27.03.2024
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na Politechnice Bydgoskiej to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w PB | |
---|---|
Forma studiów | stacjonarne |
Poziom studiów | studia I stopnia |
Czas trwania | 3,5 roku (studia I stopnia) |
Ważne terminy | Harmonogram rekrutacji > |
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym). Specyfika studiów zależy od wyboru specjalności / ścieżki kształcenia. Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.
Technologia żywności i żywienie człowieka główne przedmioty:
W dzisiejszych czasach żywność należy do najczęściej dyskutowanych tematów. Poświęca się jej wiele uwagi, choć nagromadzenie zdań i opinii może wywołać zagubienie i szereg wątpliwości. Naturalnie, wraz z rozwojem technologicznym zmienia się także branża spożywcza oraz elementy związane z produkcją i przechowywaniem żywności. Ale jak nie pogubić się w gąszczu informacji? Na jakiej podstawie odróżnić prawdę od zwykłych zabiegów marketingowych? Na takie pytania odpowiedź znają wyłącznie specjaliści. A żeby takim specjalistą zostać należy wybrać kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka, na Politechnice Bydgoskiej, gdzie prowadzony jest na studiach pierwszego i drugiego stopnia.
Założeniem kształcenia jest pozyskanie szerokiej wiedzy, która skupia w sobie chemię żywności oraz nauki techniczne, technologiczne, żywieniowe i ekonomiczne. Studenci poznają główne technologie spożywcze, czyli: mleczarską, produktów mięsnych, produktów fermentowanych, produktów zbożowych i piekarskich, węglowodanów, owoców i warzyw oraz gastronomiczną. Ponadto, poznają zagadnienia związane z żywnością funkcjonalną, produktami regionalnymi, instrumentalnymi metodami analizy żywności, czy opracowywaniem nowych produktów żywnościowych. Technologia żywności i żywienie człowieka na PB to także zaznajomienie się z zasadami funkcjonowania rynku, obszarem marketingu, eksploatacją maszyn, czy zarządzaniem w przemyśle żywnościowym.
Jakie przedmioty składają się na program nauczania? Na przykład: ekonomia, biochemia, chemia analityczna, chemia organiczna, ekologia, chemia żywności, higiena i toksykologia żywności, inżynieria procesowa, rachunkowość w działalności gospodarczej, mikrobiologia żywności, surowce roślinne i ich pozyskiwanie, surowce zwierzęce i ich pozyskiwanie, projektowanie technologiczne zakładów przemysłu spożywczego, technologia gastronomiczna, utrwalanie żywności i przechowalnictwo, ocena sensoryczna żywności, żywność funkcjonalna, produkty regionalne.
Zwracanie baczniejszej uwagi na to, czym się odżywiamy jest zjawiskiem wyłącznie pozytywnym, zatem powiększanie się grona specjalistów w omawianej przez nas dyscyplinie może wywoływać tylko optymistyczne odczucia. Ale czy waga przedmiotu sprawia, że absolwenci nie mogą narzekać na brak perspektyw? Osoby, które ukończyły Technologię żywności i żywienie człowieka na Politechnice Bydgoskiej znajdą zatrudnienie w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą jakości, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka. Na jakich stanowiskach? Na przykład: technologa, czy specjalisty do spraw oceny jakościowej.
Niejeden kandydat na studia bije się z myślami i zwyczajnie nie wie, w którym kierunku poprowadzić dalszą edukację. Wybór jest duży, poziom wysoki – w jaki sposób wybrać odpowiednią dla siebie uczelnię? Studia w Bydgoszczy oferują wiele możliwości.
Dominika, studentka Technologii żywności i żywienia człowieka mówi:
„PB to prestiżowa uczelnia z tradycjami, zatem studiowanie tutaj daje powód do dumy. Bardzo lubię tę uczelnię, nie tylko dlatego, że gwarantuje solidne wykształcenie. Można spotkać tutaj bardzo ciekawych ludzi, zarówno w gronie studentów, jak i wykładowców.”
Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka prowadzone są przez Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej Politechniki Bydgoskiej zlokalizowany przy ul. Seminaryjnej 3 w Bygdoszczy.
Kontakt:
tel. 52 373-90-50
STUDIA W BYDGOSZCZY - ważne informacje
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA - ważne informacje
Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Politechnice Bydgoskiej może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Politechnice Bydgoskiej może znaleźć zatrudnienie w:
STUDIA I STOPNIA
W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, geografia, informatyka, język obcy nowożytny, język polski, matematyka
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich
# MUSISZ TO WIEDZIEĆ |
Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka - wszystko co musisz wiedzieć
Politechnika Bydgoska kierunki