Dietetyka i jakość żywności

Dietetyka i jakość żywności

Studia na kierunku dietetyka i jakość żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
stacjonarne

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania
Politechnika Opolska

Politechnika Opolska

Dietetyka i jakość żywności stopień: (I) , czas trwania: 3 lata ,
forma: stacjonarne, niestacjonarne

Specjalności na kierunku dietetyka i jakość żywności

Dietetyka i jakość żywności – kierunek studiów

Studia na kierunku dietetyka i jakość żywności to studia licencjackie, których program kształcenia trwa 3 lata (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata).

Studia na kierunku dietetyka i jakość żywności
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3 lata (studia I stopnia)

Uczelnie

Studia na kierunku dietetyka i jakość żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | dietetyka i jakość żywności - uczelnie >

Opis kierunku

Studia realizowane w ramach kierunku dietetyka i jakość żywności to unikalna ścieżka dydaktyczna, która obejmuje nie tylko zagadnienia w zakresie prawidłowego odżywiania się czy promocji zdrowia, ale jest odpowiedzią na wyzwania związane z gwałtownymi przemianami technologicznymi we współczesnym świecie.

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

W ramach rekrutacji na studia 2025/2026 na kierunku dietetyka i jakość żywności weryfikowany jest wynik uzyskany na świadectwie maturalnym m.in. z języka polskiego, biologii czy chemii. Rekrutacja na studia może wiązać się z dodatkowymi opłatami.

*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).

 

Praca po studiach

Po ukończeniu studiów na kierunku dietetyka i jakość żywności absolwenci zyskują przygotowanie do podjęcia pracy w roli specjalistów z zakresu dietetyki, doradztwa oraz edukacji w ramach żywienia. Odnajdą się w jednostkach odpowiedzialnych za żywienie czy produkcję potraw.

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

W trakcie rekrutacji weryfikuje się wyniki, jakie kandydat uzyskał z takich przedmiotów maturalnych, jak np.:

  • język polski,
  • chemia,
  • biologia,
  • fizyka,
  • matematyka,
  • informatyka.

Kierunki studiów, do których zaliczana jest dietetyka i jakość żywności wiążą się także z koniecznością uiszczenia dodatkowych opłat – np. wpisowego.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Dietetyka i jakość żywności - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Dalsza część artykułu pod reklamą

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując dietetyka i jakość żywności

Program studiów i przedmioty

W trakcie studiów na tym kierunku uczestnicy uczą się na temat zasad dietetyki, doradztwa żywieniowego oraz promowania prawidłowego sposobu odżywiania się. Wśród przykładowych przedmiotów ujętych w siatce dydaktycznej, uwzględniono m.in. zagadnienia z zakresu psychologii oraz psychodietetyki czy najnowszych technik przetwarzania surowców spożywczych.

Student ma do wyboru jedną z dostępnych specjalności – dietetyka i żywienie człowieka oraz jakość i bezpieczeństwo żywności. Kształcenie stanowi połączenie aktualnych potrzeb społeczeństwa w ramach promocji zdrowia, a także wyzwań, jakie są stawiane przez szybkie przemiany technologiczne świata.

 

Absolwent będzie posiadać wiedzę z zakresu:

  • technologii żywności i żywienia,
  • profilaktyki zdrowia w żywieniu indywidualnym i grupowym,
  • technik oceny sposobu żywienia oraz stanu odżywienia pojedynczych pacjentów oraz grup społecznych,
  • analizowania żywności pod względem fizykochemicznym, sensorycznym, mikrobiologicznym,
  • wspomagania suplementacją.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Jak wyglądają studia na kierunku dietetyka i jakość żywności?

1. Typ i tryb studiów

Dietetyka i jakość żywności to kierunek, który obejmuje treści z zakresu nauk o zdrowiu, technologii żywności oraz żywienia, nauk z zakresu techniki, społeczeństwa oraz ekonomii.

