Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
Studia na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia to studia podyplomowe, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1 rok.
Studia na kierunku dietetyka i planowanie żywienia - studia podyplomowe | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | zjazdy, online |
Poziom studiów | studia podyplomowe |
Uczelnie
Studia na kierunku dietetyka i planowanie żywienia - studia podyplomowe możesz podjąć na w trybie online | dietetyka i planowanie żywienia - studia podyplomowe - uczelnie >
Studia możesz podjąć w trybie niestacjonarnym lub online.
Dietetyka i planowanie żywienia to propozycja kształcenia podyplomowego, która adresowana jest do osób zainteresowanych zdobyciem szczegółowej wiedzy z zakresu żywienia człowieka zdrowego w różnych okresach rozwojowych oraz żywienia człowieka chorego. Studia pozwalają zaznajomić się między innymi z: anatomią i fizjologią, żywnością dietetyczną i funkcjonalną oraz zasadami tworzenia programów żywnościowych dla osób indywidualnych i wybranych grup.
Dietetyka i planowanie żywienia to kierunek należący do oferty studiów podyplomowych. Studia podyplomowe przeznaczone są wyłącznie dla osób, które mają za sobą już pewien etap wyższej edukacji i mogą pochwalić się posiadaniem dyplomu ukończenia studiów licencjackich, inżynierskich lub magisterskich.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych
szczegółowe wymagania na uczelniach
Studia podyplomowe na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia to dwusemestralny proces kształcenia, którego program wprowadza w bogatą przestrzeń zagadnień, dotyczących w szczególności odpowiedniego planowania żywienia, ustalania diet i jadłospisów.
Studia na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia możemy podzielić na:
1. Typ:
2. Tryb:
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
Słuchacze studiów podyplomowych na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia poruszają się po zagadnieniach: anatomii i fizjologii, bromatologii, technologii produkcji żywności, przechowalnictwa żywności, prawidłowego żywienia człowieka zdrowego i chorego w różnych okresach rozwojowych i warunkach życia, technologii przygotowywania potraw, żywności dietetycznej i funkcjonalnej, bezpieczeństwa w higienie żywienia. Nabywają umiejętności w zakresie: tworzenia programów żywnościowych dla osób indywidualnych i wybranych grup, dokonywania oceny potrzeb żywnościowych różnych grup społecznych, kształtowania postaw związanych z promowaniem zdrowego trybu życia oraz prowadzenia zajęć profilaktyki zdrowotnej mających na celu poprawę zdrowia wśród dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych i seniorów.
Przykładowe przedmioty dla kierunku Dietetyka i planowanie żywienia:
Kształcenie na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia realizowane jest w ciągu dwóch semestrów, a zatem studia trwają 1 rok.
Absolwenci studiów podyplomowych na kierunku Dietetyka i planowanie żywienia przygotowani są do pracy w poradniach dietetycznych, organizacjach konsumenckich, klubach sportowych, placówkach prowadzących żywienie zbiorowe.
Miasta, które oferują studia na kierunku DIETETYKA I PLANOWANIE ŻYWIENIA - STUDIA PODYPLOMOWE
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia
Dietetyka to bardzo ciekawy kierunek studiów. Nie dość nie aktualnie jest mnóstwo ofert pracy w tej dziedzinie to jeszcze bardzo dużo można wykorzystać wiedze w życiu prywatnym co jest ogromnym plusem. Ja ukończyłam na WSKZ już trzy kierunki związane właśnie z dietetyką i jestem bardzo zadowolona.