Bezpieczeństwo i produkcja żywności

Bezpieczeństwo i produkcja żywności

Dodaj do ulubionych

Bezpiecześtwo i produkcja żywności studia - kierunek studiów

Studia na kierunku bezpiczeństwo i produkcja żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym) lub niestacjonarnym (zaocznym, wieczorowym)

Dziś jakość żywności jest dla nas sprawą priorytetową i dotyczy to zarówno warzyw i owoców, jak i produktów pochodzenia zwierzęcego. Nad ich bezpieczeństwem czuwać będą wyłącznie wykwalifikowani specjaliści, którzy zdobędą wiedzę z pogranicza nauk ścisłych takich jak chemia i biologii. W trakcie kształcenia dowiedzą się oni również, jak wygląda nowoczesna technologia wyrobów o różnym pochodzeniu.

Poznanie tych szczególnych zasad oraz umiejętność ich praktycznego wykorzystania pozwoli absolwentom tego kierunku rozwijać się zawodowo w przemyśle spożywczych czy laboratoriach badawczych. Czekać na nich będą także instytucje zajmujące się badaniem jakości różnorodnych wyrobów spożywczych, które trafiają na rynek konsumencki.

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Przy rekrutacji na bezpieczeństwo i produkcja żywności na większości uczelni brane są pod uwagę następujące przedmioty: język polski, matematyka, język obcy nowożytny, biologia, chemia, fizyka, geografia, historia, filozofia, informatyka, WOS

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK BEZPIECZEŃSTWO I PRODUKCJA ŻYWNOŚCI

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu

Jednostka prowadząca

Bezpieczeństwo i produkcja żywności stopień: (I)
tryb: niestacjonarne, stacjonarne

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności

Tryb studiów
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Zobacz inne kierunki Biologiczne i przyrodnicze

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując bezpieczeństwo i produkcję żywności?

Program studiów i przedmioty

Z jakimi przedmiotami zetkniesz się w toku studiów? W Twoim planie pojawią się na pewno konwersatoria z matematyki, chemii, fizyki i mikrobiologii, z czasem w bardziej specjalistycznej, zawężonej formie (chemia żywności, statystyka) – to te dyscypliny będą fundamentem Twoich przyszłych inżynierskich umiejętności.

W toku studiów zdobędziesz wiedzę z zakresu przechowywania, logistyki i dystrybucji produktów spożywczych, higieny produkcji i prawa żywnościowego. Przyjrzysz się procesom technologii żywności, specyfice postępowania z produktami roślinnymi i zwierzęcymi oraz zagadnieniom związanym z toksykologią żywności. Wybierając specjalizację „edukacja żywieniowa” poszerzysz swoją wiedzę o podstawy dietetyki i żywienia człowieka.

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • podstaw chemii, fizyki i matematyki
  • przepisów prawa żywnościowego
  • higieny produkcji żywności
  • kontroli jakości wyrobów spożywczych
  • przechowywania i dystrybucji żywności
  • technologii wytwarzania żywności
  • podstaw dietetyki i zasad prawidłowego odżywiania
  • praktycznego doradztwa w zakresie odżywiania – tworzenia dedykowanych diet i jadłospisów
  • edukacji żywieniowej
  • projektowania i wdrażania istniejących systemów bezpieczeństwa wykorzystywanych przy produkcji żywności
  • toksykologii żywności

Jak wyglądają studia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności?

Zainteresowanie tym, co trafia na nasz talerz, miało być, według sceptyków, chwilowym trendem, fanaberią, która minie równie szybko, jak moda na jedzenie pizzy czy noszenie przydużych swetrów. Wszystko wskazuje jednak na to, że przyglądanie się procesowi produkcji żywności, stawianie na jej jakość oraz tropienie zależności między dietą a zdrowiem, uczyniliśmy częścią swojej codzienności. 

To proces naturalny dla zamożnych społeczeństw, które wpadły w pułapkę dostępności produktów i niekontrolowanej konsumpcji. Specjaliści od żywności stali się nam wyjątkowo potrzebni, byśmy w zrównoważony sposób mogli gospodarować produkcją żywności i w konsekwencji – żyć zdrowiej.

