FOOD ENGINEERING

FOOD ENGINEERING

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
II stopnia
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Food engineering stopień: (II) , czas trwania: 1,5 roku ,
forma: stacjonarne

Uczelnie, gdzie food engineering jako specjalność / ścieżka kształcenia

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Wydział Inżynierii Produkcji UP w Lublinie stopień: (I) (II) , czas trwania: 4 lata • 2 lata • 3,5 roku • 1,5 roku

Specjalności na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji

FOOD ENGINEERING studia – kierunek studiów

Studia na kierunku Food engineering to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra).

Opis kierunku

Food engineering to studia magisterskie, skierowane do wszystkich absolwentów studiów wyższych, którzy chcieliby zdobyć wszechstronną wiedzę na temat technologii i produkcji żywności, nowoczesnych technologii w branży spożywczej, mikrobiologii, czy szeroko pojętego żywienia. W ramach kształcenia studenci będą mieli dostęp do licznych zajęć i warsztatów o tematyce związanej z naukami biologicznymi i chemicznymi.

Absolwenci znajdą zatrudnienie w przemyśle spożywczym, zakładach żywienia zbiorowego, zakładach produkcyjnych, firmach i korporacjach międzynarodowych oraz we własnej firmie.

WYMAGANIA REKRUTACYJNE

Studia anglojęzyczne cieszą się dużym zainteresowaniem studentów, dlatego też kandydaci na kierunek food engineering powinni odpowiednio wcześniej zapoznać się z wymaganiami rekrutacyjnymi ustalonymi przez konkretną uczelnię wyższą.

Najczęstsze wymagania rekrutacyjne na studia na kierunku food engineering to:

  • dyplom ukończenia studiów na kierunkach pokrewnych
  • znajomość języka angielskiego minimum na poziomie B2.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

FOOD ENGINEERING - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Dalsza część artykułu pod reklamą

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU FOOD ENGINEERING?

Obecnie, znajomość specjalistycznego języka angielskiego jest doceniana przez pracodawców na całym świecie. Dlatego tak ważne jest, aby oprócz wiedzy kierunkowej, skupić się na doskonaleniu zdolności językowych. Dla osób chcących zdobyć wykształcenie z zakresu szeroko pojętego żywienia oraz nauczyć się języka angielskiego w stopniu zaawansowanym, powstały studia food engineering. Kierunek wyróżnia się ciekawym programem kształcenia o zróżnicowanej tematyce oscylującej wokół żywienia, przemysłu spożywczego, czy technologii żywności.

 

1. Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku food engineering możemy podzielić na:

1. Poziom:

2. Forma:

 

2. Zdobywana wiedza i umiejętności

Osoby, które aplikują na kierunek food engineering będą mieli okazję zdobyć wszechstronną wiedzę na temat żywienia. W ramach kształcenia skupią się również na doskonaleniu wiedzy z obszaru nauk biologicznych i chemicznych, między innymi biotechnologii, nanotechnologii, inżynierii chemicznej, technologii chemicznej oraz mechatroniki. W planie znajdą się również przedmioty o tematyce związanej z prawem żywieniowym oraz technologią żywienia.

Studenci nauczą się także wykorzystywania nowoczesnych technologii w codziennej pracy w przemyśle spożywczym, przetwarzania żywności oraz żywienia zbiorowego. Co więcej poznają najnowsze trendy w żywieniu i gastronomii, które z powodzeniem wykorzystają w swojej przyszłej, codziennej pracy zawodowej. Jako że zajęcia będą prowadzone w języku angielskim, studenci rozwiną kompetencje językowe i nauczą się specjalistycznej terminologii branżowej, tym samym zwiększając swoje szanse na karierę międzynarodową.

Dalsza część artykułu pod reklamą

ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU FOOD ENGINEERING?

Studia na kierunku food engineering trwają 1,5 lata (studia II stopnia).

Dalsza część artykułu pod reklamą

JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU FOOD ENGINEERING?

Ukończenie studiów anglojęzycznych otwiera wiele zawodowych drzwi, zarówno na polskim, jak i międzynarodowym rynku pracy. Absolwenci kierunku food engineering znajdą zatrudnienie w przemyśle spożywczym, firmach produkcyjnych oraz przetwórniach żywności. Równie ciekawą opcją będzie podjęcie zatrudnienia w zakładach żywienia zbiorowego, gastronomii, placówkach dietetycznych oraz we wszystkich miejscach związanych z żywieniem.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku food engineering:

  • zakłady żywienia zbiorowego
  • przetwórnie żywności
  • branża spożywcza
  • placówki dietetyczne
  • gastronomia
  • zakłady produkcyjne
  • firmy i korporacje międzynarodowe
  • własna działalność gospodarcza.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Food engineering studia stacjonarne

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Food engineering studia II stopnia

Dalsza część artykułu pod reklamą

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki żywienie i żywność - podyplomowe

Filtrowanie
Województwo
II stopnia

Dalsza część artykułu pod reklamą

Teraz najważniejsze

kalkulator maturalny

matura 2025

arkusze maturalne

wyniki matur 2024

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia

Komentarze (0)