-
Nowość!
Absolwent studiów na kierunku PROGRAMOWANIE TRENINGOWE I STRATEGIE ŻYWIENIOWE W SPORCIE:
-
zna etapy planowania i wdrażania planów żywieniowych i treningowych;
-
zna i charakteryzuje metody oceny stanu żywienia i stanu odżywiania oraz aktywności fizycznej;
-
rozumie istotę prawidłowej suplementacji, w tym jej dostosowanie do poziomu codziennej aktywności fizycznej oraz celów treningowych;
-
potrafi wykorzystać wskaźniki antropometryczne i ogólnozdrowotne przy ocenie stanu odżywiania klienta i wydolności jego organizmu;
-
potrafi samodzielnie wdrożyć postępowanie dietetyczne w zależności od poziomu aktywności fizycznej klienta oraz postawionych celów treningowych;
-
potrafi dobrać rodzaj aktywności fizycznej do zastosowanego planu żywieniowego i wskazać korzyści z dostosowania do nowych wytycznych;
-
potrafi dokonać oceny postępów wdrożenia zaleconego postępowania dietetycznego i treningu oraz wprowadzić w razie konieczności modyfikację;
-
jest zorientowany na zdobycie wiedzy i jej praktyczne zastosowanie w poradnictwie dietetycznym;
-
dokonuje krytycznej oceny nowych i niestandardowych strategii żywieniowych i treningowych, dedykowanych dla osób aktywnych fizycznie.
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
ABSOLWENT STUDIÓW PODYPLOMOWYCH NA KIERUNKU CHEMIA I RECEPTURA KOSMETYKÓW:
-
zna i rozumie klasyfikację produktów kosmetycznych oraz surowców wykorzystywanych do ich produkcji, w tym również metody ich pozyskiwania, transportu i przechowywania
-
zna formy kosmetyczne oraz rozumie zasady tworzenia i optymalizacji receptur kosmetycznych
-
zna etapy projektowania produktu kosmetycznego oraz certyfikację kosmetyków naturalnych i organicznych
-
potrafi pozyskiwać surowce kosmetyczne z ogólnodostępnych produktów, jak i stanu naturalnego
-
samodzielnie uzyskuje wybraną formę kosmetyku, umie zaprojektować i stworzyć środek zapachowy, produkt do pielęgnacji wybranej części ciała, kosmetyk kolorowy, w tym również opakowanie i etykietę
-
prawidłowo ocenia bezpieczeństwo i skuteczność stosowania kosmetyku przy wykorzystaniu odpowiednich metod i narzędzi
-
rozpoznaje, analizuje i poszukuje rozwiązań problemów z zakresu chemii kosmetycznej, w oparciu o zdobytą wiedzę z dyscyplin naukowych
-
potrafi zastosować zdobytą wiedzę i umiejętności do wzmocnienia swojej pozycji na rynku pracy
-
kreatywnie realizuje powierzone obowiązki, mając na celu udoskonalenie istniejących bądź stworzenie nowych rozwiązań, wykorzystując interdyscyplinarność nabytej wiedzy
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
ABSOLWENT STUDIÓW PODYPLOMOWYCH NA KIERUNKU COACHING ZDROWIA:
-
zna i prawidłowo definiuje pojęcia dotyczące zdrowia oraz założenia edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia
-
>ma wiedzę z zakresu metodologii i praktycznych technik wykorzystywanych w czasie sesji coachingowych
-
zna i opisuje obszary pracy coachingowej w aspekcie zdrowotnym
-
posiada praktyczne umiejętności prowadzenia indywidulanych, zespołowych i grupowych sesji coachingowych
-
potrafi samodzielnie zaprojektować i wdrożyć procedurę coachingową w obszarze zdrowia
-
potrafi trafnie dostosować język przekazu do możliwości odbiorcy (indywidualnego lub zbiorowego)
-
potrafi trafnie nawiązać i prowadzić relację coachingową
-
krytycznie ocenia swoje możliwości i efektywność podejmowanych działań
-
przestrzega zasad etycznych w rozwiązywaniu złożonych dylematów moralnych
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku cosmetic design:
-
posiada wiedzę o surowcach kosmetycznych, procesach ich pozyskiwania oraz cechach fizykochemicznych, jak również substancjach czynnych, pomocniczych i konserwujących stosowanych w produktach kosmetycznych
-
ma interdyscyplinarną wiedzę, pozwalającą mu na samodzielne tworzenie autorskich receptur i koncepcji marek kosmetycznych
-
ma wiedzę z zakresu usługowej optymalizacji posiadanych receptur preparatów kosmetycznych
-
posiada umiejętność właściwego doboru surowców kosmetycznych na etapie tworzenia receptury kosmetyków, jak i przy optymalizacji już posiadanych receptur
-
posiada umiejętność projektowania pojedynczych produktów o zadanych właściwościach użytkowych, jak również rozbudowanych linii kosmetycznych dla docelowej grupy konsumentów
-
posiada umiejętność posługiwania się aparaturą laboratoryjną, a także maszynami i narzędziami wykorzystywanymi w procesie produkcji, a także badania i oceny jakości produktów kosmetycznych
-
posiada umiejętność pracy z przepisami i normami polskimi oraz międzynarodowymi, odnoszącymi się do produkcji i dystrybucji produktów kosmetycznych, w celu zapewnienia najwyższej jakości projektowanych i/lub oferowanych preparatów
-
potrafi wykorzystać nabytą w czasie procesu kształcenia wiedzę dla wzmocnienia i ugruntowania swojej pozycji w branży kosmetycznej
-
dzięki umiejętności myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy potrafi samodzielnie rozwijać różne formy działalności w obszarze technologii, produkcji, dystrybucji oraz badań produktów kosmetycznych
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku diabetologii i gastroenterologii dla dietetyków:
-
Ma pogłębioną wiedzę o czynnikach warunkujących wystąpienie chorób przewodu pokarmowego oraz chorób metabolicznych
-
Zna i opisuje objawy, metody diagnostyczne i sposoby leczenia najczęściej występujących chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych.
-
Ma rozszerzoną wiedzę w zakresie konstruowania planów żywieniowych dla osób ze zdiagnozowanymi chorobami układu pokarmowego oraz chorobami metabolicznymi, również przy wykorzystaniu specjalistycznego oprogramowania informatycznego.
-
Ma umiejętność wykorzystania aparatury niezbędnej do przeprowadzenia profesjonalnej diagnostyki dietetycznej oraz oprogramowania komputerowego wspomagającego proces układania planów żywieniowych.
-
Potrafi analizować wyniki badań laboratoryjnych i na ich podstawie ocenić ryzyko wdrożenia konkretnego postępowania żywieniowego.
-
Ma umiejętność konstruowania planów żywieniowych dla osób ze zdiagnozowanymi chorobami układu pokarmowego i chorobami metabolicznymi.
-
Wykazuje się zdolnościami organizacyjnymi pracy własnej oraz zespołu.
-
Dokonuje krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz jej znaczenia dla rozwiązywania problemów poznawczych i praktycznych, a w przypadku pojawiających się trudności potrafi się zwrócić o opinię do ekspertów.
-
Ma świadomość wystąpienia ewentualnych negatywnych skutków błędnie dobranego planu żywieniowego na zdrowie i bezpieczeństwo osoby ze zdiagnozowanymi chorobami układu pokarmowego i chorobami metabolicznymi.
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku Diagnostyka w kosmetologii:
-
posiada wiedzę w zakresie zmian organicznych, czynnościowych i metabolicznych zachodzących w ustroju pod wpływem choroby i towarzyszących im zaburzeń w funkcjonowaniu skóry;
-
zna i wskazuje czynniki mające negatywny wpływ na stan i kondycję skóry;
-
rozumie znaczenie diagnostyki kosmetologicznej w planowaniu strategii terapeutycznych i właściwego wyboru stosowanych procedur z obszaru kosmetologii;
-
potrafi przeprowadzić kosmetologiczne badanie przedmiotowe i podmiotowe w przypadku skóry, włosów i paznokci zdrowych, zmienionych chorobowo oraz w szczególnych stanach organizmu;
-
potrafi przeprowadzić diagnostykę kosmetologiczną skóry, włosów i paznokci zdrowych, zmienionych chorobowo oraz w szczególnych stanach organizmu, przy użyciu właściwej aparatury i sprzętu;
-
potrafi rozróżnić defekty skóry od stanów chorobowych, które wymagają konsultacji lekarza specjalisty;
-
potrafi dokumentować proces diagnostyczny w kosmetologii;
-
rozumie konieczność podejmowania działań zmierzających do ciągłego podnoszenia kwalifikacji zawodowych w zakresie metod diagnostycznych, terapeutycznych i pedagogiczno – psychologicznych w zakresie diagnostyki i poradnictwa kosmetologicznego;
-
rozumie konieczność współpracy z przedstawicielami innych zawodów podczas procesu diagnostycznego w kosmetologii.
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
ABSOLWENT STUDIÓW PODYPLOMOWYCH NA KIERUNKU DIETETYKA:
-
posiada wiedzę w zakresie norm żywieniowych, klasyfikacji diet, zasad ich sporządzania
-
zna metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia u dzieci, młodzieży, osób dorosłych i seniorów
-
zna i rozumie znaczenie zdrowego stylu życia, promocji zdrowia i właściwego odżywiania w profilaktyce chorób społecznych i dietozależnych oraz zna mechanizm działania i wpływ aktywności ruchowej na organizm
-
potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy i udzielać porady dietetycznej
-
potrafi określić wartość odżywczą i energetyczną pożywienia i typowych potraw
-
potrafi w sposób komunikatywny wyjaśnić klientowi, jego rodzinie lub grupie istotę problemu i zaproponować właściwe rozwiązania żywieniowe
-
potrafi prowadzić dokumentację opisującą podejmowane decyzje z wykorzystaniem programów komputerowych
-
potrafi krytycznie oceniać działania własne i cudze oraz akceptować opinie zespołu lub innych specjalistów
-
jest świadomy własnych ograniczeń, potrafi zwrócić się o pomoc do innych specjalistów w trosce o dobro klienta oraz potrafi skutecznie zasugerować klientowi potrzebę konsultacji medycznej
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
ABSOLWENT STUDIÓW PODYPLOMOWYCH NA KIERUNKU DIETETYKA I SUPLEMENTACJA W SPORCIE:
-
ma zaawansowaną wiedzę o zasadach dietetyki sportowej
-
zna i charakteryzuje rodzaje diet oraz rozumie konieczność ich różnicowania w zależności od założonych celów żywieniowych oraz sportowych
-
rozumie potrzebę aktywnego stylu życia w korelacji z różnym wiekiem klienta i/ lub stanem jego zdrowia, a ponadto zna mechanizmy funkcjonowania układów fizjologicznych człowieka w kontekście wysiłku fizycznego o różnym stopniu natężenia
-
potrafi dokonać wyboru prawidłowej diety ze względu na postawione do osiągnięcia przez klienta cele żywieniowe i sportowe
-
potrafi wykorzystać wskaźniki antropometryczne i ogólnolekarskie przy ocenie stanu odżywiania klienta
-
potrafi dobrać rodzaj aktywności fizycznej do zastosowanego planu żywieniowego i wskazać korzyści z dostosowania do nowych wytycznych
-
potrafi dokonać oceny postępów wdrożenia zaleconego postępowania dietetycznego oraz wprowadzić w razie konieczności modyfikację w sposobie żywienia
-
współpracuje ze specjalistami odpowiedzialnymi za wdrożenie i nadzór nad aktywnością fizyczną klienta
-
kompetentnie realizuje zadania wynikające z wcześniej zdiagnozowanych potrzeb klienta
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
ABSOLWENT STUDIÓW PODYPLOMOWYCH NA KIERUNKU DIETETYKA KLINICZNA:
-
zna etapy planowania i wdrażania planów żywieniowych pod kierunkiem lekarza specjalisty
-
zna i charakteryzuje rodzaje diet leczniczych, wspomagających leczenie chorób przewlekłych
-
rozumie wzajemne relacje między chorobami przewlekłymi, a stanem odżywienia i potrafi zaplanować i zastosować żywienie właściwe do zaburzeń metabolicznych spowodowanych chorobą
-
potrafi dokonać wyboru prawidłowej diety ze względu na stan kliniczny diagnozowanej osoby
-
diagnozuje zmiany w funkcjonowaniu organizmu w sytuacji zaburzenia jego homeostazy
-
potrafi samodzielnie rozwiązać problem interakcji leków z pożywieniem, witaminami, składnikami mineralnymi, suplementami diety oraz używkami
-
potrafi wdrożyć procedury z zakresu dietoprofilaktyki i dietoterapii wybranych chorób niezakaźnych i żywieniowo zależnych
-
