ANALITYKA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH studia – kierunek studiów
Studia na kierunku analityka produktów spożywczych to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra).
Studia na kierunku analityka produktów spożywczych |
Rok akademicki |
2024/2025 |
Forma studiów |
stacjonarne |
Poziom studiów |
studia II stopnia |
Czas trwania |
2 lata (studia II stopnia) |
Terminy rekrutacji
Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku analityka produktów spożywczych rozpocznie się 1 czerwca 2024 r. i potrwa do 11 lipca 2024 r. | analityka produktów spożywczych - terminy rekrutacji >
Uczelnie
Studia na kierunku analityka produktów spożywczych możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) | analityka produktów spożywczych - uczelnie >
Opis kierunku
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym.
Osoby, które aplikują na kierunek analityka produktów spożywczych zdobędą wszechstronną wiedzę z zakresu nauk chemicznych, ze szczególnym uwzględnieniem chemii analitycznej. W ramach kształcenia studenci nauczą się dokonywania analizy produktów spożywczych oraz szczegółowego badania żywności, co z powodzeniem wykorzystają w swojej codziennej praktyce zawodowej. W planie zajęć znajdą się przedmioty z zakresu mikrobiologii żywności, technologii produktów mlecznych, czy opakowalnictwa żywności.
Praca po studiach
Absolwenci znajdą zatrudnienie w firmach zajmujących się przetwórstwem żywności, ośrodkach badawczych, laboratoriach chemicznych i analitycznych oraz w przedsiębiorstwach świadczących usługi na rynku międzynarodowym.
WYMAGANIA REKRUTACYJNE
Kandydaci na studia magisterskie na kierunku analityka produktów spożywczych powinni zapoznać się z wymogami obowiązującymi na danej uczelni wyższej. Dzięki temu zwiększą swoje szanse na pozytywne rozpatrzenie aplikacji i wyróżnią się na tle innych kandydatów.
Najczęstsze wymagania rekrutacyjne na studia na kierunku analityka produktów spożywczych:
-
rozmowa kwalifikacyjna,
-
średnia ocen ze studiów wyższych.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU ANALITYKA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH?
Analityka produktów spożywczych to studia magisterskie, które powstały z myślą o osobach chcących podjąć zatrudnienie w przemyśle spożywczym i chemicznym. Program nauczania został zaprojektowany w taki sposób, aby studenci zdobyli wszechstronną wiedzę z zakresu nauk chemicznych, czy żywienia. Uczelnia zapewnia także dostęp do sali laboratoryjnych, dzięki czemu studenci zyskają kompleksowe przygotowanie praktyczne.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku analityka produktów spożywczych możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
Studenci kierunku analityka produktów spożywczych zyskają wszechstronną wiedzę z zakresu nauk chemicznych, szczególnie z zakresu chemii analitycznej. W ramach kształcenia nauczą się zastosowania technik instrumentalnych w analizie produktów spożywczych. Co więcej zyskają umiejętność przeprowadzania badań chemicznych żywności oraz badania składu i właściwości konkretnych produktów.
W tym celu nauczą się obsługi nowoczesnej aparatury badawczej, w którą zostały wyposażone sale wykładowe na uczelni. Program kształcenia na powyższych studiach zakłada realizację zajęć z zakresu mikrobiologii żywności, chemii związków biologicznych, inżynierii przemysłu spożywczego oraz badań fizykochemicznych. Studenci dowiedzą się także, w jaki sposób wykorzystywać techniki separacyjne w swojej codziennej praktyce zawodowej oraz dokonywać badań sensorycznych i organoleptycznych żywności.
JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU ANALITYKA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH?
Absolwenci kierunku analityka produktów spożywczych, dzięki uzyskanej wiedzy i umiejętnościom praktycznym, będą kompleksowo przygotowani do pracy w przemyśle spożywczym i chemicznym. Przede wszystkim idealnie odnajdą się jako pracownicy laboratoriów chemicznych i analitycznych. Równie ciekawą opcją będzie zatrudnienie w firmach zajmujących się produkcją i przetwórstwem żywności, działach kontroli jakości oraz w firmach przeprowadzających audyty. Po zakończeniu nauki można również zdecydować się na założenie własnej działalności gospodarczej.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku analityka produktów spożywczych:
-
przemysł chemiczny
-
przemysł spożywczy
-
laboratoria chemiczne
-
laboratoria analityczne
-
firmy zajmujące się badaniem i przetwórstwem żywności
-
firmy zajmujące się przeprowadzaniem audytów
-
własna działalność gospodarcza.