Studia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).
Studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I stopnia |
Uczelnie
Studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | produkcja i bezpieczeństwo żywności - uczelnie >
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Program studiów i przedmioty
Jaką wiedzę zdobędziesz w toku studiów i jakie umiejętności będą Twoją mocną stroną jako absolwent tego kierunku? Produkcja i bezpieczeństwo żywności to dziedzina, która wyspecjalizuje Cię jako eksperta przede wszystkim w zakresie produkcji i przetwarzania żywności.
Zdobędziesz wiedzę, która pozwoli Ci swobodnie manipulować innowacyjnymi technologiami w perspektywie doboru odpowiedniego sprzętu, aby zapewnić ciągłość i brak jakichkolwiek uchybień w produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Dowiesz się, jak najlepiej oceniać surowce żywnościowe i jakie mechanizmy ułatwiają ten proces.
Poznasz system organizacji procesu produkcji żywności, jak zarządzać przedsiębiorstwami, które działają w obszarze produkcji. Ponadto przekonasz się, które systemy gwarantują bezpieczeństwo żywności na każdym etapie produkcji i w jaki sposób należy przestrzegać prawa żywnościowego.
Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
Jednym z największych priorytetów sektora żywnościowego w kraju jest zapewnienie wysokiego poziomu ochrony zdrowia i interesów konsumentów, włączając w to przede wszystkim kontrolę prawidłowości całego procesu produkcji żywieniowej.
Dla zachowania równowagi w branży najistotniejsze jest bezpieczeństwo całego łańcucha spożywczego od samej hodowli/uprawy, przez produkcję aż po konsumpcję.
Jak zatem zoptymalizować procesy produkcji żywności zarówno w małych, jak i dużych przedsiębiorstwach, zajmujących się przetwórstwem? Na czym polega prawo żywnościowe i jakie kwestie porusza? W jakim celu kontroluje się procesy produkcji żywności?
Aspekt żywienia i całość procesów produkcji żywności w zakresie bezpieczeństwa to nie tylko część sektora gospodarczego, ale także istotny element europejskiej polityki rozwoju, polityki zdrowotnej, jak również polityki edukacyjnej.
Kierunek produkcja i bezpieczeństwo żywności jest obecnie dostępny zarówno w trybie stacjonarnym jak i niestacjonarnym. W przypadku studiów stacjonarnych zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku. To rozwiązanie jest skierowane do osób, które mogą sobie pozwolić na pełne poświęcenie nauce i zdobywaniu wykształcenia. Jeżeli wybierzesz tryb studiów niestacjonarnych, zajęcia odbywać się będą w wybrane weekendy semestru.
Tematyka zajęć na powyższych studiach będzie oscylować wokół nauk o zdrowiu oraz nauk technicznych.
Studia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
W czasie studiów na powyższym kierunku rozwiniesz swoją dotychczasową wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych, rolniczych, ekonomicznych czy nauk o zdrowiu i żywieniu. W siatce zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów, powiązanych z powyższymi zagadnieniami, między innymi takich jak:
Program nauczania zakłada także realizacje obieralnych bloków specjalizacyjnych, których aktualną ofertę znajdziesz na oficjalnych stronach internetowych, wybranych uczelni wyższych.
Jako student kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności wykształcisz szereg cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej. Przede wszystkim nauczysz się produkcją, przetwórstwem oraz dystrybucją surowców i żywności.
Ponadto rozwiniesz kompetencje z zakresu zarządzania produkcją i zespołem pracowników. Integralną część studiów będą stanowić praktyki, które zrealizujesz w wyznaczonym do tego miejscu pracy.
Jeśli interesujesz się tym, jak przebiegają procesy produkcji żywności, zależy Ci na promowaniu zdrowych produktów i bliskie Ci są założenia unijne na linii produkcja-konsumpcja żywności, studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności to opcja doskonała dla Ciebie.
Studia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).
Studia pierwszego stopnia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów. Po tym czasie zdobędziesz tytuł inżyniera.
Praca po studiach
Jakie perspektywy zawodowe będą w Twoim zasięgu? Studia na kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności to świetny wybór, aby móc realnie wpłynąć na rynek żywieniowy i podjąć zatrudnienie na wielu dedykowanych stanowiskach.
Możesz z łatwością znaleźć pracę w sektorze kontroli jakości i oceniać stan poszczególnych procesów w produkcji żywności. Ponadto Twoje kompetencje pozwolą Ci zrealizować się na polu wzorowej organizacji procesu produkcji żywności oraz jej dystrybucji w ramach własnej działalności gospodarczej.
Co więcej, jako absolwent produkcji i bezpieczeństwa żywności możesz zarządzać przedsiębiorstwami, które zajmują się przetwórstwem żywieniowym, implementować wykładnie prawa żywnościowego i monitorować jego działanie w obszarze funkcjonowania konkretnych przedsiębiorstw.
Absolwent kierunku produkcja i bezpieczeństwo żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Miasta, które oferują studia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia