Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
Lublin
POKAŻ
Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności to studia inżynerskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra).
Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia), od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia) |
Uczelnie
Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności możesz podjąć na 3 uczelniach publicznych w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | bezpieczeństwo i certyfikacja żywności - uczelnie >
Opis kierunku
Dziś jak najlepsza jakość żywności jest priorytetem. Wciąż potrzebni są więc nowi specjaliści, którzy będą posiadać rozbudowaną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz jej certyfikacji. W trakcie kształcenia studenci poznają zasady budowania i wdrażania systemów zarządzania jakością, które stosowane są w branży spożywczej.
W procesie rekrutacji na studia 2024/2025 na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: chemia, biologia, matematyka, fizyka i astronomia, język obcy.
*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).
Praca po studiach
Interdyscyplinarna wiedza i kwalifikacje studentów obejmować będą przepisy prawa żywnościowego, a także funkcjonowanie urzędowych nadzorów nad bezpieczeństwem żywności. Po zakończeniu nauki na absolwentów tego kierunku czekać będą stanowiska eksperckie w zakresie kontroli jakości i bezpieczeństwa na każdym etapie procesu związanego z wytwarzaniem żywności.
Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności:
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Program studiów i przedmioty
Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności: podstawy produkcji roślinnej i zwierzęcej, mikrobiologia ogólna, biochemia ogólna i żywności, botanika i fizjologia roślin, chemia żywności.
Czego nauczysz się w ramach tego kierunku? Przede wszystkim na zajęciach zostaną poruszone takie zagadnienia jak istniejące zagrożenia w przetwórstwie i produkcji, poznasz systemy zarządzania oraz normy i standardy certyfikacji żywności.
Dodatkowo zdobędziesz wiadomości z zakresu systemów produkcji żywności obowiązujących na świecie. Program studiów kładzie nacisk również na zajęcia praktyczne i odbywanie różnego rodzaju staży po to byś zdobył kompletną wiedzę pozwalającą Ci na dołączenie do grona ekspertów!
Kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności można realizować zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zaocznym. Pierwsza opcja będzie idealnym wyborem dla osób, które mogą sobie pozwolić na codzienne uczestnictwo w zajęciach akademiach. Jeżeli natomiast zależy Ci na większej swobodzie w zdobywaniu wykształcenia to zdecyduj się na studia niestacjonarne.
Program nauczania na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności będzie oscylował wokół nauk chemicznych i biologicznych, dzięki czemu zdobędziesz wszechstronne wykształcenie kierunkowe.
Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
Studenci, którzy aplikują na kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności będą mieli okazję uczęszczać na wiele ciekawych i rozwijających zajęć. W planie znajdą się między innymi następujące przedmioty:
W czasie studiów zdobędziesz także specjalistyczną wiedzę na temat poszczególnych składników i właściwości żywności oraz ich wpływu na zdrowie konsumentów. Co więcej, poznasz przepisy prawa żywnościowego i nauczysz się stosować je w swojej przyszłej praktyce zawodowej. Jako student poznasz także najnowsze trendy w przetwórstwie żywności i produkcji potraw.
Ze względu na praktyczny wymiar studiów na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności wykształcisz wiele cennych kwalifikacji i umiejętności, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej. Jako student nauczysz się zarządzania przedsiębiorstwem oraz procesem produkcyjnym i przetwórczym żywności.
Ponadto, dowiesz się więcej na temat obsługi systemów zarządzania jakością w branży spożywczej. Studenci będą także uczestniczyć w zajęciach terenowych czy praktykach, dzięki którym zdobędą cenne doświadczenie zawodowe.
Każdy z nas chciałby mieć pewność, że żywność, którą kupuje jest najwyższej jakości oraz nie była narażona na działanie czynników szkodliwych. Dlatego też powstała oferta studiów magisterskich na kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności po to byś sam mógł sprawować kontrolę nad tym co trafia na sklepowe półki.
Zatem jeśli jesteś absolwentem kierunku bezpieczeństwo żywności lub pokrewnego i chcesz mieć wpływ na jakość produktów spożywczych, to te studia są właśnie dla Ciebie!
5. Gdzie studiować bezpieczeństwo i certyfikację żywności
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności:
Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności trwają od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia).
Studia pierwszego stopnia w trybie stacjonarnym na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności trwają trzy i pół roku czyli siedem semestrów. Jeżeli natomiast zdecydujesz się na studia zaoczne, na naukę poświęcisz osiem semestrów. W obu przypadkach studia kończą się nadaniem tytułu inżyniera. Nauka na studiach drugiego stopnia zajmie Ci od półtora do dwóch lat, czyli trzy lub cztery semestry. Po tym czasie zdobędziesz tytuł magistra.
Praca po studiach
Gdzie zatem będziesz mógł podjąć pracę jako absolwent kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności? Zatrudnienie znajdziesz w ośrodkach zajmujących się wystawianiem certyfikatów jakości, jak również w instytucjach badawczo-naukowych.
Jeśli uważasz, że praca naukowa nie jest dla Ciebie stworzona, to możesz pracować w służbach sanitarnych lub zakładach przetwórczych. Jeżeli chcesz mieć wpływ na proces wytwarzania żywności to zdecydowanie powinieneś wziąć pod uwagę ten kierunek studiów w dalszym procesie kształcenia!
Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności studia niestacjonarne
Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Miasta, które oferują studia na kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia