Organic Agriculture and Food Production
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Pokaż
Organic Agriculture and Food Production studia - kierunek studiów
Studia na kierunku organic agriculture and food production | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | stacjonarne |
Poziom studiów | studia I stopnia |
Czas trwania | 3 lata (studia I stopnia) |
Uczelnie
Studia na kierunku organic agriculture and food production możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) | organic agriculture and food production - uczelnie >
Studia na kierunku Organic Agriculture and Food Production to studia licencjackie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata).
Kierunek Organic Agriculture and Food Production realizowany jest w języku angielskim, a odnajdują się tutaj zarówno studenci z Polski, jak i z innych krajów świata. Studia w tym zakresie skupiają się na rolnictwie ekologicznym, które jest ważnym elementem polityki rolnej Unii Europejskiej. Zgłębianie wiedzy w zakresie rolnictwa ekologicznego i produkcji żywności umożliwi zdobycie wykształcenia, które jest niezwykle pożądane na współczesnym rynku pracy.
Praca po studiach
Absolwenci zatrudniani są w firmach, które zajmują się produkcją żywności ekologicznej, to znaczy produkcją polową, handlem krajowym i międzynarodowym, przetwórstwem, certyfikacją i kontrolą.
Prócz obowiązkowych dla wszystkich maturzystów przedmiotów, które musisz zdać na poziomie podstawowym, warto zdawać egzaminy dodatkowe na poziomie rozszerzonym. Proces rekrutacyjny jest zmienny i zależy od trybu kształcenia.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Dalsza część artykułu pod reklamą
Studenci Organic Agriculture and Food Production zdobywają interdyscyplinarne wykształcenie, a poszczególne zajęcia prowadzone są w języku angielskim. Nauczysz się pracować w zespole i rozwiązywać problemy odnoszące się do zagadnień związanych ze sferą zawodową.
Będziesz miał/a okazję zdobyć wiedzę z zakresu produkcji żywności w kontekście światowym dzięki zagadnieniom ekonomicznym zwracającym uwagę na to, w jaki sposób funkcjonuje światowy rynek produktów rolno-spożywczych. Nabędziesz umiejętności analityczne w odniesieniu do analizy społeczno-ekonomicznych implikacji produkcji żywności w związku z adaptacją paradygmatu zrównoważonego rozwoju w sektorze rolno-spożywczym. Związane jest to z dynamicznie zmieniającą się sytuacją na zależnych od siebie rynkach globalnych i regionalnych.
Studia na kierunku Organic Agriculture and Food Production możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Proponowane przedmioty umożliwią zdobycie najważniejszej wiedzy i praktycznych umiejętności, które jednocześnie przyczynią się do znalezienia pracy w zawodzie. Studenci poznają zasady żywienia roślin oraz wpływ gospodarki ekologicznej i konwencjonalnej na skład chemiczny roślin. Mają szansę zgłębić zagadnienia odnoszące się do nawozów stosowanych w rolnictwie ekologicznym, a także do kompostowania i stosowania kompostu.
Będziesz mógł/mogła zdobyć wiedzę z zakresu morfologii i fizjologii mikroorganizmów przy uwzględnieniu mikroorganizmów, które wpływają na jakość mikrobiologicznego i zdrowotnego bezpieczeństwa surowców i produktów rolno-spożywczych w łańcuchu pokarmowym. Studenci zgłębiają cechy towarowe ekologicznych warzyw, owoców, roślin okopowych i zbóż, a także mięsa, mleka i jaj. Potrafią charakteryzować grupy surowców spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Dalsza część artykułu pod reklamą
Studia na kierunku Organic Agriculture and Food Production trwają 3 lata (studia I stopnia).
Dalsza część artykułu pod reklamą
Na absolwentów kierunku Organic Agriculture and Food Production czeka bardzo wiele możliwości rozwoju zawodowego i naukowego. Są oni przygotowani między innymi do prowadzenia gospodarstwa rolnego lub innego typu działalności gospodarczej.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku Organic Agriculture and Food Production:
Absolwenci mogą pracować w firmach na poszczególnych odcinkach łańcucha produkcji żywności ekologicznej, to znaczy na produkcji polowej, w handlu krajowym i międzynarodowym, mogą zajmować się przetwórstwem, certyfikacją i kontrolą.
Dalsza część artykułu pod reklamą
Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Miasta, które oferują studia na kierunku Organic Agriculture and Food Production
Dalsza część artykułu pod reklamą
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia