Dietetyka kliniczna to propozycja kształcenia, która kierowana jest do osób zainteresowanych pozyskaniem szczegółowej wiedzy na temat żywienia człowieka chorego. Realizowane zajęcia poświęcone są między innymi: biochemii ogólnej i biochemii żywności, fizjologii człowieka, parazytologii, psychologii zdrowia czy mikrobiologii. Ponadto, studenci zaznajamiają się z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, higieną i toksykologią żywności, patofizjologią kliniczną oraz żywieniem klinicznym w wybranych jednostkach chorobowych.
Studenci Dietetyki klinicznej uczą się jak przeprowadzać wywiad żywieniowy, oceniać stan odżywienia i opracowywać plany żywieniowe dostosowane do stanu zdrowia pacjentów, przygotowywać jadłospisy oraz dostosowywać dietę i suplementację w chorobie.
Jak może wyglądać droga zawodowa po ukończeniu nauki? Absolwenci Dietetyki klinicznej posiadają wiedzę i umiejętności, dzięki którym mogą znaleźć zatrudnienie w poradniach żywieniowych, poradniach chorób metabolicznych, sanatoriach, domach opieki, salonach odnowy biologicznej, firmach zajmujących się produkcją żywności lub suplementów diety.