Gastronomia i sztuka kulinarna
Lublin
Pokaż
Studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).
Studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia), 1,5 roku (studia II stopnia) |
Uczelnie
Studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | gastronomia i sztuka kulinarna - uczelnie >
Wymagania
W procesie rekrutacji na studia 2024/2025 na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: chemia, biologia, fizyka, matematyka, informatyka, język obcy.
*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).
Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna:
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Dalsza część artykułu pod reklamą
Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna: historia gastronomii, surowce i produkty roślinne w gastronomii, mikrobiologia ogólna i żywności, biochemia i chemia żywności, gastronomia w sztuce.
Jako student tego kierunku zostaniesz na pewno zapoznany z tajnikami każdego rodzaju kuchni, ze szczególnym uwzględnieniem kuchni regionalnej i tradycyjnej.
Nauczysz się zasad prowadzenia dobrej restauracji, przyrządzać i serwować rozmaite dania oraz w jaki sposób zorganizować profesjonalną kuchnię. Zapoznasz się także z wiedzą na temat chemicznego składu produktów żywnościowych i zasadami żywienia człowieka.
Dalsza część artykułu pod reklamą
Kierunek gastronomia i sztuka kulinarna jest obecnie dostępny zarówno w trybie stacjonarnym,jak i niestacjonarnym. W praktyce oznacza to, że w przypadku studiów stacjonarnych zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku w godzinach ustalonych przez władze konkretnych uczelni. Taka forma kształcenia jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które mogą w pełni poświęcić się zdobywaniu wykształcenia i nauce.
Jeżeli natomiast zależy Ci na większej swobodzie studiowania to wybierz studia niestacjonarne, na których zajęcia odbywają się w wybrane weekendy semestru.
Program kształcenia będzie oscylować głównie kwestii związanych z gastronomią oraz hotelarstwem.
Studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
Jako student powyższego kierunku studiów zdobędziesz wszechstronną wiedzę z zakresu chemii, fizyki czy technologii żywności. Ponadto dowiesz się więcej na temat biotechnologii oraz mikrobiologii.
W planie zajęć znajdzie się wiele rozwijających przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką. Oto wybrane z nich:
W czasie studiów na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna wykształcisz szereg cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej.
Jako student nauczysz się dokonywać oceny towaroznawczej wybranych produktów spożywczych. Ponadto nauczysz się samodzielnego sporządzania potraw. Studenci rozwiną także kompetencje z obszaru zarządzania i marketingu, a także prowadzenia działalności gastronomicznej.
Jeśli spędzasz dużo czasu w kuchni, lubisz gotować, eksperymentować, wymyślać nowe dania, piec i jedzenie jest dla Ciebie bardzo istotną wartością w życiu, i chciałbyś mu się poświęcić, marzysz o własnej restauracji w przyszłości, kierunek gastronomia i sztuka kulinarna jest kierunkiem idealnym dla Ciebie.
Gastronomia jest branżą, w której zapotrzebowanie na wykwalifikowanny personel nie maleje, a z dnia na dzień rośnie, ponieważ otwierane są coraz to nowe obiekty gastronomiczne. Dlaczego, jako absolwenta tego kierunku, będzie Cię odznaczać uniwersalność?
Kierunek ten jest powiązany ściśle z naukami takimi jak historia, sztuka, geografia, technologia żywności, rolnictwo, ogrodnictwo czy towaroznawstwo, więc zasób wiedzy, jaką będziesz dysponował jako absolwent jest imponujący.
Zanim jednak staniesz się absolwentem, jesteś kandydatem i powinieneś wykazywać zainteresowanie widzą z zakresu chemii organicznej, biochemii czy fizyki, ponieważ tematyka ta jest podstawą nauczania modłułów kierunkowych. Powinieneś być również zainteresowany turystyczną i gastronomiczną geografią świata.
5. Gdzie studiować gastronomię i sztukę kulinarną
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek gastronomia i sztuka kulinarna:
Dalsza część artykułu pod reklamą
Studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna trwają od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia).
Studia pierwszego stopnia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna będą trwały od trzech i pół do czterech lat, czyli siedem lub osiem semestrów. Po tym czasie zdobędziesz tytuł inżyniera.
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Miasta, które oferują studia na kierunku Gastronomia i sztuka kulinarna
Dalsza część artykułu pod reklamą
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia
Właśnie ukończyłam studia podyplomowe na kierunku hotelarstwo i gastronomia na WSKZ i muszę przyznać, że mega pozytywnie zaskoczył mnie kierunek. Materiały dydaktyczne były bardzo obszerne i profesjonalne. Praktycznie wszystko czego się naczytałam, przydaje mi się aktualnie w pracy.