Inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej

Inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej

Inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej studia – kierunek studiów

Studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra).

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym)

Co jest brane pod uwagę w procesie rekrutacji?

Żeby dostać się na studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej, należy posiadać dokumenty uprawniające do podjęcia studiów II stopnia.

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK INŻYNIERIA PRECYZYJNA W PRODUKCJI ROLNO - SPOŻYWCZEJ

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Jednostka prowadząca

Inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej stopień: (II), czas trwania: 1,5 roku
tryb: stacjonarne

Terminy rekrutacji na uczelniach 2021/2022

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia i jednolite II stopnia Dodatkowa rekrutacja
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie stac.STUDIA STACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 08.06.2021
do 08.07.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 08.06.2021
do 22.07.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
od 07.09.2021
do 15.09.2021
Dowiedz się więcej
niestac.STUDIA NIESTACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 08.06.2021
do 22.07.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 08.06.2021
do 22.07.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
od 07.09.2021
do 15.09.2021
Dowiedz się więcej

Terminy rekrutacji mogą się różnić w zależności od wybranego kierunku. Uczelnie mogą prowadzić także dodatkowe nabory, które z reguły trwają do 30 września lub 15 października. Szczegółowe informacje znajdziesz klikając powyższy przycisk "Dowiedz się więcej".

SPECJALNOŚCI / ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA NA KIERUNKU INŻYNIERIA PRECYZYJNA W PRODUKCJI ROLNO - SPOŻYWCZEJ

Tryb studiów
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Zobacz inne kierunki Rolnictwo, leśnictwo i rybołóstwo

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując inżynierię precyzyjną w produkcji rolno – spożywczej

Program studiów i przedmioty

Czego nauczą cię studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej? Zdobędziesz interdyscyplinarną wiedzę w zakresie branży rolno – spożywczej, łączącą w sobie zagadnienia ze spektrum zaawansowanych technologii projektowych, symulacyjnych i optymalizacyjnych dotyczących maszyn i sprzętów stosowanych w rolnictwie.

Ponadto, dowiesz się, jak zarządzać produkcją rolną, aby przynosiła jak największe zyski z jednoczesnym uwzględnieniem rozsądnego stosowania nawozów chemicznych w procesie wytwarzania płodów rolnych.

Zagłębisz skomplikowany proces wdrażania produktów na rynek, począwszy od ich wyhodowania, poprzez dokładne kontrole jakości i wycenę, na wprowadzeniu na sklepowe półki skończywszy.

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • systemów satelitarnych technik w sterowaniu produkcją
  • eksploatacji maszyn i urządzeń w branży rolno-spożywczej
  • zarządzania i kierowania produkcją i usługami w systemie produkcji
  • projektowania, symulacji i optymalizacji operacji w technologiach oraz systemach w produkcji rolniczej i przetwórstwie rolno-spożywczym

Jak wyglądają studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej?

 

1. Typ i tryb studiów

Kierunek inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej można realizować tylko w trybie stacjonarnym. W przypadku studiów stacjonarnych zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku.

 

Studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej możemy podzielić na:

1. Typ:

  • Studia II stopnia (magisterskie)

 

2. Tryb:

  • studia stacjonarne

 

Tematyka zajęć na powyższych studiach będzie oscylować wokół nauk technicznych oraz przyrodniczych.

 

2. Program studiów i przedmioty

Osoby, które aplikują na kierunek inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej będą miały okazję rozwinąć swoją dotychczasową wiedzę z zakresu mechaniki, produkcji rolnej oraz spożywczej, a także innych nauk technicznych.

W planie znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką. Oto wybrane z nich:

  • Eksploatacja urządzeń energetycznych
  • Metody sztucznej inteligencji
  • Procesy cieplne i dyfuzyjne
  • Technologie informacyjne

 

3. Nabywane umiejętności

Jako student powyższego kierunku technicznego zdobędziesz wiele cennych umiejętności praktycznych i kwalifikacji zawodowych. Przede wszystkim nauczysz się technik wykorzystywanych w sterowania produkcją rolną oraz spożywczą.

Studenci dowiedzą się również, w jaki sposób obsługiwać zaawansowane maszyny i urządzenia, stosowane w branży inżynierskiej. Integralną część studiów będą stanowić praktyki zawodowe, które zrealizujesz w wyznaczonym do tego miejscu pracy.

 

4. Dla kogo ten kierunek

Zastanawiałeś się kiedyś, jaką drogę musi przejść jedzenie zanim trafi na twój talerz? W dobie wszechogarniającego pędu życia, gdzie mało kto znajduje czas na cokolwiek poza gromadzeniem coraz większej liczby wszelakich dóbr i wspinaniem się na sam szczyt drabiny społecznego prestiżu, żywność, która przecież stanowi główny materiał energetyczny umożliwiający człowiekowi życie, spychana jest na dalszy plan.

Zapotrzebowanie rynku pracy na ludzi zajmujących się szeroko pojętą produkcją rolną nie maleje, dlatego powstały interdyscyplinarne studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej, które znajdują wspólny mianownik dla zagadnień związanych z bezpośrednim procesem produkcyjnym roślin przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz technologii, urządzeń i maszyn stosowanych w rolnictwie oraz przy okazji dystrybucji płodów rolnych.

Jesteś zainteresowany najnowocześniejszymi rozwiązaniami stosowanymi przy okazji produkcji żywności? Chciałbyś być bardziej świadom tego, co dzieje się z produktami przeznaczonymi do spożycia przez ludzi? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na przynajmniej jedno z pytań, prawdopodobnie odnajdziesz swoje powołanie na studiach na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej!

 

5. Gdzie studiować inżynierię precyzyjną w produkcji rolno - spożywczej

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej:

Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

INŻYNIERIA PRECYZYJNA W PRODUKCJI ROLNO - SPOŻYWCZEJ STUDIA STACJONARNE

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej trwają 1,5 roku (studia II stopnia).

Kierunek inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej można realizować tylko na drugim stopniu kształcenia. W tym przypadku na naukę poświęcisz półtora roku, czyli trzy semestry. Po tym czasie zdobędziesz tytuł magistra.

Czas trwania studiów na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie stac. I stopnia:
-
II stopnia:
1,5 roku
(magister inżynier)
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat czasu trwania należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

INŻYNIERIA PRECYZYJNA W PRODUKCJI ROLNO - SPOŻYWCZEJ STUDIA II STOPNIA

Orientacyjne limity miejsc na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie stac. I stopnia:
-
II stopnia:
48
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat limitów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Progi punktowe na kierunek inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie stac. I stopnia:
-
II stopnia:
zapytaj uczelnię
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat progów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej

Praca po studiach

Gdzie będziesz mógł podjąć pracę jako absolwent studiów na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej? Mimo, że obszar kreślony przez tematykę kształcenia w toku studiów jest dosyć wąski, wybór, przed jakim staniesz po ich ukończeniu będzie do tego odwrotnie proporcjonalny.

Zajmiesz stanowiska w branżach rolniczych, których szczebel uzależniony będzie od twojego doświadczenia i kompetencji.

Z otwartymi ramionami przyjmą cię małe i średnie przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją, handlem i dystrybucją płodów rolnych, a jeśli zależy ci na niezależności – założysz własne gospodarstwo rolne.

Będziesz mógł zostać specjalistą od konserwacji i naprawy maszyn niezbędnych na każdym gospodarstwie rolnym. Wiedza o składnikach analitycznych nawozów stosowanych w produkcji żywności pozwoli ci zostać kontrolerem jakości pożywienia.

 

Absolwent kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej  znajdzie zatrudnienie w/jako:

  • jednostkach projektowych
  • jednostkach obsługi rolnictwa
  • pracownik małych i średnich przedsiębiorstw związanych z rolnictwem
  • właściciel gospodarstwa rolnego

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU INŻYNIERIA PRECYZYJNA W PRODUKCJI ROLNO - SPOŻYWCZEJ

Komentarze (0)