 

1. Typ i tryb studiów

Kierunek bezpieczeństwo i produkcja żywności można realizować w trybie stacjonarnym oraz niestacjonarnym. Studia stacjonarne będą najlepszą opcją dla osób, które chcą w pełni poświęcić się zdobywaniu wykształcenia i mogą sobie pozwolić na codzienne uczestnictwo w zajęciach akademickich.

Program nauczania na powyższych studiach będzie oscylował głównie wokół nauk biologicznych, przyrodniczych i chemicznych.

 

Studia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności możemy podzielić na:

1. Typ:

  • Studia I stopnia (inżynierskie)

 

2. Tryb:

  • studia stacjonarne
  • studia niestacjonarne

 

Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.

Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.

Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.

 

2. Program studiów i przedmioty

Studenci, którzy aplikują na kierunek bezpieczeństwo i produkcja żywności będą mogli skorzystać z bogatej oferty zajęć i wykładów, w której znajdą się między innymi następujące przedmioty:

 

  • Produkcja surowców roślinnych
  • Ekonomia gospodarki żywnościowej
  • Trendy w produkcji żywności I
  • Inżynieria procesowa

 

Na początkowym swojej drogi akademickiej ugruntujesz i rozwiniesz swoją wiedzę matematyczną i chemiczną, co będzie stanowić podstawę do dalszej nauki. W czasie studiów dowiesz się więcej na temat mikrobiologii ogólnej oraz zasad żywienia człowieka.

Program kształcenia przewiduje realizacje obieralnych modułów specjalizacyjnych, których aktualną ofertę znajdziesz na oficjalnych stronach internetowych wybranych uczelni wyższych.

 

3. Nabywane umiejętności

W czasie studiów na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności, oprócz wiedzy teoretycznej, zdobędziesz również niezwykle cenne umiejętności praktyczne.

Przede wszystkim nauczysz się przetwarzania wyrobów pochodzenia zwierzęcego, roślinnego oraz produktów gastronomicznych.

Ponadto, nauczysz się zarządzać całym procesem produkcyjnym oraz transportowym żywności. Studenci rozwiną także zdolności z obszaru dietetyki i edukacji żywieniowej.

 

4. Dla kogo ten kierunek

Jeśli chcesz zdobyć praktyczne wykształcenie inżynierskie, interesują Cię zagadnienia związane z żywieniem i chciałbyś pracować w nowoczesnym technologicznie środowisku, mając realny wpływ na rzeczywistość, powinieneś rozważyć studia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności.

 

5. Gdzie studiować bezpieczeństwo i produkcję żywności

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek bezpieczeństwo i produkcja żywności:

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).

Kierunek bezpieczeństwo i produkcja żywności można realizować tylko na pierwszym stopniu kształcenia. W tym przypadku na naukę będziesz musiał poświęcić trzy i pół roku, czyli siedem semestrów. Po tym czasie zdobędziesz tytuł inżyniera.

Czas trwania studiów na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu stac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat czasu trwania należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

BEZPIECZEŃSTWO I PRODUKCJA ŻYWNOŚCI STUDIA I STOPNIA

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności?

Praca po studiach

Studia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności zapewniają wykształcenie, które z pewnością znajdzie praktyczne zastosowanie na rynku pracy. Absolwenci-inżynierowie bardzo często wybierają pracę w zakładach gastronomicznych, zakładach przemysłu spożywczego czy firmach cateringowych.

Zdobyte kwalifikacje pozwalają im na pracę w charakterze dietetyków, zatrudnianych w poradniach dietetycznych lub prowadzących prywatne doradztwo w ramach własnej działalności gospodarczej. To także dobry start do zajmowania się zawodowo edukacją żywieniową, kontrolą jakości czy systemami bezpieczeństwa żywności.

 

Absolwent kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:

  • dietetyk
  • pracownik firmy cateringowej
  • pracownik zakładu gastronomicznego
  • pracownik zakładu przemysłu spożywczego
  • pracownik kontroli jakości
  • doradca żywieniowy
  • trener zdrowego żywienia

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO I PRODUKCJA ŻYWNOŚCI

Komentarze (0)