Bezpieczeństwo i produkcja żywności

Bezpieczeństwo i produkcja żywności

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
I stopnia
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
    Typ uczelni
      Więcej filtrów
      Poziom studiów
        Forma studiów
          Czas trwania

            Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Przemyślu

            Bezpieczeństwo i produkcja żywności stopień: (I)
            forma: stacjonarne, niestacjonarne

            Bezpieczeństwo i produkcja żywności studia - kierunek studiów

             

            Dla kogo ten kierunek

            Ilość chętnych na kierunki związane z żywnością ciągle wzrasta. Powód jest prosty – dbałość o zdrowy tryb życia to obecnie temat jak najbardziej aktualny. Nie dziwi więc, że popularność tego rodzaju studiów jest tak duża. Jeżeli interesujesz się jakością produktów, ich sposobem kontroli, a w przyszłości sam chciałbyś mieć wpływ na ich inspekcję, to z pewnością warto wziąć ten kierunek pod uwagę podczas wyboru studiów.

             

            Program studiów i przedmioty

            W ramach tych studiów poznasz tajniki prawa żywnościowego oraz zasad racjonalnego żywienia. W jaki sposób można modyfikować skład żywności? Jakie są zasady transportu żywności? Tego wszystkiego dowiesz się studiując bezpieczeństwo i produkcję żywności.

            Twoją mocna stroną powinny być nauki ścisłe, gdyż w programie przeważają przedmioty z dziedziny chemii, analityki i nauk technicznych. W ramach studiów będziesz mógł uczęszczać na takie przedmioty jak: dobór technologii stosowanych w produkcji żywności, ocena surowców naturalnych czy organizacja procesu produkcji żywności. Co więcej, powinieneś być również dokładny i sumienny– nic nie może umknąć Twojej uwadze!

            Jeśli powyższy opis pasuje do Twoich umiejętności i charakteru to prawdopodobnie jesteś perfekcyjnym kandydatem na ten kierunek!

            Jakie przedmioty zdawać na maturze?

            Żeby dostać się na bezpieczeństwo i produkcję żywności, na większości uczelni przy rekrutacji brane są pod uwagę następujące przedmioty: biologia, chemia, fizyka i astronomia, geografia, informatyka, historia, wiedza o społeczeństwie, filozofia, historia sztuki, historia muzyki, język polski, język obcy nowożytny, język łaciński i kultura antyczna, język mniejszości narodowych i mniejszości etnicznych, język regionalny, matematyka, wiedza o tańcu.

            Bezpieczeństwo i produkcja żywności - zasady rekrutacji

            • Terminy rekrutacji

            • Czas trwania

            • Przedmioty maturalne

            • Limity

            • Progi

            Wiedza, którą zdobędziesz, studiując bezpieczeństwo i produkcję żywności

            Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
            • chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych,
            • pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka,
            • technologie produkcji i przetwarzania żywności,
            • prawa żywnościowego,
            • zasad funkcjonowania rynku i marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka.​

            Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności

            Absolwent kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności znajdzie zatrudnienie w:
            • pracownik w organach urzędowej kontroli żywności oraz zakładach żywienia zbiorowego,
            • pracownik w laboratoriach kontroli jakości oraz certyfikacji produktów,
            • pracownik w jednostkach kontrolno-pomiarowych,
            • specjalista do spraw bezpieczeństwa i jakości,
            • pracownik w centrach zarządzania kryzysowego.​

            Poziom i forma studiów

            Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

            Bezpieczeństwo i produkcja żywności studia niestacjonarne

            Bezpieczeństwo i produkcja żywności studia stacjonarne

            Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

            Bezpieczeństwo i produkcja żywności studia I stopnia

            Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze

            Filtrowanie
            Województwo
            Poziom studiów

            Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze - podyplomowe

            Filtrowanie
            Województwo
            Poziom studiów

            Miasta, które oferują studia na kierunku Bezpieczeństwo i produkcja żywności

            Teraz najważniejsze

            matura 2024

            zmiany na maturze 2024

            arkusze maturalne

            wyniki matur 2023

            rekrutacja na studia

            studia

            kierunki studiów

            studia podyplomowe

             

            Ciekawe

             


            gdzie studiować

             

             

            Nadchodzące wydarzenia

            Komentarze (0)