycznej. Kierunek ten łączy wiedzę z zakresu chemii, biologii, techniki i fizyki. Przedmioty, jakie mógłbyś spotkać w swoim planie zajęć to ekonomia, ekologia i ochrona środowiska, maszynoznawstwo, mikrobiologia żywności, gospodarka wodna i energetyczna, chłodnictwo żywności, przetwórstwo mleka i mięsa oraz wiele innych.
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia