TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII

TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII

TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMI studia – kierunek studiów

Dla kogo ten kierunek

W ostatnich latach można zaobserwować znaczny wzrost zainteresowania kuchnią i niebanalnymi potrawami. Gotowanie można już śmiało nazywać sztuką, a kucharzy prawdziwymi artystami. Duża popularność tego typu dziedzin wpływa  także na znaczne zwiększenie liczby restauracji i wzrost poziomu oferowanych usług gastronomicznych. W związku z tego typu tendencjami wzrasta zapotrzebowanie na specjalistów z obszaru zarządzania gastronomią.
Jako odpowiedź na potrzeby współczesnego świata i obecnego rynku pracy powstały niezwykle interesujące i perspektywiczne studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii, których program skierowany jest do wszystkich osób zainteresowanych tematem technologii żywienia oraz chcących zagłębić się w bogaty i ciekawy świat gastronomii. Jeżeli ty także należysz do tego grona, a do tego chcesz zdobyć wszechstronne i perspektywiczne wykształcenie, to wybierz studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii. 
 
 
Czego nauczysz się na kierunku technologia i organizacja gastronomii?
 
 
W trakcie tych niezwykle interdyscyplinarnych studiów o bogatej ofercie kształcenie, będziesz miał okazję zdobyć wszechstronną wiedzę oscylującą wokół technologii żywienia i szeroko pojętej gastronomii. Jako student dowiesz się więcej na temat towaroznawstwa, bezpieczeństwa żywności czy niezwykle złożonej dyscypliny, jaką jest dietetyka.
Co więcej, poznasz nowoczesne metody i techniki stosowane w produkcji i przetwórstwie spożywczym. W ofercie studiów, oprócz zajęć teoretycznych, przewidziano także praktyki i staże, dzięki którym będziesz mógł poznać specyfikę branży gastronomicznej i zapoznać się z pracą specjalistów z tego obszaru. Wszystkie zajęcia akademickie oraz warsztaty praktyczne będą prowadzone przez wybitnych znawców i praktyków tej dziedziny, którzy chętnie podzielą się z tobą swoją wiedzą i wieloletnim doświadczeniem zawodowym. 
 
 
Jaka praca po tym kierunku?
 
 
Po ukończeniu tych niezwykle unikatowych i perspektywicznych studiów będziesz miał wszechstronną wiedzę z obszaru technologii żywienia oraz zarządzania gastronomią. Uzyskane kompetencje i kwalifikacje sprawią, że bez problemu znajdziesz atrakcyjną i przyszłościową pracę zgodną z twoim wykształceniem. Jako absolwent będziesz kompleksowo przygotowany do pracy w zakładach żywieniach i innych punktach gastronomicznych, między innymi stołówkach, hotelach czy restauracjach. Ponadto, idealnie sprawdzisz się jako pracownik sektora produkcyjnego lub firm związanych z technologią żywienia i przetwórstwem spożywczym.
Co więcej, będziesz miał niezbędne kompetencje do zatrudnienia na stanowiskach menadżerskich i kierowniczych w firmach związanych z gastronomią. Równie ciekawą opcją może okazać się założenie własnej działalności gospodarczej. Dodatkowo, po ukończeniu studiów pierwszego stopnia możesz kontynuować naukę na studiach magisterskich lub podyplomowych i w związku z tym zwiększyć swoje perspektywy zawodowe.
 

JAKIE PRZEDMIOTY ZDAWAĆ NA MATURZE?

Aby zostać studentem tego perspektywicznego kierunku powinieneś zdać maturę z języka polskiego, języka obcego nowożytnego, biologii, chemii, fizyki lub matematyki. Dodatkowo, wszyscy kandydaci muszą zdać egzamin wstępny. 

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Jednostka prowadząca

Technologia i organizacja gastronomii stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
tryb: stacjonarne

Terminy rekrutacji na uczelniach 2021/2022

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia i jednolite II stopnia Dodatkowa rekrutacja
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Termin rekrutacji I stopnia:
Termin rekrutacji II stopnia:
Termin dodatkowej rekrutacji:
Dowiedz się więcej

Terminy rekrutacji mogą się różnić w zależności od wybranego kierunku. Uczelnie mogą prowadzić także dodatkowe nabory, które z reguły trwają do 30 września lub 15 października. Szczegółowe informacje znajdziesz klikając powyższy przycisk "Dowiedz się więcej".

SPECJALNOŚCI / ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA NA KIERUNKU TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII

Tryb studiów
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Zobacz inne kierunki Gastronomia i hotelarstwo

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

WIEDZA, JAKĄ ZDOBĘDZIESZ PODCZAS STUDIÓW NA KIERUNKU TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII:

  • wiedza z zakresu technologii gastronomii
  • wiedza z zakresu towaroznawstwa
  • znajomość składu żywności
  • wiedza z zakresu projektowania i nadzorowania procesów technologicznych
  • wiedza z obszaru dietetyki
  • wiedza z zakresu zarządzania biznesem oraz zasobami ludzkimi
  • umiejętność praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy

Jak wyglądają studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii?

 

1. Typ i tryb studiów

Kierunek technologia i organizacja gastronomii jest obecnie dostępny tylko w trybie stacjonarnym. W praktyce oznacza to, że zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku. To rozwiązanie jest skierowane do osób, które mogą sobie pozwolić na pełne poświęcenie nauce i zdobywaniu wykształcenia.

Program nauczania na powyższych studiach będzie oscylował wokół nauk o żywieniu.

 

2. Program studiów i przedmioty

Studenci kierunku technologia i organizacja gastronomii będą mieli okazję zdobyć komplkeksową wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych, nauk o żywieniu oraz dietetyki. Ponadto dowiedzą się więcej na temat technologii żywności oraz branży gastronomicznej. W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych i zarazem rozwijających przedmiotów, między innymi takich jak:

  • Ogólna technologia żywności
  • Wyposażenie zakładów gastronomicznych
  • Wykorzystanie surowców roślinnych
  • Technologia gastronomii
  • Chemia

 

3. Nabywane umiejętności

Studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii będą miały w dużej mierze charakter praktyczny, dzięki czemu studenci uzyskają szereg cennych umiejętności praktycznych. Przede wszystkim nauczą się przetwarzania oraz produkcji żywności. Dodatkowo poznają oni zasady organizacji gastronomii oraz branży restauracyjnej i cateringowej. Osoby, które aplikują na powyższy kierunek rozwiną także zdolności z zakresu dietetyki oraz żywienia człowieka.

Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII STUDIA STACJONARNE

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia pierwszego stopnia na kierunku technologia i organizacja gastronomii będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów i zakończą się nadaniem tytułu inżyniera.

Czas trwania studiów na kierunku technologia i organizacja gastronomii na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu stac. I stopnia:
3,5 roku
(inżynier)
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat czasu trwania należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII STUDIA I STOPNIA

Przedmioty maturalne brane pod uwagę w procesie rekrutacji na kierunek technologia i organizacja gastronomii na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Przedmioty:

biologia, chemia, fizyka, język obcy, język polski, matematyka

Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat wymagań rekrutacyjnych należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Orientacyjne limity miejsc na kierunku technologia i organizacja gastronomii na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu stac. I stopnia:
32
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat limitów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Progi punktowe na kierunek technologia i organizacja gastronomii na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu stac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat progów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

JAKA PRACA, CZYLI GDZIE BĘDZIESZ PRACOWAŁ PO UKOŃCZENIU STUDIÓW NA KIERUNKU TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMI:

  • stanowiska kierownicze i menadżerskie
  • laboratoria badań żywności
  • instytucje prowadzące żywienie zbiorowe
  • hotele
  • restauracje
  • własna działalność gospodarcza

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII

Komentarze (0)