Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności studia - kierunek studiów

Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności to studia inżynerskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra).

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym) lub niestacjonarnym (zaocznym, wieczorowym)

Dziś jak najlepsza jakość żywności jest priorytetem. Wciąż potrzebni są więc nowi specjaliści, którzy będą posiadać rozbudowaną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz jej certyfikacji. W trakcie kształcenia studenci poznają zasady budowania i wdrażania systemów zarządzania jakością, które stosowane są w branży spożywczej.

Interdyscyplinarna wiedza i kwalifikacje studentów obejmować będą przepisy prawa żywnościowego, a także funkcjonowanie urzędowych nadzorów nad bezpieczeństwem żywności. Po zakończeniu nauki na absolwentów tego kierunku czekać będą stanowiska eksperckie w zakresie kontroli jakości i bezpieczeństwa na każdym etapie procesu związanego z wytwarzaniem żywności.

 

WYMAGANIA

Żeby dostać się na studia na kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne: Studia magisterskie – kandydaci powinni posiadać co najmniej tytuł inżyniera na kierunku bezpieczeństwo żywności lub pokrewnego.

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK BEZPIECZEŃSTWO I CERTYFIKACJA ŻYWNOŚCI

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Jednostka prowadząca

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności stopień: (II), czas trwania: 2 lata • 1,5 roku
tryb: niestacjonarne, stacjonarne

Terminy rekrutacji na uczelniach 2021/2022

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia i jednolite II stopnia Dodatkowa rekrutacja
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie stac.STUDIA STACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 10.05.2021
do 11.07.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 11.01.2022
do 22.02.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
Dowiedz się więcej
niestac.STUDIA NIESTACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 10.05.2021
do 11.07.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 11.01.2022
do 22.02.2022
Termin dodatkowej rekrutacji:
Dowiedz się więcej

Terminy rekrutacji mogą się różnić w zależności od wybranego kierunku. Uczelnie mogą prowadzić także dodatkowe nabory, które z reguły trwają do 30 września lub 15 października. Szczegółowe informacje znajdziesz klikając powyższy przycisk "Dowiedz się więcej".

CZĘSTO WYBIERANE

Miasto
SORTOWANIE:

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Tryb studiów
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Zobacz inne kierunki Biologiczne i przyrodnicze

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Program studiów i przedmioty

Czego nauczysz się w ramach tego kierunku? Przede wszystkim na zajęciach zostaną poruszone takie zagadnienia jak istniejące zagrożenia w przetwórstwie i produkcji, poznasz systemy zarządzania oraz normy i standardy certyfikacji żywności.

Dodatkowo zdobędziesz wiadomości z zakresu systemów produkcji żywności obowiązujących na świecieProgram studiów kładzie nacisk również na zajęcia praktyczne i odbywanie różnego rodzaju staży po to byś zdobył kompletną wiedzę pozwalającą Ci na dołączenie do grona ekspertów!

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • znajomości obowiązujących przepisów prawa żywnościowego
  • znajomości zagrożeń i ich eliminacji w procesie wytwarzania żywnościowego
  • certyfikacji żywności w Polsce i na świecie
  • prawidłowej oceny żywności pod kątem jej bezpieczeństwa
  • stosowania zasad budowania, uruchamiania i poprawiania systemów zarządzania jakością
  • planowania i wykorzystywania odpowiednich narzędzi w procesie przetwarzania żywności

Jak wyglądają studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności?

 

1. Typ i tryb studiów

Kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności można realizować zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zaocznym. Pierwsza opcja będzie idealnym wyborem dla osób, które mogą sobie pozwolić na codzienne uczestnictwo w zajęciach akademiach. Jeżeli natomiast zależy Ci na większej swobodzie w zdobywaniu wykształcenia to zdecyduj się na studia niestacjonarne.

Program nauczania na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności będzie oscylował wokół nauk chemicznych i biologicznych, dzięki czemu zdobędziesz wszechstronne wykształcenie kierunkowe.

 

Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności możemy podzielić na:

1. Typ:

  • Studia I stopnia (inżynierskie)
  • Studia II stopnia (magisterskie)

 

2. Tryb:

  • studia stacjonarne
  • studia niestacjonarne

 

Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.

Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.

Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.

 

2. Program studiów i przedmioty

Studenci, którzy aplikują na kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności będą mieli okazję uczęszczać na wiele ciekawych i rozwijających zajęć. W planie znajdą się między innymi następujące przedmioty:

 

  • zagrożenia w produkcji i przetwórstwie: mleka, mięsa, owoców, warzyw, zbóż
  • normalizacja, standaryzacja i certyfikacja żywności
  • identyfikowalność żywności i pasz

 

W czasie studiów zdobędziesz także specjalistyczną wiedzę na temat poszczególnych składników i właściwości żywności oraz ich wpływu na zdrowie konsumentów. Co więcej, poznasz przepisy prawa żywnościowego i nauczysz się stosować je w swojej przyszłej praktyce zawodowej. Jako student poznasz także najnowsze trendy w przetwórstwie żywności i produkcji potraw.

 

3. Nabywane umiejętności

Ze względu na praktyczny wymiar studiów na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności wykształcisz wiele cennych kwalifikacji i umiejętności, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej. Jako student nauczysz się zarządzania przedsiębiorstwem oraz procesem produkcyjnym i przetwórczym żywności.

Ponadto, dowiesz się więcej na temat obsługi systemów zarządzania jakością w branży spożywczej. Studenci będą także uczestniczyć w zajęciach terenowych czy praktykach, dzięki którym zdobędą cenne doświadczenie zawodowe.

 

4. Dla kogo ten kierunek

Każdy z nas chciałby mieć pewność, że żywność, którą kupuje jest najwyższej jakości oraz nie była narażona na działanie czynników szkodliwych. Dlatego też powstała oferta studiów magisterskich na kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności po to byś sam mógł sprawować kontrolę nad tym co trafia na sklepowe półki.

Zatem jeśli jesteś absolwentem kierunku bezpieczeństwo żywności lub pokrewnego i chcesz mieć wpływ na jakość produktów spożywczych, to te studia są właśnie dla Ciebie!

 

5. Gdzie studiować bezpieczeństwo i certyfikację żywności

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności:

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności trwają od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia).

Studia pierwszego stopnia w trybie stacjonarnym na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności trwają trzy i pół roku czyli siedem semestrów. Jeżeli natomiast zdecydujesz się na studia zaoczne, na naukę poświęcisz osiem semestrów. W obu przypadkach studia kończą się nadaniem tytułu inżyniera. Nauka na studiach drugiego stopnia zajmie Ci od półtora do dwóch lat, czyli trzy lub cztery semestry. Po tym czasie zdobędziesz tytuł magistra.

Czas trwania studiów na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie stac. I stopnia:
-
II stopnia:
1,5 roku
(magister)
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
2 lata
(magister)
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat czasu trwania należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Orientacyjne limity miejsc na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie stac. I stopnia:
30
II stopnia:
30
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
zapytaj uczelnię
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat limitów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Progi punktowe na kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie stac. I stopnia:
132
II stopnia:
zapytaj uczelnię
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
zapytaj uczelnię
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat progów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Praca po studiach

Gdzie zatem będziesz mógł podjąć pracę jako absolwent kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności? Zatrudnienie znajdziesz w ośrodkach zajmujących się wystawianiem certyfikatów jakości, jak również w instytucjach badawczo-naukowych.

Jeśli uważasz, że praca naukowa nie jest dla Ciebie stworzona, to możesz pracować w służbach sanitarnych lub zakładach przetwórczych. Jeżeli chcesz mieć wpływ na proces wytwarzania żywności to zdecydowanie powinieneś wziąć pod uwagę ten kierunek studiów w dalszym procesie kształcenia!

 

Absolwent kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • specjalista do ds. kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności
  • pracownik firm zajmujących się przetwórstwem spożywczym
  • pracownik instytucji badawczo – naukowych
  • pracownik służb sanitarnych
  • pracownik ośrodków badających żywność i wydających certyfikaty potwierdzające jej jakość

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO I CERTYFIKACJA ŻYWNOŚCI

Komentarze (0)