 

Studia na kierunku dietetyka i jakość żywności możemy podzielić na:

1. Poziom:

 

2. Forma:

 

Powyższy kierunek można realizować w trybie stacjonarnym oraz niestacjonarnym. Wykłady oraz ćwiczenia prowadzone są w siedzibie Uczelni od poniedziałku do piątku. W przypadku studiów realizowanych w toku niestacjonarnym zajęcia mają formę weekendowych zjazdów. Godziny zajęć ustalone są w planie przygotowywanym na każdy semestr.

 

2. Program studiów i przedmioty

Program zajęć powstał jako odpowiedź na gwałtowne zmiany w wyniku przemian technologicznych świata. Uczestnicy realizują praktyczny program zajęć, który odnosi się do kwestii prawidłowego odżywiania, promocji zdrowia oraz technik przetwarzania żywności.

Ścieżka kształcenia obejmuje dwie specjalności do wyboru - dietetykę i żywienie człowieka oraz jakość i bezpieczeństwo żywności.

W programie studiów na kierunku dietetyka i jakość żywności uwzględniono takie przedmioty, jak np.:

  • dietetyka i żywienie człowieka w różnych stanach fizjologicznych,
  • żywienia zbiorowego,
  • systemów jakości i bezpieczeństwa żywności,
  • biotechnologii, toksykologii oraz higieny żywności,
  • anatomii i fizjologii człowieka.

 

3. Nabywane umiejętności

W czasie studiów na kierunku dietetyka i jakość żywności uczestnicy zdobywają wiedzę w zakresie technik produkcji potraw oraz metod ich przygotowywania zgodnie z wytycznymi konkretnych diet.

Wykorzystują odpowiednią aparaturę oraz sprzęt w celu wykonywania badań funkcjonalnych, laboratoryjnych oraz w ramach oceny żywienia i odżywienia. Znając treści zawarte w aktach prawnych w zakresie bezpieczeństwa żywności, identyfikują krytyczne aspekty kontroli, które są konieczne do nadzorowania procesu produkowania żywności na każdym jej etapie.

 

4. Dla kogo ten kierunek

Dietetyka i jakość żywności to studia przeznaczane dla osób zainteresowanych tematyką nauk o zdrowiu, technologii żywności oraz żywienia. To też idealna propozycja dla kandydatów, którzy chcą rozszerzyć swoją wiedzę w ramach dietetyki oraz wpływu odżywienia na kondycję organizmu.

 

5. Gdzie studiować dietetyka i jakość żywności

Popularne uczelnie, na których można studiować kierunek dietetyka i jakość żywności:

Dalsza część artykułu pod reklamą

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku dietetyka i jakość żywności trwają 3 lata (studia I stopnia).

Kierunek studiów dietetyka i jakość żywności realizowany jest wyłącznie na pierwszym stopniu w trakcie 3 lat. Po ukończeniu studiów oraz obronie pracy dyplomowej uzyskuje się tytuł licencjata.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku dietetyka i jakość żywności

Praca po studiach

Absolwenci kierunku studiów dietetyka i jakość żywności są przygotowani do pracy w zakładach żywienia dla większych zbiorowości, o charakterze publicznym oraz niepublicznym.

Mogą także prowadzić własną działalność w zakresie doradztwa żywieniowego, edukacji żywieniowej. Odnajdą się też w pracy w zakładach, które dostarczają żywność do różnych Klientów (catering).

 

Absolwent kierunku dietetyka i jakość żywności znajdzie zatrudnienie m.in. jako

  • doradca żywieniowy,
  • dietetyk,
  • edukator żywieniowy,
  • specjalista do spraw produkcji żywności i jej bezpieczeństwa.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Dietetyka i jakość żywności studia niestacjonarne

Dietetyka i jakość żywności studia stacjonarne

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Dietetyka i jakość żywności studia I stopnia

Dalsza część artykułu pod reklamą

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku dietetyka i jakość żywności

Filtrowanie
Województwo
Miasto
studia I stopnia
Forma studiów

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze - podyplomowe

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Dalsza część artykułu pod reklamą

Miasta, które oferują studia na kierunku Dietetyka i jakość żywności

Dalsza część artykułu pod reklamą

Teraz najważniejsze

kalkulator maturalny

matura 2025

arkusze maturalne

wyniki matur 2024

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia

Komentarze (0)