Chemia żywności
Warszawa
Pokaż
Studia na kierunku chemia żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).
Opis kierunku
Chemia żywności to kierunek, dzięki któremu studenci mogą zdobyć interdyscyplinarną wiedzę i kwalifikacje niezbędne do dbania o dalszy zrównoważony rozwój przemysłu rolno-spożywczego. Dlatego też studenci otrzymają gruntowną wiedzę z pogranicza chemii, biologii i fizyki, dzięki którym lepiej poznają właściwości składników żywności i dodatków, które są do nich dodawane.
Praca po studiach
W trakcie kształcenia studenci uczestniczyć będą więc w szeregu laboratoriów, co pozwoli na szczegółową naukę tego, jak powinna wyglądać prawidłowo przeprowadzona analiza składów produktów spożywczych. Po zakończeniu nauki absolwenci chemii żywności znajdą zatrudnienie w przemyśle rolnym, spożywczym, a także w jednostkach, które zajmują się kontrolą jakości produktów spożywczych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Dalsza część artykułu pod reklamą
Program studiów i przedmioty
Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku chemia żywności: matematyka stosowana, prawo żywnościowe, chemia organiczna, materiałoznawstwo chemiczne, chemia ogólna i nieorganiczna.
Jako student tego kierunku skupisz się na właściwościach składników i dodatków do żywności oraz roli, jaką odgrywają różne substancje w tworzeniu barwy, smaku czy zapachu pokarmu.
Co więcej, poznasz najważniejsze grupy związków występujące w żywności. Lipidy, sacharydy, białka czy witaminy - po tych studiach będziesz ekspertem w ich dziedzinie!
Ponadto będziesz mógł przeprowadzać analizy fizykochemiczne produktów żywnościowych oraz nowoczesnych dodatków do żywności.
Dalsza część artykułu pod reklamą
Kierunek chemia żywności można realizować zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zaocznym. W przypadku pierwszej opcji zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku, co będzie dobrym rozwiązaniem dla osób, które mogą sobie pozwolić na pełne poświęcenie się nauce i zdobywaniu wykształcenia.
Jeżeli natomiast zależy Ci na większej swobodzie studiowania to wybierz studia niestacjonarne, na których zajęcia odbywają się w wybrane weekendy semestru.
Program kształcenie będzie oscylował wokół tematyki związanej z naukami chemicznymi, fizycznymi i biologicznymi.
Studia na kierunku chemia żywości możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
Jako student kierunku chemia żywności będziesz miał możliwość zdobycia wszechstronnej wiedzy chemicznej i biologicznej. W czasie studiów dowiesz się więcej na temat rynku żywnościowego oraz specyfiki branży spożywczej.
W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych rozwijających zajęć, między innymi takich jak:
W czasie studiów na kierunku chemia żywności wykształcisz wiele cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej.
Jako student nauczysz się wytwarzać związki i preparaty chemiczne przy użyciu specjalistycznej aparatury badawczej.
Ponadto, dowiesz się w jaki sposób analizować skład i jakość produktów żywnościowych. Dodatkowo, studenci rozwiną kompetencje z obszaru zarządzania jakością produkcji.
"Jesteś tym, co jesz" - na pewno niejednokrotnie słyszałeś te słowa. Niezdrowa dieta, złe nawyki żywieniowe, problemy zdrowotne związane z niewłaściwym odżywianiem - wszystko to wpływa na nasze zachowanie i reguluje nasz tryb życia.
Co zatem kryją w sobie produkty spożywane na co dzień? Jaką rolę odgrywają poszczególne związki i substancje podczas procesu przechowywania żywności? Tego i wiele więcej będziesz mógł dowiedzieć się studiując chemię żywności!
5. Gdzie studiować chemię żywności
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek chemia żywności:
Dalsza część artykułu pod reklamą
Studia na kierunku chemia żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).
W zależności od uczelni studia pierwszego stopnia na kierunku chemia żywności będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów lub trzy lata, czyli sześć semestrów. Po tym czasie uzyskasz tytuł inżyniera lub licencjata.
Dalsza część artykułu pod reklamą
Praca po studiach
Dzięki tej umiejętności będziesz mógł w przyszłości podjąć pracę w laboratorium analitycznym lub zostać kontrolerem jakości.
Jeżeli zatem od zawsze byłeś zainteresowany chemicznym aspektem żywności to ten kierunek jest świetną okazją do rozpoczęcia kariery zawodowej w tej dziedzinie.
Dalsza część artykułu pod reklamą
Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Miasta, które oferują studia na kierunku Chemia żywności
Dalsza część artykułu pod reklamą
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia