Żywienie człowieka i ocena żywności
Warszawa
Pokaż
Studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra).
Studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia), 1,5 roku (studia II stopnia) |
Uczelnie
Studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej oraz 2 niepublicznych (prywatnych) szkołach wyższych w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | żywienie człowieka i ocena żywności - uczelnie >
Wymagania
W procesie rekrutacji na studia 2025/2026 na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: chemia, matematyka, biologia.
*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).
Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności:
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Jeżeli wybierzesz studia na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności, to będziesz swoją przygodę edukacyjną mógł rozpocząć na studiach stacjonarnych (dziennych) lub niestacjonarnych (zaocznych). Wybierz tę formę, która najlepiej odzwierciedlać będzie twoje oczekiwania. Jeżeli chciałbyś równolegle rozwijać swoją karierę zawodową, to opcją zdecydowanie lepszą byłoby rozpoczęcie studiów niestacjonarnych.
Musisz mieć jedynie świadomość, że mają one charakter studiów płatnych, zjazdy naukowe odbywają się w weekendy, a część materiału musisz opanowywać we własnym zakresie. Studia dzienne wiążą się z regularną nauką w trakcie tygodnia. Wybór musisz dostosować do własnych potrzeb i oczekiwań.
Studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności: żywienie człowieka, surowce spożywcze, biologia z elementami genetyki, mikrobiologia ogólna i żywności, analiza sensoryczna.
Kierunki studiów takie jak żywienie człowieka i ocena żywności zaadresowane są do osób, którym to, co jemy nie jest obojętne. Dziś zmienił się nasz model myślenia o żywności – coraz częściej rezygnujemy z półproduktów na rzecz sięgania po to, co naturalne i świeże. Pamiętaj, że ten profil kształcenia obejmuje kilka potężnych dyscyplin ścisłych. W siatce programowej odnajdziesz zatem przedmioty takie jak:
Studenci otrzymają niezbędne umiejętności, które podparte będą rzetelną wiedzą praktyczną. Na każdego przyszłego inżyniera czeka bowiem szereg zajęć laboratoryjnych, podczas których będzie mógł dokonywać rozbudowanych analiz z zakresu oceny żywności.
Czego nauczysz się w ramach programu? Uczestnicząc w zajęciach otrzymasz podstawową wiedzę z matematyki, biologii, chemii oraz fizyki. Oprócz tego zapoznasz się z anatomią i fizjologią człowieka, jak również z psychologią żywienia i dietoterapii.
W ramach zajęć zostaną zaprezentowane tematy dotyczące ochrony konsumenta, toksykologii, narzędzi pomocnych przy ocenie jakości produktów żywnościowych. Jako student tego kierunku zdobędziesz również niezbędną wiedzę z obszaru rachunkowości, marketingu oraz ekologii.
Dzięki szerokiej gamie przedmiotów będziesz miał szansę dołączyć do grona specjalistów z tej dziedziny!
Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat nowych tendencji w żywieniu? Szukasz studiów na kierunkach przyrodniczych lub technicznych?
Nie chcesz martwić się o miejsca zatrudnienia po ukończeniu studiów? Zależy Ci na zdobyciu wykształcenia, które pozwoli Ci na dalszy rozwój? Jeśli tak to z pomocą przychodzą Ci studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności!
5. Gdzie studiować Żywienie człowieka i ocenę żywności
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek Żywienie człowieka i ocena żywności:
Dalsza część artykułu pod reklamą
Studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności trwają od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia).
Swoją przygodę edukacyjną rozpoczniesz od studiów pierwszego stopnia, które trwają 3,5 roku (siedem semestrów) kształcenia. W trakcie ich trwania poznasz wszystkie najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka. I po zakończeniu nauki na tym stopniu możesz już rozpocząć pewne aktywności zawodowe związane z twoim wykształceniem.
Musisz jednak mieć świadomość, że nie posiadasz pełni kwalifikacji, więc i twoja praca będzie przebiegać w niepełnym wymiarze.
Dopiero ukończenie studiów drugiego stopnia uczyni z ciebie prawdziwego profesjonalistę, który wszystkie umiejętności może wykorzystać w pracy. Nauka na tym stopniu zajmie ci półtora roku, co łącznie da pięć lat. Finalizacją nauki na tym kierunku będzie przystąpienie do obrony pracy dyplomowej. Jeżeli wszystko powiedzie się pomyślnie, otrzymasz tytuł magistra.
Pamiętaj, że czas kształcenia na poszczególnych stopniach może się różnić w zależności od tego, jaką uczelnię wybierzesz.
Dalsza część artykułu pod reklamą
Oprócz ciekawego programu zajęć, kierunek ten oferuje również dla swoich absolwentów szerokie perspektywy zawodowe. Gdzie będziesz mógł pracować po ukończeniu studiów? Przede wszystkim dzięki zdobytym kompetencjom możesz zatrudnić się w specjalistycznych poradniach lub ośrodkach naukowo – badawczych.
Oprócz tego nie powinieneś mieć trudności ze znalezieniem zatrudnienia w zakładach przetwórczych. Specjalistów z tej dziedziny poszukują także instytucje zajmujące się kontrolą jakości żywności oraz dbaniem o prawa konsumentów.
Jeśli interesujesz się tematami dotyczącymi kwestii zdrowego odżywiania się to studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności są doskonałą propozycją!
Dalsza część artykułu pod reklamą
Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Miasta, które oferują studia na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności
Dalsza część artykułu pod reklamą
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia