Menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa

Menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
I stopnia
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
    Miejscowość
      Status uczelni
        Typ uczelni
          Więcej filtrów
          Poziom studiów
            Forma studiów
              Czas trwania

                Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania

                Menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa studia - kierunek studiów

                 

                Dla kogo ten kierunek

                Rozwój państw i społeczeństw to nie tylko inwestowanie w coraz gęstsze sieci dróg, technologie dla przemysłu, innowacyjny biznes czy medycynę, która ma ratować nas w chorobach. O poziomie cywilizacyjnym świadczy także nasze podejście do gospodarowania zasobami naturalnymi, które zostały nam dane, ale nie w postaci studni bez dna, czy samonapełniającego się skarbca. W tym kontekście bardzo ważnym aspektem jest kwestia produkcji żywności. Bezpieczeństwo i fachowość właściwie zaplanowanego procesu wytwórczego decydują o tym, czy ludzie na całym świecie będą mieli dostęp do wystarczającej ilości jedzenia. W ofertach edukacyjnych uczelni możemy znaleźć coraz więcej kierunków, które kształcą specjalistów w wąskich, ale bardzo istotnych dziedzinach związanych z żywnością. Właściwe gospodarowanie jedzeniem to część filozofii, która leży również u podstaw studiów kształcących przyszłych menadżerów produkcji i przetwórstwa mięsa. Praktyczne studia na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa, przekazujące kompleksową wiedzę z zakresu technologii produkcyjnych, mikrobiologii, biochemii oraz zarządzania procesem wytwórczym – na poziomie logistycznym, technicznym i jakościowym – to wybór dla osób, które chcą zdobyć innowacyjne umiejętności inżynierskie i znaleźć zatrudnienie w branży mięsnej.

                 

                Program studiów i przedmioty

                Jaką wiedzę i umiejętności zdobędziesz w toku studiów? Będą one dla Ciebie okazją do zgłębienia zagadnień z zakresu dziedzin przydatnych przyszłemu pracownikowi spożywczego sektora wytwórczego – spodziewaj się zatem zajęć z chemii organicznej, biochemii, mikrobiologii ale także spotkania z podstawami ekonomii, prawa, psychologii w biznesie i socjologii pracy. By rozumieć każde ogniwo procesu produkcyjnego i przetwórczego, przejdziesz kurs maszynoznawstwa, dowiesz się jakie normy i przepisy wpływają na utrzymywanie odpowiedniego poziomu jakości mięsa, jak zarządzać procesami w przedsiębiorstwie, korzystać z istniejących technologii produkcji surowca i pracować nad powołaniem do życia nowych, innowacyjnych metod. Zostaniesz wyposażony w wiedzę o podstawach żywienia człowieka, zdobędziesz umiejętności marketingowe i przygotujesz się do prowadzenia własnej działalności gospodarczej na rynku, który poznasz już w trakcie studiów.

                 

                Praca po studiach

                O jakich ścieżkach kariery będziesz mógł myśleć, kiedy ukończysz studia na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa? Możliwościom zawodowego rozwoju przyjrzysz się już jako student, mając okazję do podejmowania współpracy i odbywania praktyk w zakładach ściśle współpracujących z uczelnią. Z powodzeniem sprawdzisz się jako menadżer produkcji w branży mięsnej, kontroler jakości, hodowca zwierząt rzeźnych lub pracownik firm i przedsiębiorstw zajmujących się dystrybucją, wytwórstwem lub logistyką produktów mięsnych.

                Menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa - zasady rekrutacji

                • Terminy rekrutacji

                • Czas trwania

                • Przedmioty maturalne

                • Limity

                • Progi

                Wiedza, którą zdobędziesz, studiując na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa?

                Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

                • podstaw chemii organicznej i biochemii
                • podstaw mikrobiologii
                • znajomości poszczególnych ogniw procesu wytwórczego
                • psychologii w biznesie
                • socjologii pracy
                • norm i przepisów regulujących poziomy jakości stosowane w produkcji i przetwórstwie mięsa
                • znajomości i wykorzystywania w praktyce najnowszych technologii produkcji
                • projektowania innowacyjnych rozwiązań technologicznych dla branży mięsnej
                • podstaw dietetyki i zasad żywienia człowieka
                • marketingu
                • prowadzenia własnej działalności gospodarczej
                • podstaw ekonomii

                Jak wyglądają studia na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa?

                 

                1. Typ i tryb studiów

                Osoby, które aplikują na kierunek menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa zdobędą wszechstronne wykształcenie z zakresu nauk ścisłych.

                Powyższe studia są dostępne jedynie w trybie stacjonarnym, w którym zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku, a nauka jest w pełni darmowa. Jeżeli więc możesz sobie pozwolić na codzienną obecność na uczelni i pełne poświęcenie się nauce, to taka forma kształcenie będzie dla ciebie idealnym wyborem.

                 

                2. Program studiów i przedmioty

                Ze względu na interdyscyplinarny program nauczania na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa zdobędziesz kompleksową wiedzę z zakresu nauk chemicznych, biologicznych oraz technicznych. Jako student będziesz mógł korzystać z bogatej oferty zajęć i wykładów akademickich, w której znajdą się między innymi następujące przedmioty:

                • Technologia produkcji surowca rzeźnego wieprzowego
                • Normalizacja w przemyśle mięsnym
                • Dodatki funkcjonalne w przemyśle mięsnym
                • Mięsoznawstwo i podstawy technologii mięsa

                 

                3. Nabywane umiejętności

                Osoby, które aplikują na powyższy kierunek, zdobędą wiele cennych kompetencji zawodowych. Przede wszystkim nauczysz się podstaw technologii i przetwórstwa mięsa. Ponadto dowiesz się, w jaki sposób obsługiwać specjalistyczne maszyny produkcyjne. W czasie zajęć poznasz techniki kulinarnego przygotowania różnego rodzaju mięsa. Studenci rozwiną także zdolności z zakresu zarządzania i marketingu, które z powodzeniem wykorzystają w swojej przyszłej pracy zawodowej.

                Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

                Studia pierwszego stopnia na kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów. Po tym czasie zdobędziesz tytuł inżyniera.

                Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa?

                Absolwent kierunku menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa znajdzie zatrudnienie w/jako:

                • kontroler jakości w firmach i przedsiębiorstwach działających w branży mięsnej
                • menadżer produkcji
                • hodowca zwierząt rzeźnych
                • operator i konserwator maszyn produkcyjnych
                • specjalista do spraw marketingu firm i przedsiębiorstw wytwórczych
                • logistyk
                • kontroler procesów
                • specjalista do spraw dystrybucji

                Zobacz inne kierunki chemiczne

                Filtrowanie
                Województwo
                  Poziom studiów

                  Zobacz inne kierunki chemiczne - podyplomowe

                  Filtrowanie
                  Województwo
                    Poziom studiów

                    Miasta, które oferują studia na kierunku Menadżer produkcji i przetwórstwa mięsa

                    Teraz najważniejsze

                    matura 2024

                    zmiany na maturze 2024

                    arkusze maturalne

                    wyniki matur 2023

                    rekrutacja na studia

                    studia

                    kierunki studiów

                    studia podyplomowe

                     

                    Ciekawe

                     


                    gdzie studiować

                     

                     

                    Nadchodzące wydarzenia

                    Komentarze (0)