Studia na kierunku bezpiczeństwo i produkcja żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym) lub niestacjonarnym (zaocznym).
Dziś jakość żywności jest dla nas sprawą priorytetową i dotyczy to zarówno warzyw i owoców, jak i produktów pochodzenia zwierzęcego. Nad ich bezpieczeństwem czuwać będą wyłącznie wykwalifikowani specjaliści, którzy zdobędą wiedzę z pogranicza nauk ścisłych takich jak chemia i biologii. W trakcie kształcenia dowiedzą się oni również, jak wygląda nowoczesna technologia wyrobów o różnym pochodzeniu.
Poznanie tych szczególnych zasad oraz umiejętność ich praktycznego wykorzystania pozwoli absolwentom tego kierunku rozwijać się zawodowo w przemyśle spożywczych czy laboratoriach badawczych. Czekać na nich będą także instytucje zajmujące się badaniem jakości różnorodnych wyrobów spożywczych, które trafiają na rynek konsumencki.
Przy rekrutacji na bezpieczeństwo i produkcja żywności na większości uczelni brane są pod uwagę następujące przedmioty: język polski, matematyka, język obcy nowożytny, biologia, chemia, fizyka, geografia, historia, filozofia, informatyka, WOS
szczegółowe wymagania na uczelniach
Nic nie znaleziono
Program studiów i przedmioty
Z jakimi przedmiotami zetkniesz się w toku studiów? W Twoim planie pojawią się na pewno konwersatoria z matematyki, chemii, fizyki i mikrobiologii, z czasem w bardziej specjalistycznej, zawężonej formie (chemia żywności, statystyka) – to te dyscypliny będą fundamentem Twoich przyszłych inżynierskich umiejętności.
W toku studiów zdobędziesz wiedzę z zakresu przechowywania, logistyki i dystrybucji produktów spożywczych, higieny produkcji i prawa żywnościowego. Przyjrzysz się procesom technologii żywności, specyfice postępowania z produktami roślinnymi i zwierzęcymi oraz zagadnieniom związanym z toksykologią żywności. Wybierając specjalizację „edukacja żywieniowa” poszerzysz swoją wiedzę o podstawy dietetyki i żywienia człowieka.
Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
Kierunek bezpieczeństwo i produkcja żywności można realizować w trybie stacjonarnym oraz niestacjonarnym. Studia stacjonarne będą najlepszą opcją dla osób, które chcą w pełni poświęcić się zdobywaniu wykształcenia i mogą sobie pozwolić na codzienne uczestnictwo w zajęciach akademickich.
Studia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności możemy podzielić na:
1. Typ:
2. Tryb:
Program nauczania na powyższych studiach będzie oscylował głównie wokół nauk biologicznych, przyrodniczych i chemicznych.
Studenci, którzy aplikują na kierunek bezpieczeństwo i produkcja żywności będą mogli skorzystać z bogatej oferty zajęć i wykładów, w której znajdą się między innymi następujące przedmioty:
Na początkowym swojej drogi akademickiej ugruntujesz i rozwiniesz swoją wiedzę matematyczną i chemiczną, co będzie stanowić podstawę do dalszej nauki. W czasie studiów dowiesz się więcej na temat mikrobiologii ogólnej oraz zasad żywienia człowieka.
Program kształcenia przewiduje realizacje obieralnych modułów specjalizacyjnych, których aktualną ofertę znajdziesz na oficjalnych stronach internetowych wybranych uczelni wyższych.
W czasie studiów na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności, oprócz wiedzy teoretycznej, zdobędziesz również niezwykle cenne umiejętności praktyczne.
Przede wszystkim nauczysz się przetwarzania wyrobów pochodzenia zwierzęcego, roślinnego oraz produktów gastronomicznych.
Ponadto, nauczysz się zarządzać całym procesem produkcyjnym oraz transportowym żywności. Studenci rozwiną także zdolności z obszaru dietetyki i edukacji żywieniowej.
Jeśli chcesz zdobyć praktyczne wykształcenie inżynierskie, interesują Cię zagadnienia związane z żywieniem i chciałbyś pracować w nowoczesnym technologicznie środowisku, mając realny wpływ na rzeczywistość, powinieneś rozważyć studia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności.
5. Gdzie studiować bezpieczeństwo i produkcję żywności
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek bezpieczeństwo i produkcja żywności:
Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Studia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).
Kierunek bezpieczeństwo i produkcja żywności można realizować tylko na pierwszym stopniu kształcenia. W tym przypadku na naukę będziesz musiał poświęcić trzy i pół roku, czyli siedem semestrów. Po tym czasie zdobędziesz tytuł inżyniera.
Czas trwania studiów na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności na poszczególnych uczelniach
I stopnia | II stopnia | jednolite | |||
---|---|---|---|---|---|
Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu | stac. |
I stopnia: zapytaj uczelnię |
II stopnia: - |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
niestac. |
I stopnia: zapytaj uczelnię |
II stopnia: - |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
Szczegółowe informacje na temat czasu trwania należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"
Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Praca po studiach
Studia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności zapewniają wykształcenie, które z pewnością znajdzie praktyczne zastosowanie na rynku pracy. Absolwenci-inżynierowie bardzo często wybierają pracę w zakładach gastronomicznych, zakładach przemysłu spożywczego czy firmach cateringowych.
Zdobyte kwalifikacje pozwalają im na pracę w charakterze dietetyków, zatrudnianych w poradniach dietetycznych lub prowadzących prywatne doradztwo w ramach własnej działalności gospodarczej. To także dobry start do zajmowania się zawodowo edukacją żywieniową, kontrolą jakości czy systemami bezpieczeństwa żywności.
Absolwent kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO I PRODUKCJA ŻYWNOŚCI