Żywienie człowieka i ocena żywności

Żywienie człowieka i ocena żywności

Dodaj do ulubionych

Żywienie człowieka i ocena żywności studia - kierunek studiów

Studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra).

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym) lub niestacjonarnym (zaocznym, wieczorowym)

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności:

  • biologia,
  • chemia,
  • matematyka.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I OCENA ŻYWNOŚCI

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
stacjonarne

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
stacjonarne

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Jednostka prowadząca

Żywienie człowieka i ocena żywności stopień: (I)  (II), czas trwania: 3,5 roku • 1,5 roku
tryb: stacjonarne

Żywienie człowieka i ocena żywności - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Poziom i tryb studiów

CZĘSTO WYBIERANE

Miasto
SORTOWANIE:

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności

stacjonarne
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Żywienie człowieka i ocena żywności

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • podstawowych zagadnień z matematyki, chemii, fizyki, biologii
  • znajomości technik i urządzeń stosowanych do realizacji zadań inżynierskich w obszarze żywienia człowieka
  • znajomości anatomii i fizjologii człowieka
  • dysponowania wiadomościami dotyczącymi oceny jakości produktów spożywczych
  • tworzenia programów i przeprowadzania zajęć edukacyjno – zdrowotnych
  • planowania i przeprowadzania badań naukowych
  • znajomości języka obcego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego

Jak wyglądają studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności?

 

1. Tryb studiów

Jeżeli wybierzesz studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności, to będziesz swoją przygodę edukacyjną mógł rozpocząć na studiach stacjonarnych (dziennych) lub niestacjonarnych (zaocznych). Wybierz tę formę, która najlepiej odzwierciedlać będzie twoje oczekiwania. Jeżeli chciałbyś równolegle rozwijać swoją karierę zawodową, to opcją zdecydowanie lepszą byłoby rozpoczęcie studiów niestacjonarnych.

Musisz mieć jedynie świadomość, że mają one charakter studiów płatnych, zjazdy naukowe odbywają się w weekendy, a część materiału musisz opanowywać we własnym zakresie. Studia dzienne wiążą się z regularną nauką w trakcie tygodnia. Wybór musisz dostosować do własnych potrzeb i oczekiwań.

 

Studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności możemy podzielić na:

1. Typ:

  • Studia I stopnia (inżynierskie)
  • Studia II stopnia (magisterskie)

 

2. Tryb:

  • studia stacjonarne
  • studia niestacjonarne

 

Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.

Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.

Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.

 

2. Program studiów i przedmioty

Kierunki studiów takie jak żywienie człowieka i ocena żywności zaadresowane są do osób, którym to, co jemy nie jest obojętne. Dziś zmienił się nasz model myślenia o żywności – coraz częściej rezygnujemy z półproduktów na rzecz sięgania po to, co naturalne i świeże.  Pamiętaj, że ten profil kształcenia obejmuje kilka potężnych dyscyplin ścisłych. W siatce programowej odnajdziesz zatem przedmioty takie jak:

  • systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
  • ocena żywienia;
  • racjonalizacja żywienia
  •  podstawy dietetyki.

 

Studenci otrzymają niezbędne umiejętności, które podparte będą rzetelną wiedzą praktyczną. Na każdego przyszłego inżyniera czeka bowiem szereg zajęć laboratoryjnych, podczas których będzie mógł dokonywać rozbudowanych analiz z zakresu oceny żywności.

 

3. Nabywane umiejętności

Czego nauczysz się w ramach programu? Uczestnicząc w zajęciach otrzymasz podstawową wiedzę z matematyki, biologii, chemii oraz fizyki. Oprócz tego zapoznasz się z anatomią i fizjologią człowieka, jak również z psychologią żywienia i dietoterapii.

W ramach zajęć zostaną zaprezentowane tematy dotyczące ochrony konsumenta, toksykologii, narzędzi pomocnych przy ocenie jakości produktów żywnościowych. Jako student tego kierunku zdobędziesz również niezbędną wiedzę z obszaru rachunkowości, marketingu oraz ekologii.

Dzięki szerokiej gamie przedmiotów będziesz miał szansę dołączyć do grona specjalistów z tej dziedziny!

 

4. Dla kogo ten kierunek

Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat nowych tendencji w żywieniu? Szukasz studiów na kierunkach przyrodniczych lub technicznych?

Nie chcesz martwić się o miejsca zatrudnienia po ukończeniu studiów? Zależy Ci na zdobyciu wykształcenia, które pozwoli Ci na dalszy rozwój? Jeśli tak to z pomocą przychodzą Ci studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności!

 

5. Gdzie studiować Żywienie człowieka i ocenę żywności

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek Żywienie człowieka i ocena żywności:

Ile trwają studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności?

Studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności trwają od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia).

Swoją przygodę edukacyjną rozpoczniesz od studiów pierwszego stopnia, które trwają 3,5 roku (siedem semestrów) kształcenia. W trakcie ich trwania poznasz wszystkie najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka. I po zakończeniu nauki na tym stopniu możesz już rozpocząć pewne aktywności zawodowe związane z twoim wykształceniem.

Musisz jednak mieć świadomość, że nie posiadasz pełni kwalifikacji, więc i twoja praca będzie przebiegać w niepełnym wymiarze.

Dopiero ukończenie studiów drugiego stopnia uczyni z ciebie prawdziwego profesjonalistę, który wszystkie umiejętności może wykorzystać w pracy. Nauka na tym stopniu zajmie ci półtora roku, co łącznie da pięć lat. Finalizacją nauki na tym kierunku będzie przystąpienie do obrony pracy dyplomowej. Jeżeli wszystko powiedzie się pomyślnie, otrzymasz tytuł magistra.

Pamiętaj, że czas kształcenia na poszczególnych stopniach może się różnić w zależności od tego, jaką uczelnię wybierzesz.

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności

Praca po studiach

Oprócz ciekawego programu zajęć, kierunek ten oferuje również dla swoich absolwentów szerokie perspektywy zawodowe. Gdzie będziesz mógł pracować po ukończeniu studiów? Przede wszystkim dzięki zdobytym kompetencjom możesz zatrudnić się w specjalistycznych poradniach lub ośrodkach naukowo – badawczych.

Oprócz tego nie powinieneś mieć trudności ze znalezieniem zatrudnienia w zakładach przetwórczych. Specjalistów z tej dziedziny poszukują także instytucje zajmujące się kontrolą jakości żywności oraz dbaniem o prawa konsumentów.

Jeśli interesujesz się tematami dotyczącymi kwestii zdrowego odżywiania się to studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności są doskonałą propozycją!

Absolwent kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • pracownik ośrodków
  • naukowo – badawczych
  • pracownik instytucji ochrony konsumentów
  • pracownik specjalistycznych poradni
  • pracownik zakładów przetwórczych
  • pracownik instytucji kontroli jakości żywności

Zobacz inne kierunki Żywienie i żywność

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I OCENA ŻYWNOŚCI

Komentarze (0)