Menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa

Menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
    Miejscowość
      Status uczelni
      Typ uczelni
        Więcej filtrów
        Poziom studiów
          Forma studiów
            Czas trwania

              Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania

              Menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa studia - kierunek studiów

               

              Dla kogo ten kierunek

              Rozwój państw i społeczeństw to nie tylko inwestowanie w coraz gęstsze sieci dróg, technologie dla przemysłu, innowacyjny biznes czy medycynę, która ma ratować nas w chorobach. O poziomie cywilizacyjnym świadczy także nasze podejście do gospodarowania zasobami naturalnymi, które zostały nam dane, ale nie w postaci studni bez dna, czy samonapełniającego się skarbca. W tym kontekście bardzo ważnym aspektem jest kwestia produkcji żywności. Bezpieczeństwo i fachowość właściwie zaplanowanego procesu wytwórczego decydują o tym, czy ludzie na całym świecie będą mieli dostęp do wystarczającej ilości jedzenia. W ofertach edukacyjnych uczelni możemy znaleźć coraz więcej kierunków, które kształcą specjalistów w wąskich, ale bardzo istotnych dziedzinach związanych z żywnością. Właściwe gospodarowanie jedzeniem to część filozofii, która leży również u podstaw studiów kształcących przyszłych menadżerów produkcji i przetwórstwa mięsa. Praktyczne studia na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa, przekazujące kompleksową wiedzę z zakresu technologii produkcyjnych, mikrobiologii, biochemii oraz zarządzania procesem wytwórczym – na poziomie logistycznym, technicznym i jakościowym – to wybór dla osób, które chcą zdobyć innowacyjne umiejętności inżynierskie i znaleźć zatrudnienie w branży mięsnej.

               

              Program studiów i przedmioty

              Jaką wiedzę i umiejętności zdobędziesz w toku studiów? Będą one dla Ciebie okazją do zgłębienia zagadnień z zakresu dziedzin przydatnych przyszłemu pracownikowi spożywczego sektora wytwórczego – spodziewaj się zatem zajęć z chemii organicznej, biochemii, mikrobiologii ale także spotkania z podstawami ekonomii, prawa, psychologii w biznesie i socjologii pracy. By rozumieć każde ogniwo procesu produkcyjnego i przetwórczego, przejdziesz kurs maszynoznawstwa, dowiesz się jakie normy i przepisy wpływają na utrzymywanie odpowiedniego poziomu jakości mięsa, jak zarządzać procesami w przedsiębiorstwie, korzystać z istniejących technologii produkcji surowca i pracować nad powołaniem do życia nowych, innowacyjnych metod. Zostaniesz wyposażony w wiedzę o podstawach żywienia człowieka, zdobędziesz umiejętności marketingowe i przygotujesz się do prowadzenia własnej działalności gospodarczej na rynku, który poznasz już w trakcie studiów.

               

              Praca po studiach

              O jakich ścieżkach kariery będziesz mógł myśleć, kiedy ukończysz studia na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa? Możliwościom zawodowego rozwoju przyjrzysz się już jako student, mając okazję do podejmowania współpracy i odbywania praktyk w zakładach ściśle współpracujących z uczelnią. Z powodzeniem sprawdzisz się jako menadżer produkcji w branży mięsnej, kontroler jakości, hodowca zwierząt rzeźnych lub pracownik firm i przedsiębiorstw zajmujących się dystrybucją, wytwórstwem lub logistyką produktów mięsnych.

              Menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa - zasady rekrutacji

              • Terminy rekrutacji

              • Czas trwania

              • Przedmioty maturalne

              • Limity

              • Progi

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Wiedza, którą zdobędziesz, studiując na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa?

              Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

              • podstaw chemii organicznej i biochemii
              • podstaw mikrobiologii
              • znajomości poszczególnych ogniw procesu wytwórczego
              • psychologii w biznesie
              • socjologii pracy
              • norm i przepisów regulujących poziomy jakości stosowane w produkcji i przetwórstwie mięsa
              • znajomości i wykorzystywania w praktyce najnowszych technologii produkcji
              • projektowania innowacyjnych rozwiązań technologicznych dla branży mięsnej
              • podstaw dietetyki i zasad żywienia człowieka
              • marketingu
              • prowadzenia własnej działalności gospodarczej
              • podstaw ekonomii

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Jak wyglądają studia na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa?

               

              1. Typ i tryb studiów

              Osoby, które aplikują na kierunek menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa zdobędą wszechstronne wykształcenie z zakresu nauk ścisłych.

              Powyższe studia są dostępne jedynie w trybie stacjonarnym, w którym zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku, a nauka jest w pełni darmowa. Jeżeli więc możesz sobie pozwolić na codzienną obecność na uczelni i pełne poświęcenie się nauce, to taka forma kształcenie będzie dla ciebie idealnym wyborem.

               

              2. Program studiów i przedmioty

              Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa: technologia produkcji surowca rzeźnego wieprzowego, normalizacja w przemyśle mięsnym, dodatki funkcjonalne w przemyśle mięsnym, wychowanie fizyczne, mięsoznawstwo i podstawy technologii mięsa.

              Ze względu na interdyscyplinarny program nauczania na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa zdobędziesz kompleksową wiedzę z zakresu nauk chemicznych, biologicznych oraz technicznych. Jako student będziesz mógł korzystać z bogatej oferty zajęć i wykładów akademickich, w której znajdą się między innymi następujące przedmioty:

              • Technologia produkcji surowca rzeźnego wieprzowego
              • Normalizacja w przemyśle mięsnym
              • Dodatki funkcjonalne w przemyśle mięsnym
              • Mięsoznawstwo i podstawy technologii mięsa

               

              3. Nabywane umiejętności

              Osoby, które aplikują na powyższy kierunek, zdobędą wiele cennych kompetencji zawodowych. Przede wszystkim nauczysz się podstaw technologii i przetwórstwa mięsa. Ponadto dowiesz się, w jaki sposób obsługiwać specjalistyczne maszyny produkcyjne. W czasie zajęć poznasz techniki kulinarnego przygotowania różnego rodzaju mięsa. Studenci rozwiną także zdolności z zakresu zarządzania i marketingu, które z powodzeniem wykorzystają w swojej przyszłej pracy zawodowej.

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

              Studia pierwszego stopnia na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów. Po tym czasie zdobędziesz tytuł inżyniera.

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa?

              Absolwent kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa znajdzie zatrudnienie w/jako:

              • kontroler jakości w firmach i przedsiębiorstwach działających w branży mięsnej
              • menadżer produkcji
              • hodowca zwierząt rzeźnych
              • operator i konserwator maszyn produkcyjnych
              • specjalista do spraw marketingu firm i przedsiębiorstw wytwórczych
              • logistyk
              • kontroler procesów
              • specjalista do spraw dystrybucji

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Zobacz inne kierunki chemiczne

              Filtrowanie
              Województwo
                Poziom studiów

                Dalsza część artykułu pod reklamą

                Dalsza część artykułu pod reklamą

                Miasta, które oferują studia na kierunku Menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa

                Dalsza część artykułu pod reklamą

                Teraz najważniejsze

                kalkulator maturalny

                matura 2025

                arkusze maturalne

                wyniki matur 2024

                rekrutacja na studia

                studia

                kierunki studiów

                studia podyplomowe

                 

                Ciekawe

                 


                gdzie studiować

                 

                 

                Nadchodzące wydarzenia

                Komentarze (0)