Menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa

Menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa

Menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa studia - kierunek studiów

 

Dla kogo ten kierunek

Rozwój państw i społeczeństw to nie tylko inwestowanie w coraz gęstsze sieci dróg, technologie dla przemysłu, innowacyjny biznes czy medycynę, która ma ratować nas w chorobach. O poziomie cywilizacyjnym świadczy także nasze podejście do gospodarowania zasobami naturalnymi, które zostały nam dane, ale nie w postaci studni bez dna, czy samonapełniającego się skarbca. W tym kontekście bardzo ważnym aspektem jest kwestia produkcji żywności. Bezpieczeństwo i fachowość właściwie zaplanowanego procesu wytwórczego decydują o tym, czy ludzie na całym świecie będą mieli dostęp do wystarczającej ilości jedzenia. W ofertach edukacyjnych uczelni możemy znaleźć coraz więcej kierunków, które kształcą specjalistów w wąskich, ale bardzo istotnych dziedzinach związanych z żywnością. Właściwe gospodarowanie jedzeniem to część filozofii, która leży również u podstaw studiów kształcących przyszłych menadżerów produkcji i przetwórstwa mięsa. Praktyczne studia na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa, przekazujące kompleksową wiedzę z zakresu technologii produkcyjnych, mikrobiologii, biochemii oraz zarządzania procesem wytwórczym – na poziomie logistycznym, technicznym i jakościowym – to wybór dla osób, które chcą zdobyć innowacyjne umiejętności inżynierskie i znaleźć zatrudnienie w branży mięsnej.

 

Program studiów i przedmioty

Jaką wiedzę i umiejętności zdobędziesz w toku studiów? Będą one dla Ciebie okazją do zgłębienia zagadnień z zakresu dziedzin przydatnych przyszłemu pracownikowi spożywczego sektora wytwórczego – spodziewaj się zatem zajęć z chemii organicznej, biochemii, mikrobiologii ale także spotkania z podstawami ekonomii, prawa, psychologii w biznesie i socjologii pracy. By rozumieć każde ogniwo procesu produkcyjnego i przetwórczego, przejdziesz kurs maszynoznawstwa, dowiesz się jakie normy i przepisy wpływają na utrzymywanie odpowiedniego poziomu jakości mięsa, jak zarządzać procesami w przedsiębiorstwie, korzystać z istniejących technologii produkcji surowca i pracować nad powołaniem do życia nowych, innowacyjnych metod. Zostaniesz wyposażony w wiedzę o podstawach żywienia człowieka, zdobędziesz umiejętności marketingowe i przygotujesz się do prowadzenia własnej działalności gospodarczej na rynku, który poznasz już w trakcie studiów.

 

Praca po studiach

O jakich ścieżkach kariery będziesz mógł myśleć, kiedy ukończysz studia na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa? Możliwościom zawodowego rozwoju przyjrzysz się już jako student, mając okazję do podejmowania współpracy i odbywania praktyk w zakładach ściśle współpracujących z uczelnią. Z powodzeniem sprawdzisz się jako menadżer produkcji w branży mięsnej, kontroler jakości, hodowca zwierząt rzeźnych lub pracownik firm i przedsiębiorstw zajmujących się dystrybucją, wytwórstwem lub logistyką produktów mięsnych.

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK MENADŻER PRODUKCJI I PRZETWÓRSTWA MIĘSA

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
    typ studiów
    tryb studiów

    Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

    grupa kierunku

      Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

      Nie znaleziono żadnej uczelni

      SPECJALNOŚCI / ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA NA KIERUNKU MENADŻER PRODUKCJI I PRZETWÓRSTWA MIĘSA

      Tryb studiów
      Typ studiów
      Miasto
      Województwo
      SORTOWANIE:

      Nic nie znaleziono

      Zobacz inne kierunki Chemiczne

      Typ studiów
      Województwo
      SORTOWANIE:

      Wiedza, którą zdobędziesz, studiując na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa?

      Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

      • podstaw chemii organicznej i biochemii
      • podstaw mikrobiologii
      • znajomości poszczególnych ogniw procesu wytwórczego
      • podstaw ekonomii
      • psychologii w biznesie
      • socjologii pracy
      • norm i przepisów regulujących poziomy jakości stosowane w produkcji i przetwórstwie mięsa
      • znajomości i wykorzystywania w praktyce najnowszych technologii produkcji
      • projektowania innowacyjnych rozwiązań technologicznych dla branży mięsnej
      • podstaw dietetyki i zasad żywienia człowieka
      • marketingu
      • prowadzenia własnej działalności gospodarczej

      Jak wyglądają studia na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa?

       

      1. Typ i tryb studiów

      Osoby, które aplikują na kierunek menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa zdobędą wszechstronne wykształcenie z zakresu nauk ścisłych.

      Powyższe studia są dostępne jedynie w trybie stacjonarnym, w którym zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku, a nauka jest w pełni darmowa. Jeżeli więc możesz sobie pozwolić na codzienną obecność na uczelni i pełne poświęcenie się nauce, to taka forma kształcenie będzie dla ciebie idealnym wyborem.

       

      2. Program studiów i przedmioty

      Ze względu na interdyscyplinarny program nauczania na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa zdobędziesz kompleksową wiedzę z zakresu nauk chemicznych, biologicznych oraz technicznych. Jako student będziesz mógł korzystać z bogatej oferty zajęć i wykładów akademickich, w której znajdą się między innymi następujące przedmioty:

      • Technologia produkcji surowca rzeźnego wieprzowego
      • Dodatki funkcjonalne w przemyśle mięsnym
      • Mięsoznawstwo i podstawy technologii mięsa
      • Normalizacja w przemyśle mięsnym

       

      3. Nabywane umiejętności

      Osoby, które aplikują na powyższy kierunek, zdobędą wiele cennych kompetencji zawodowych. Przede wszystkim nauczysz się podstaw technologii i przetwórstwa mięsa. Ponadto dowiesz się, w jaki sposób obsługiwać specjalistyczne maszyny produkcyjne. W czasie zajęć poznasz techniki kulinarnego przygotowania różnego rodzaju mięsa. Studenci rozwiną także zdolności z zakresu zarządzania i marketingu, które z powodzeniem wykorzystają w swojej przyszłej pracy zawodowej.

      Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

      Studia pierwszego stopnia na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów. Po tym czasie zdobędziesz tytuł inżyniera.

      Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa?

      Absolwent kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa znajdzie zatrudnienie w/jako:

      • kontroler jakości w firmach i przedsiębiorstwach działających w branży mięsnej
      • menadżer produkcji
      • hodowca zwierząt rzeźnych
      • operator i konserwator maszyn produkcyjnych
      • specjalista do spraw marketingu firm i przedsiębiorstw wytwórczych
      • logistyk
      • kontroler procesów
      • specjalista do spraw dystrybucji

      MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU MENADŻER PRODUKCJI I PRZETWÓRSTWA MIĘSA

      Komentarze (0)