Bezpieczeństwo żywności

Bezpieczeństwo żywności

Dodaj do ulubionych

Bezpieczeństwo żywności studia - kierunek studiów

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym)

Kierunki studiów takie jak bezpieczeństwo żywności łączą w sobie interdyscyplinarne zagadnienia oscylujące wokół nauk chemicznych, biologicznych i technicznych. Studenci w trakcie kształcenia poznają najważniejsze kwestie związane z bezpieczeństwem żywności. Ich wiedza i umiejętności związane są podstawami produkcji i przetwarzaniem surowców różnorodnego pochodzenia. Dowiadują się również, jak powinny wyglądać zasady nadzoru sanitarnego i weterynaryjnego.

Po zakończeniu kształcenia absolwenci bezpieczeństwa żywności mogą ubiegać się o zatrudnienie między innymi w zakładach przemysłu spożywczego lub też firmach, które zajmują się obrotem żywności. Czekać na nich będą również jednostki zajmujące się certyfikacją bezpieczeństwa żywności.

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

 

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku bezpieczeństwo żywności:

  • biologia,
  • chemia,
  • matematyka,
  • fizyka,
  • język obcy,
  • język polski.

 

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
stacjonarne

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
stacjonarne

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Jednostka prowadząca

Bezpieczeństwo żywności stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
tryb: stacjonarne
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Jednostka prowadząca

Bezpieczeństwo żywności stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
tryb: stacjonarne

UCZELNIE, GDZIE BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI JAKO SPECJALNOŚĆ / ŚCIEŻKA KSZTAŁCENIA

Politechnika Koszalińska

Politechnika Koszalińska

Jednostka prowadząca

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 4 lata • 1,5 roku
tryb: stacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Jednostka prowadząca

Chemia żywności stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
tryb: stacjonarne

Ścieżki kształcenia na kierunku chemia żywności

Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

Jednostka prowadząca

Zdrowie publiczne stopień: (I)  (II), czas trwania: 3 lata • 2 lata
tryb: stacjonarne

Specjalności na kierunku zdrowie publiczne

Terminy rekrutacji na uczelniach 2021/2022

stacjonarne
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia i jednolite II stopnia Dodatkowa rekrutacja
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie stac.STUDIA STACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 07.06.2021
do 09.07.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 07.06.2021
do 20.08.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
od 29.07.2021
do 01.08.2021
Dowiedz się więcej
niestac.STUDIA NIESTACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 07.06.2021
do 09.07.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 07.06.2021
do 20.08.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
Dowiedz się więcej
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu stac.STUDIA STACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 01.05.2021
do 14.07.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 01.08.2021
do 21.09.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
od 01.08.2021
do 15.09.2021
Dowiedz się więcej
niestac.STUDIA NIESTACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 01.08.2021
do 24.09.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 01.08.2021
do 24.09.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
Dowiedz się więcej

Terminy rekrutacji mogą się różnić w zależności od wybranego kierunku. Uczelnie mogą prowadzić także dodatkowe nabory, które z reguły trwają do 30 września lub 15 października. Szczegółowe informacje znajdziesz klikając powyższy przycisk "Dowiedz się więcej".

CZĘSTO WYBIERANE

Miasto
SORTOWANIE:

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku bezpieczeństwo żywności

stacjonarne
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Zobacz inne kierunki Biologiczne i przyrodnicze

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując bezpieczeństwo żywności

Program studiów i przedmioty

Studiując ten kierunek nauczysz się zarządzać jakością produkcji oraz poznasz krajowe prawo żywnościowe, a także to obowiązujące na terenie Unii Europejskiej. W sferze wiedzy teoretycznej poznasz tajniki nauk ekonomicznych, technicznych i biologicznych.

Przykładowymi przedmiotami mogą być: logistyka w łańcuchu żywnościowym, bezpieczeństwo żywności czy rolnictwo ekologiczne. Zapoznasz się także z zasadami ochrony środowiska oraz organizacji systemów ekologicznych. Ponadto czeka na Ciebie wiele godzin spędzonych w laboratorium, gdzie poznasz systemy zarządzania jakością i staniesz się prawdziwym specjalistą w tej dziedzinie!

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • chemii żywnoci oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych,
  • nadzoru sanitarnego i weterynaryjnego,
  • prawa żywnościowego Unii Europejskiej i RP,
  • wdrażania oraz nadzorowania systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w przedsiębiorstwach,
  • języka obcego na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz umie posługiwa si jzykiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów.​

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI?

1. Tryb i typ studiów

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności możemy podzielić na:

1. Typ:

  • Studia I stopnia (inżynierskie)

 

2. Tryb:

  • studia stacjonarne

 

2. Dla kogo ten kierunek

Zdrowy tryb życia oraz jakość żywności to obecnie temat pojawiający się na ustach milionów ludzi, nie tylko w Europie, ale i na świecie. Zastanawiałeś się kiedyś ile kontroli przechodzi produkt zanim trafi dla klientów? Kto czuwa nad ich bezpieczeństwem i przydatnością do konsumpcji? Tego wszystkiego i wiele więcej dowiesz się studiując bezpieczeństwo żywności!

 

3. Gdzie studiować bezpieczeństwo żywności

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek bezpieczeństwo żywności:

Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI STUDIA STACJONARNE

Czas trwania studiów na kierunku bezpieczeństwo żywności na poszczególnych uczelniach

stacjonarne
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie stac. I stopnia:
3,5 roku
(inżynier)
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu stac. I stopnia:
3,5 roku
(inżynier)
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat czasu trwania należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI STUDIA I STOPNIA

Przedmioty maturalne brane pod uwagę w procesie rekrutacji na kierunek bezpieczeństwo żywności na poszczególnych uczelniach

stacjonarne
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Przedmioty:

biologia, chemia, matematyka

Dowiedz się więcej
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Przedmioty:

biologia, chemia, fizyka, język obcy, język polski, matematyka

Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat wymagań rekrutacyjnych należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Orientacyjne limity miejsc na kierunku bezpieczeństwo żywności na poszczególnych uczelniach

stacjonarne
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie stac. I stopnia:
64
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu stac. I stopnia:
32
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat limitów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Progi punktowe na kierunek bezpieczeństwo żywności na poszczególnych uczelniach

stacjonarne
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie stac. I stopnia:
28
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu stac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat progów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku bezpieczeństwo żywności

Praca po studiach

Po studiach staniesz się ekspertem w dziedzinie jakości i bezpieczeństwa żywności, co otworzy Ci ścieżkę kariery we wszystkich sektorach przemysłu spożywczego, w administracji państwowej, służbach sanitarnych czy straży granicznej.

Chcesz zatem spróbować swoich sił w branży kontroli i bezpieczeństwa żywności? Jesteś dokładny i sumienny, a Twoją mocną stroną są nauki matematyczno-przyrodnicze? Jeśli tak to jest to kierunek dla Ciebie!

 

Absolwent kierunku bezpieczeństwo żywności znajdzie zatrudnienie w:
  • specjalista do spraw bezpieczeństwa i jakości,
  • pracownik w laboratoriach kontroli jakości oraz certyfikacji produktów,
  • pracownik jednostek kontrolno-pomiarowych,
  • pracownik instytucji kontroli żywności,
  • pracownik na stanowisku inżynierskim w przedsiębiorstwach.​

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

Komentarze (0)