Gastronomia i catering dietetyczny

Gastronomia i catering dietetyczny

Studia na kierunku gastronomia i catering dietetyczny możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
niestacjonarne

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Gastronomia i catering dietetyczny stopień: (I) , czas trwania: 3,5 roku ,
forma: stacjonarne, niestacjonarne

Gastronomia i catering dietetyczny – kierunek studiów

Studia na kierunku gastronomia i catering dietetyczny to studia inżynierskie, których program kształcenia trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

Studia na kierunku gastronomia i catering dietetyczny
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)

Uczelnie

Studia na kierunku gastronomia i catering dietetyczny możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | gastronomia i catering dietetyczny - uczelnie >

Opis kierunku

Studia realizowane w ramach kierunku gastronomia i catering dietetyczny przekazują uczestnikom wiedzę na temat problemów oraz wyzwań związanych z nowoczesnymi technikami przetwórstwa żywności.

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

W ramach rekrutacji na studia 2025/2026 na kierunku gastronomia i catering dietetyczny prowadzony jest konkurs świadectw dojrzałości. Uwzględniana jest też średnia ważona ocen uzyskanych punktów na maturze.

Rekrutacja na studia wiąże się z dodatkowymi opłatami – ich wykaz i wysokość jest opisana na stronie uczelni.

*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).

 

Praca po studiach

Po ukończeniu studiów na kierunku gastronomia i catering dietetyczny absolwenci mogą samodzielnie planować funkcjonowanie firm gastronomicznych, budując strategię rozwoju zakładu. Odnajdą się w pracy w zakładach żywienia zbiorowego czy w firmach cateringowych.

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Kształcenie na tym kierunku studiów przeznaczone, jest dla osób po szkole średniej, które zdały maturę z takich przedmiotów, jak np.:

  • język obcy,
  • biologia,
  • chemia,
  • fizyka z astronomią,
  • matematyka.

Kierunki studiów, do których zalicza się gastronomia i catering dietetyczny uwzględniają w ramach kwalifikacji średnią ważoną punktów uzyskanych na maturze.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Gastronomia i catering dietetyczny - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Dalsza część artykułu pod reklamą

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując na kierunku gastronomia i catering dietetycz-ny

Program studiów i przedmioty

W trakcie studiów na tym kierunku studenci biorą udział w zajęciach obejmujących tematykę analizy żywności i oceny sensorycznej produktów spożywczych. Zapoznają się też z przepisami prawa żywnościowego, wstępem do analizy danych czy żywieniem człowieka i podstawami fizjologii.

 

Absolwent będzie posiadać wiedzę z zakresu:

  • podstawowych procesów w produkcji, utrwalaniu i przechowaniu żywności,
  • technologii produkcji potraw z warzyw, owoców i grzybów,
  • obsługi konsumenta,
  • podstaw dietetyki.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Jak wyglądają studia na kierunku gastronomia i catering dietetyczny?

1. Typ i tryb studiów

Gastronomia i catering dietetyczny to kierunek studiów, który łączy zagadnienia z zakresu nauk rolniczych oraz technologii żywności i żywienia.

 

Studia na kierunku gastronomia i catering dietetyczny możemy podzielić na:

1. Poziom:

 

2. Forma:

 

Powyższy kierunek można realizować w trybie stacjonarnym oraz niestacjonarnym. Zajęcia prowadzone są od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni lub w formie weekendowych zjazdów.

 

2. Program studiów i przedmioty

Program zajęć obejmuje wiele tematycznych przedmiotów, które skupiają się na omówieniu problemów i wyzwań, jakie stoją przed nowoczesnym przetwórstwem żywności. Przedmioty dydaktyczne realizowane są przez doświadczonych praktyków zawodowych, dietetyków i wykładowców akademickich, którzy za pomocą odpowiednich technik edukacyjnych przekazują swoją wiedzę.

W programie studiów na kierunku gastronomia i catering dietetyczny uwzględniono takie przedmioty, jak np.:

  • grafika i carving w owocach i warzywach,
  • analiza żywności i ocena sensoryczna produktów spożywczych,
  • prawo żywnościowe,
  • żywienie człowieka i podstawy fizjologii.

 

3. Nabywane umiejętności

W czasie studiów na kierunku gastronomia i catering dietetyczny uczestnicy zdobywają wiedzę na temat racjonalnego żywienia człowieka. Znają wartości odżywcze gotowych produktów i to, jaki wpływ mają na nie przemiany biochemiczne czy fizyczne.

Absolwenci dobierają właściwe metody i materiały w celu rozwiązywania problemu obejmującego produkcję i przechowywanie potraw. Wykorzystują sprzęt czy aparaturę w technologii gastronomii w celu wykonania analiz składu chemicznego czy jakości mikrobiologicznej potraw. Projektują receptury potraw, w tym także dla osób z odmiennymi problemami żywieniowymi.

 

4. Dla kogo ten kierunek

Gastronomia i catering dietetyczny to kierunek przeznaczony dla osób, które chciałyby w przyszłości mieć wpływ na jakość przygotowywanego pożywienia w ramach cateringu. To również doskonała propozycja dla osób zainteresowanych technikami prawidłowego żywienia człowieka.

 

5. Gdzie studiować kierunek gastronomia i catering dietetyczny

Popularne uczelnie, na których można studiować kierunek gastronomia i catering dietetyczny:

Dalsza część artykułu pod reklamą

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku gastronomia i catering dietetyczny trwają 3,5 roku (studia I stopnia).

Kierunek studiów gastronomia i catering dietetyczny realizowany jest na pierwszym stopniu w trakcie 3,5 roku. Po ukończeniu studiów oraz obronie pracy dyplomowej uzyskuje się tytuł inżyniera.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku gastronomia i catering dietetyczny

Praca po studiach

Absolwenci kierunku studiów gastronomia i catering dietetyczny mogą samodzielnie planować i przygotowywać funkcjonowanie firmy gastronomicznej. Podejmą pracę w zakładach żywienia zbiorowego, firmach cateringowych czy garmażeryjnych.

Absolwent kierunku gastronomia i catering dietetyczny znajdzie zatrudnienie m.in. jako

  • pracownik zakładów żywienia zbiorowego,
  • specjalista do spraw planowania pracy firmy gastronomicznej,
  • pracownik firm cateringowych.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Gastronomia i catering dietetyczny studia niestacjonarne

Gastronomia i catering dietetyczny studia stacjonarne

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Gastronomia i catering dietetyczny studia I stopnia

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki gastronomia i hotelarstwo

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Dalsza część artykułu pod reklamą

Miasta, które oferują studia na kierunku Gastronomia i catering dietetyczny

Dalsza część artykułu pod reklamą

Teraz najważniejsze

kalkulator maturalny

matura 2025

arkusze maturalne

wyniki matur 2024

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia

Komentarze (0)