Ekonomika gospodarki żywnościowej to propozycja kształcenia, która oferuje pozyskanie wszechstronnej wiedzy ekonomicznej oraz wiedzy na temat gospodarowania zasobami finansowymi, ludzkimi i materialnymi, ale oprócz tego wprowadza studentów w obszar zagadnień dotyczących zjawisk i procesów gospodarczych w przestrzeni gospodarki żywnościowej i pozwala nabyć umiejętności w zakresie modelowania ich przebiegu w skali mikroekonomicznej i makroekonomicznej w warunkach gospodarki rynkowej.
W toku kształcenia studenci Ekonomiki gospodarki żywnościowej zaznajamiają się między innymi z: rachunkowością zarządczą, interwencjonizmem w gospodarce żywnościowej, inwestycjami w gospodarce żywnościowej, strategiami przedsiębiorstw, badaniami operacyjnymi, ekonomiką przetwórstwa rolno- spożywczego oraz analizą rynków rolnych.
Absolwenci omawianej ścieżki kształcenia wyróżniają się umiejętnością przygotowywania projektów, sporządzania planów biznesu i wniosków aplikacyjnych. Potrafią świadczyć usługi doradcze oraz podejmować racjonalne decyzje związane z pozyskiwaniem i wykorzystywaniem zasobów przez podmioty sektora prywatnego i publicznego. Pozyskane na studiach wykształcenie stanowi przygotowanie do podjęcia pracy w różnych sektorach, a w szczególności w sektorze gospodarki żywnościowej oraz do prowadzenia działalności gospodarczej.