Absolwent kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka posiada wiedzę i umiejętności z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka oraz nauk technicznych i ekonomicznych. Jest specjalistą w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania oraz kontroli jakości żywności i zapewnienia jej bezpieczeństwa. Jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, w zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności oraz żywieniem człowieka, a także w szkolnictwie zawodowym (po uzupełnieniu odpowiedniego wykształcenia pedagogicznego). Umie organizować produkcję, włącznie z doborem maszyn i urządzeń, a także przeprowadzać kalkulację ekonomiczną. Absolwent posiada kwalifikacje z zakresu żywienia człowieka zdrowego i zagrożonego, bądź dotkniętego chronicznymi chorobami niezakaźnymi. Posiada wiedzę w zakresie profilaktyki leczniczej, umożliwiającej organizowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego, dostosowanego odpowiednio do wieku i stanu zdrowia, a także prowadzić edukację żywieniową. Zna zasady funkcjonowania rynku i rozumie zasady marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka. Potrafi posługiwać się techniką komputerową w sterowaniu procesami technologicznymi oraz zarządzaniu przedsiębiorstwem. Absolwent ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia, zna język obcy oraz umie posługiwać się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów.
Studia I stopnia |
Studia II stopnia |
Studia I stopnia |
Studia II stopnia |
Studia I stopnia |
O przyjęcie w procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku Jakość i bezpieczeństwo żywności mogą się ubiegać osoby, posiadające świadectwo dojrzałości. Nabór na studia pierwszego stopnia (stacjonarne i niestacjonarne) odbywa się na podstawie przeliczenia wyników egzaminów maturalnych (nowa matura) i ocen z egzaminu dojrzałości oraz ocen klasyfikacji końcowej (stara matura). Obowiązuje konkurs świadectw dojrzałości (poziom podstawowy lub rozszerzony): 1 przedmiot do wyboru spośród: biologii, chemii, fizyki z astronomią, matematyki.
Uprawnieni do przyjęcia na studia z pominięciem postępowania kwalifikacyjnego są laureaci i finaliści olimpiad stopnia centralnego oraz laureaci konkursów ogólnopolskich i międzynarodowych: biologicznej, chemicznej, fizycznej, informatycznej, matematycznej, wiedzy technicznej, wiedzy i umiejętności rolniczych w bloku żywienie człowieka i gospodarstwo domowe, wiedzy o żywieniu i żywności (dawna nazwa „Olimpiada Wiedzy o Żywieniu”), wiedzy o żywności. Szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji dostępne są na stronie internetowej Uniwersytetu orazWydziału.
Studia II stopnia |
Absolwent posiada wiedzę i umiejętności z zakresu technologii browarniczej i słodowniczej, jest specjalistą z zakresu projektowania produktów, podstaw inżynierii i techniki, kontroli jakości oraz utrzymania higieny w zakładzie produkcyjnym. Absolwent jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w zakładach produkujących piwo (w skali rzemieślniczej, regionalnej, jak i przemysłowej) oraz słód i inne surowce browarnicze, zna zasady funkcjonowania rynku i rozumie zasady marketingu produktów i usług związanych z planowaniem i zarządzaniem produkcją browarniczą, a także zna zagadnienia formalno-prawne w tym segmencie działalności gospodarczej. Ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia, zna język obcy oraz umie posługiwać się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów.
Studia prowadzone przez Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie na kierunku Browarnictwo i Słodownictwo otrzymał certyfikat "Studia z Przyszłością".
Studia I stopnia |
Bez postępowania kwalifikacyjnego mogą być przyjęci laureaci i finaliści eliminacji centralnych następujących olimpiad: biologicznej, chemicznej, fizycznej, informatycznej, matematycznej, wiedzy technicznej, a także laureaci (do 5 miejsca) eliminacji centralnych olimpiad wiedzy o żywieniu i żywności (poprzednia nazwa „Olimpiada wiedzy o żywieniu”) oraz wiedzy i umiejętności rolniczych (w odpowiednim bloku).
Lista przedmiotów branych pod uwagę obejmuje dla poziomu podstawowego lub rozszerzonego matury, jeden przedmiot do wyboru spośród następujących: matematyka, chemia, fizyka z astronomią, biologia. Szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji dostępne są na stronie internetowej Uniwersytetu oraz Wydziału.
Uczelnia na wysokim poziomie. WTŻ to wydział górujący na Rolniczym. Jeśli masz jakąś wiedzę w dziedzinach chemii to zapraszamy. Wspaniała atmosfera, a władze wydziału niezastąpione !!! :)
DB
Zgadzam się z Karo. I jeszcze dopowiem od siebie, że na wydziale jest naprawdę fajna kadra. Cud, miód i orzeszki. : )
Technologia Żywności to fajny kierunek i nie tak łatwy, jak mogłoby się wydawać. Dużo techniki i chemii :)
może być, nic więcej w temacie
Studia I stopnia:
Studia II stopnia:
Studia I stopnia:
Studia II stopnia: