Browarnictwo i słodownictwo
Kraków
POKAŻ
Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania
Studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).
Studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | stacjonarne |
Poziom studiów | studia I stopnia |
Czas trwania | 3,5 roku (studia I stopnia) |
Uczelnie
Studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) | browarnictwo i słodownictwo - uczelnie >
Opis kierunku
Czy kierunek taki jak browarnictwo i słodownictwo został stworzony dla miłośników piwa? Poniekąd tak, największą satysfakcję z nauki czerpać będą jednak osoby o umysłach ścisłych! Program kształcenia obfituje w przedmioty takie jak chemia, biochemia czy nawet ekologia! Te zagadnienia stanowią podstawę do poznania wszystkich tajników produkcji piwa!
W procesie rekrutacji na studia 2024/2025 na kierunku browarnictwo i słodownictwo najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: chemia, biologia, fizyka i astronomia, matematyka, język obcy.
*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).
Praca po studiach
Studenci dowiedzą się, jak wyglądają etapy jego wytwarzania, a także nauczą się korzystania z nowoczesnych maszyn wykorzystywanych w browarnictwie. Po zakończeniu nauki każdy absolwent będzie mógł swoją karierę związać z przemysłem piwowarskim. Wiedza zdobyta w trakcie nauki pozwoli również na prowadzenie własnej działalności gospodarczej.
Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo:
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Kierunek browarnictwo i słodownictwo można obecnie realizować tylko w trybie stacjonarnym. W praktyce oznacza to, że zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku, co będzie odpowiednim wyborem dla osób, które mogą w pełni poświęcić się zdobywaniu wykształcenia.
Studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studenci, którzy aplikują na powyższe studia zdobędą wszechstronne wykształcenie z zakresu nauk chemicznych oraz nauk o żywności.
Jako student kierunku browarnictwo i słodownictwo zdobędziesz wszechstronną wiedzę z zakresu nauk chemicznych, technicznych oraz nauk o żywności. W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów związanych z powyższą teamtyką, między innymi:
W czasie studiów skupisz się na rozwijaniu wiedzy chemicznej i biologicznej, co będzie stanowić podstawę do zdobywania dalszego wykształcenia. Ponadto poznasz szczegółową historię browarnictwa oraz dowiesz się więcej na temat mikrobiologii żywności oraz biochemii.
Jako student kierunku browarnictwo i słodownictwo zdobędziesz szereg cennych umiejętności praktycznych. Przede wszystkim, nauczysz się obsługiwać profesjonalne maszyny i urządzenia stosowane na co dzień w browarnictwie oraz słodownictwie.
Ponadto, poznasz technologie rozlewu piwa oraz dowiesz się jak projektować produkty browarnicze. Studenci dowiedzą się także jak zarządzać różnorodnymi aspektami funkcjonowania biznesu browarniczego. W czasie studiów rozwiniesz także zdolności językowe i poznasz specjalistyczną terminologie branżową.
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek browarnictwo i słodownictwo:
Studia na kierunku browarnictwo i słodownictwo trwają 3,5 roku (studia I stopnia).
Kierunek browarnictwo i słodownictwo można realizować na pierwszym stopniu kształcenia. Jeżeli zdecydujesz się na pierwszą opcję na naukę poświęcisz trzy i pół roku, czyli siedem semestrów. Po tym czasie otrzymasz tytuł inżyniera.
Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Miasta, które oferują studia na kierunku Browarnictwo i słodownictwo
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia
Studia ukierunkowane na browarnictwo, ale radzę dokładnie zapoznać się z programem studiów i mieć na uwadze dużą ilość przedmiotów związanych z chemią i innymi zagadnieniami z dziedziny technologii żywności, więc jeśli nie czujecie się dobrze w tym obszarze, to nie będzie łatwo i przyjemnie. Poza tym, tak jak w poprzedniej opinii ja również radzę zrobić przegląd rynku pracy, bo niestety zapotrzebowanie jest nikłe w tak niszowej branży, a wynagrodzenia pozostawiają wiele do życzenia, oczywiście da się i dobrze zarobić, ale to wyjątki. Podsumowując, z chłodną głową podejmujcie decyzję, żeby nie być zawiedzionym i w późniejszym czasie rozczarowanym branżą browarniczą w Polsce.