PRODUKCJA I MARKETING ŻYWNOŚCI studia – kierunek studiów
Studia na kierunku produkcja i marketing żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).
Studia na kierunku produkcja i marketing żywności |
Rok akademicki |
2024/2025 |
Forma studiów |
stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów |
studia I stopnia |
Czas trwania |
3,5 roku (studia I stopnia) |
Uczelnie
Studia na kierunku produkcja i marketing żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | produkcja i marketing żywności - uczelnie >
Opis kierunku
Celem studiów na kierunku produkcja i marketing żywności jest przekazanie studentom wiedzy na temat przetwarzania i dystrybucji żywności, a także szeroko pojętej produkcji surowców spożywczych. W czasie kształcenia nauczą się także podejmowania działań z zakresu kontroli i nadzorowania produkcji żywności. Co więcej rozwiną zdolności z obszaru zarządzania i marketingu, co z powodzeniem wykorzystają w swojej przyszłej pracy zawodowej.
Wymagania
W procesie rekrutacji na studia 2024/2025 na kierunku produkcja i marketing żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: biologia, chemia, matematyka, informatyka, język obcy, język polski.
*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).
Praca po studiach
Absolwenci znajdą zatrudnienie w gospodarstwach rolnych, przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, zakładach produkcji żywności, laboratoriach związanych z oceną jakości żywności oraz w instytucjach otoczenia rolniczego.
JAKIE PRZEDMIOTY ZDAWAĆ NA MATURZE?
Aby pozytywnie przejść proces rekrutacji na kierunek produkcja i marketing żywności, należy odpowiednio wcześniej podjąć przygotowania do egzaminu maturalnego z przedmiotów branych pod uwagę przy rekrutacji na danej uczelni wyższej.
Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku produkcja i marketing żywności:
-
matematyka lub informatyka
-
chemia/biologia/język polski
-
język obcy nowożytny.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU PRODUKCJA I MARKETING ŻYWNOŚCI?
Produkcja i marketing żywności to studia, których celem jest przygotowanie studentów do podjęcia pracy zawodowej w branżach związanych z przemysłem spożywczym. Dlatego też program nauczania ma wymiar praktyczny, a w planie znajdują się głównie zajęcia warsztatowe, ćwiczenia laboratoryjne, czy badania terenowe. Dzięki temu studenci mają szansę zdobyć umiejętności i podnieść swoje kwalifikacje z zakresu różnorodnych dyscyplin naukowych i tym samym zwiększyć swoje szanse na zdobycie ciekawej i dobrze płatnej pracy zawodowej.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku Produkcja i marketing żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
Program nauczania na kierunku produkcja i marketing żywności będzie oscylował wokół zagadnień związanych przemysłem rolnym i spożywczym oraz z zarządzaniem i marketingiem. Studenci zdobędą kompleksową wiedzę na temat produkcji i przetwarzania żywności, a także dowiedzą się więcej o przetwarzaniu, utrwalaniu, przechowywaniu i kontroli jakości żywności.
W ramach kształcenia nauczą się także zarządzania produkcją i rolnictwem w fazie przetwórstwa. W planie znajdzie się także lektorat z języka obcego, którego ukończenie zwiększy szanse studentów na karierę w środowisku międzynarodowym.