Studia na kierunku towaroznawstwo spożywcze to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).
Opis kierunku
W trakcie studiów na kierunku towaroznawstwo spożywcze studenci zdobędą wszechstronną wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych, biologicznych, rolniczych czy biotechnologicznych. Co więcej rozwiną kompetencje z zakresu zarządzania, produkcji oraz marketingu.
Specjalności
Współczesne studia z towaroznawstwa spożywczego charakteryzują się tym, że bardzo często studenci tego kierunku otrzymują wybór specjalności i ścieżek kształcenia.
Popularne specjalności na kierunku towaroznawstwo spożywcze: jakość i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym, produkcja i przetwórstwo spożywcze.
W procesie rekrutacji na studia na kierunku towaroznawstwo spożywcze najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: chemia, fizyka, fizyka i astronomia, biologia, matematyka, geografia, język obcy, język polski.
*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).
Praca po studiach
Po ukończeniu powyższych studiów można związać swoją przyszłość z przedsiębiorstwami produkcyjnymi i usługowymi. Ponadto absolwenci znajdą zatrudnienie w laboratoriach analitycznych i diagnostycznych.
Obecnie niemal każdy maturzysta decyduje się kontynuować naukę na uczelni wyższej. Dlatego też kandydaci na kierunek towaroznawstwo spożywcze, aby zwiększyć swoje szansę na pozytywne rozpatrzenie rekrutacji powinni zapoznać się z wymaganiami rekrutacyjnymi, obowiązującymi na danej uczelni wyższej.
Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku towaroznawstwo spożywcze:
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Program nauczania na kierunku towaroznawstwo spożywcze oscyluje wokół nauk biologicznych, przyrodniczych i chemicznych. Dzięki interdyscyplinarnemu programowi nauczania studenci mają szansę zdobyć wszechstronną wiedzę i wykształcenie, które otworzy przed nimi wiele zawodowych drzwi, zarówno na polskim, jak i międzynarodowym rynku pracy.
Studia na kierunku towaroznawstwo spożywcze możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Osoby, które aplikują na kierunek towaroznawstwo spożywcze zdobędą wszechstronną wiedzę z obszaru nauk przyrodniczych, biologicznych, rolniczych oraz chemicznych. W planie zajęć znajdą się także przedmioty o tematyce związanej z biotechnologią, biochemią, bezpieczeństwem żywności oraz z ochroną środowiska.
Jako że studia będą miały w dużej mierze charakter praktyczny, studenci rozwiną szereg cennych umiejętności i kwalifikacji zawodowych. Przede wszystkim nauczą się oceny jakości produktów rolno-spożywczych. Ponadto dowiedzą się, w jaki sposób nadzorować produkcję żywności oraz zarządzać jakością.
Studenci poznają również zasady podejmowania działań na rzecz ochrony środowiska i ekologii. Integralną część studiów będą stanowić 4 tygodniowe praktyki, dzięki którym studenci zdobędą cenne doświadczenie zawodowe. W planie zajęć znajdzie się również lektorat z języka obcego, którego ukończenie zwiększy szanse absolwentów na karierę w środowisku międzynarodowych.
Studia na kierunku towaroznawstwo spożywcze trwają 3,5 roku (studia I stopnia).
Absolwenci kierunku towaroznawstwo spożywcze nie powinni mieć problemu ze znalezieniem zatrudnienia. Przede wszystkim mogą związać swoją przyszłość z przedsiębiorstwami produkcyjnymi oraz usługowymi. Równie ciekawą opcją może być praca w laboratoriach chemicznych i analitycznych. Po ukończeniu studiów można podjąć prace w jednostkach administracji rządowej i samorządowej.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku towaroznawstwo spożywcze:
Miasta, które oferują studia na kierunku TOWAROZNAWSTWO SPOŻYWCZE
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia