1. Dla kogo ten kierunek?
Dietetyka to niezwykle istotna nauka medyczna, która skupia się na odpowiednim żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego. Specjaliści w tej dziedzinie komponują zasady prawidłowego żywienia, odnosząc się do stanu chorego lub starają się zapobiec występowaniu chorób uzależnionych od jedzenia w przypadku osób zdrowych. Dietetyka staje się coraz popularniejsza w dzisiejszych czasach i naprawdę wiele osób korzysta z pomocy ekspertów od spraw żywienia.
Idealni kandydaci na studia medyczne w Toruniu w zakresie dietetyki czują potrzebę zdrowego odżywiania i pragną dbać o zdrowie i życie społeczeństwa, dzieląc się wiedzą odnoszącą się do odpowiedniego spożywania posiłków, realizowania zalecanych diet, doboru jedzenia. Ważne także, aby przedmioty ścisłe, zwłaszcza z zakresu biologii czy chemii nie sprawiały Ci problemów. Jeśli tego typu kwestie mieszczą się w ramach Twoich zainteresowań, ten kierunek może być właśnie dla Ciebie.
2. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku dietetyka możemy podzielić na:
1. Poziom studiów:
2. Forma:
Studia na kierunku dietetyka w Toruniu realizowane są w ramach pierwszego i drugiego stopnia. Pierwszy stopień to studia licencjackie, które trwają 3 lata. Drugi stopień to natomiast studia magisterskie, trwające 2 lata.
Uczelnie w Toruniu umożliwiają kształcenie zarówno w trybie stacjonarnym, jak i niestacjonarnym. To od Ciebie zależy, w jaki sposób chcesz studiować. Studia dzienne realizowane są od poniedziałku do piątku, natomiast studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym odbywają się od poniedziałku do piątku.
Studia stacjonarne w uczelniach publicznych są bezpłatne natomiast w uczelniach niepublicznych tryb stacjonarny i niestacjonarny zazwyczaj jest odpłatny.
3. Gdzie studiować
Kierunek dietetyka w Toruniu możesz realizować na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika lub w Wyższej Szkole Nauk o Zdrowiu. Uczelnie w Toruniu pragną zapewnić gruntowne przygotowanie medyczne, które przyszłym dietetykom i studentom pokrewnych kierunków medycznych będzie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania w życiu zawodowym.
4. Praca po studiach
Studia w Toruniu na kierunku dietetyka kreują specjalistów z zakresu racjonalnego żywienia człowieka, którzy potrafią wykazać zagrożenia odnoszące się do niewłaściwego odżywiania, a także przedstawiają zalecenia i diety, które przysłużą się utrzymaniu zdrowia. Absolwenci komponują diety, potrafią także udzielić informacji na temat natury składników pokarmowych i ich metabolizmu w organizmie, a w końcu zajmują się promocją zdrowia w odniesieniu do zdrowego żywienia.
Absolwenci zyskują zatrudnienie w publicznych i prywatnych zakładach opieki zdrowotnej, placówkach sportowych, poradniach dietetycznych, zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali, w sanatoriach, organizacjach konsumenckich, w placówkach zbiorowego żywienia (catering). Wielu absolwentów decyduje się na otworzenie własnej działalności gospodarczej.
5. Program studiów i przedmioty
W programie studiów na kierunku dietetyka znajdziesz takie przedmioty jak np.:
-
biochemia ogólna i żywności,
-
chemia ogólna i żywności,
-
promocja zdrowia i edukacja zdrowotna,
-
organizacja pracy w zakładach żywienia,
-
higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności,
-
bromatologia,
-
dietoterapia (leczenie wspomagane dietą),
-
epidemiologia i nadzór sanitarno-epidemiologiczny
-
i wiele innych.
Studenci zapoznają się także z klinicznym zarysem chorób z zaleceniami dietetycznymi, na przykład w zakresie chirurgii, pediatrii, alergii i nietolerancji pokarmowych, chorób wewnętrznych. Odbywają wielogodzinne praktyki w szpitalu oraz praktyki z technologii potraw.
Absolwenci zdobywają niezbędną wiedzę i umiejętności w ramach prowadzenia dietetycznego pacjentów lub leczenia ich przy pomocy odpowiedniej diety. Absolwenci potrafią skomponować dietę, zapoznają się z naturą składników pokarmowych i ich metabolizmu w organizmie, zdobywają wiedzę odnoszącą się do sposobów wykorzystywania żywności w promocji zdrowia. Studenci są przygotowywani do tego, by stać się ekspertami, którzy umiejętnie zajmują się racjonalnym żywieniem człowieka, potrafią wskazywać zagrożenia, które wynikają z niewłaściwego odżywiania, a także określają zalecenia i diety, które przysłużą się utrzymaniu zdrowia.