jest świadomy własnych ograniczeń, potrafi zwrócić się o pomoc do innych specjalistów w trosce o dobro klienta oraz potrafi skutecznie zasugerować klientowi potrzebę konsultacji medycznej
-
rozumie potrzebę ciągłego doskonalenia zawodowego
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku edukacja zdrowotna:
-
zna i prawidłowo definiuje pojęcia dotyczące zdrowia oraz założenia edukacji zdrowotnej i promocji zdrowia;
-
prezentuje wiedzę nt. epidemiologii i prewencji chorób cywilizacyjnych, w tym związanych ze stylem życia, sposobem żywienia oraz innymi czynnikami ryzyka zdrowotnego;
-
ma wiedzę z zakresu strategii stosowanych na różnych poziomach oddziaływań profilaktycznych oraz promocji zdrowia;
-
posiada umiejętność rozpoznawania i właściwego interpretowania złożonych uwarunkowań zdrowia i choroby człowieka oraz ich wzajemnych powiązań;
-
potrafi dostrzec oraz wykorzystać psychologiczne i socjologiczne podłoże zachowań wobec zdrowia, ze szczególnym uwzględnieniem stosunku do aktywności fizycznej i racjonalnego odżywiania;
-
identyfikuje bariery w edukacji zdrowotnej danej grupy, co pozwala mu na dobór właściwych metod komunikacji w procesie informacyjno-edukacyjnym;
-
potrafi zastosować w praktyce wiedzę dotyczącą zasad profilaktyki oraz kształtowania i zmiany zachowań zdrowotnych;
-
potrafi formułować i przedstawiać opinie na temat rozwoju i osiągnięć w obszarze edukacji zdrowotnej.
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku food design:
-
posiada szczegółową wiedzę o grupach składników żywności oraz opisuje ich cechy fizykochemiczne
-
definiuje, opisuje i analizuje kierunki przemian oraz interakcje pomiędzy składnikami żywności na wszystkich etapach produkcji, przechowywania i przetwarzania żywności
-
zna metody i techniki oraz ich praktyczne zastosowanie w analizie instrumentalnej i sensorycznej produktów spożywczych
-
stosuje odpowiednią procedurę przygotowania próbki produktu spożywczego do badań, a także metodę analizy w celu rozwiązania określonego złożonego problemu związanego z produkcją i kontrolą jakości żywności
-
rozróżnia mechanizmy i skutki reakcji chemicznych i biochemicznych zachodzących w żywności oraz ich wpływ na funkcjonalne i sensoryczne cechy produktów spożywczych
-
posiada umiejętność posługiwania się aparaturą laboratoryjną, a także maszynami i narzędziami wykorzystywanymi w procesie produkcji, a także badania i oceny jakości artykułów spożywczych, jak również służących do ich obróbki kulinarnej
-
posiada umiejętność pracy z przepisami i normami polskimi oraz międzynarodowymi, odnoszącymi się do produkcji i dystrybucji artykułów spożywczych, w celu zapewnienia najwyższej jakości projektowanych i/lub oferowanych preparatów
-
potrafi wykorzystać nabytą w czasie procesu kształcenia wiedzę dla wzmocnienia i ugruntowania swojej pozycji w branży spożywczej
-
dzięki umiejętności myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy potrafi samodzielnie rozwijać różne formy działalności w obszarze technologii, produkcji, dystrybucji oraz badań artykułów spożywczych
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku gastronomii i dietetyki:
-
Zna i rozumie zagadnienia z zakresu podstaw żywienia człowieka oraz dietetyki.
-
Zna i rozumie zagadnienia towaroznawcze dotyczące surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
-
Zna i opisuje tradycyjne i nowoczesne technologie przygotowywania i serwowania potraw, a także ich wpływ na jakość wyrobów oraz metody oceny jakości.
-
Potrafi ocenić sposób żywienia człowieka oraz projektować jadłospisy oraz diety specjalne
-
Potrafi wykorzystać nowoczesne i tradycyjne technologie i techniki wytwarzania potraw dobierając niezbędne metody, urządzenia i surowce
-
Potrafi określić zmiany surowców i produktów żywnościowych pod wpływem procesów technologicznych oraz warunków przechowywania
-
Potrafi realizować działania z zachowaniem zasad BHP i ergonomii
-
Ma umiejętność krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz zasięgania opinii ekspertów w celu zapewnienia odpowiedniej jakości życia i poszanowania środowiska
-
Ma świadomość odpowiedzialności za standardy jakościowe i zdrowotne przygotowywanych potraw oraz jadłospisów
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku higieny i epidemiologii:
-
Zna i rozumie fizyczne, biologiczne i psychologiczne uwarunkowania stanu zdrowia oraz metody oceny stanu zdrowia jednostki i populacji
-
Zna i definiuje sposoby identyfikacji czynników ryzyka rozwoju chorób oraz działań profilaktycznych
-
Zna i opisuje zasady, zadania oraz główne kierunki działań w zakresie promocji zdrowia
potrafi dokonać oceny stanu zdrowia i potrzeb zdrowotnych populacji w oparciu o dostępne informacje
-
Potrafi określić znaczenie poszczególnych czynników środowiskowych i społecznych w kształtowaniu sytuacji zdrowotnej
-
Potrafi ocenić zespół czynników warunkujących zdrowie jednostki i społeczeństwa
-
Potrafi planować działania zmierzające do poprawy stanu zdrowia populacji
-
Bierze czynny udział w kształtowaniu polityki zdrowotnej w oparciu o współczesną wiedzę
-
Jest gotów do przyjęcia odpowiedzialności związanej z decyzjami podejmowanymi w ramach działalności zawodowej, w tym w kategoriach bezpieczeństwa własnego i innych osób
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
-
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku higieny żywności i żywienia:
-
zna grupy surowców i substancji wykorzystywanych w procesie produkcji produktów o określonych właściwościach użytkowych oraz metody ich pozyskiwania
-
ma wiedzę o metodach analitycznych wykorzystywanych w procesie analizy jakości i bezpieczeństwa surowców, półproduktów, jak i gotowych produktów
-
rozumie znaczenie pojęć właściwych dla zdrowia, w tym zagadnień dotyczących promocji zdrowia i edukacji zdrowotnej, a także wyjaśnia ich znaczenie dla prawidłowej komunikacji z otoczeniem społeczno-gospodarczym i interesariuszami wew.
-
dokonuje analizy ilościowej i jakościowej surowców/ substancji, półproduktów, gotowych produktów przy zastosowaniu znanych mu procedur analitycznych
-
stosuje odpowiednią procedurę przygotowania próbki produktu do badań, w celu rozwiązania określonego problemu związanego z produkcją i kontrolą jakości
-
posiada umiejętność proponowania rozwiązań i udziału w tworzeniu i wdrażaniu projektów i działań w obszarze ochrony zdrowia w przedsiębiorstwach produkujących produkty o określonych właściwościach użytkowych
-
przewiduje wpływ cech fizykochemicznych oraz potencjalnie występujących interakcji podczas produkcji, dystrybucji i przechowywania, na jakość, trwałość i bezpieczeństwo produktu
-
nie przedkłada własnych ambicji ponad dobro całego zespołu i przedsiębiorstwa, dla którego świadczy pracę
-
potrafi inicjować działania na rzecz środowiska społecznego i interesu publicznego
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku jakości i bezpieczeństwa produktów kosmetycznych:
-
posiada wiedzę o surowcach kosmetycznych, procesach ich pozyskiwania oraz cechach fizykochemicznych, jak również substancjach funkcyjnych stosowanych w produktach kosmetycznych
-
Ma interdyscyplinarną wiedzę, pozwalającą mu na samodzielną ocenę bezpieczeństwa produktów kosmetycznych
-
Ma wiedzę z zakresu usługowej działalności na rynku preparatów kosmetycznych
-
posiada umiejętność właściwej oceny bezpieczeństwa i doboru surowców kosmetycznych na etapie tworzenia i optymalizacji receptury kosmetyku
-
Posiada umiejętność oceny bezpieczeństwa toksykologicznego i mikrobiologicznego produktów o zadanych deklaracjach marketingowych
-
Posiada umiejętność posługiwania się profesjonalną aparaturą i sprzętem laboratoryjnym oraz instrumentalnym, stosowanymi w badaniach i ocenie jakości i bezpieczeństwa produktów kosmetycznych
-
Posiada umiejętność pracy z aktami prawnymi odnoszącymi się do wprowadzania produktów kosmetycznych na rynek
-
Potrafi wykorzystać nabytą w czasie procesu kształcenia wiedzę dla wzmocnienia i ugruntowania swojej pozycji w branży kosmetycznej
-
dzięki umiejętności logicznego myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy potrafi samodzielnie rozwijać różne formy działalności w obszarze technologii, produkcji, dystrybucji oraz badań produktów kosmetycznych
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
ABSOLWENT STUDIÓW PODYPLOMOWYCH NA KIERUNKU KOSMETOLOGIA BIOESTETYCZNAA:
-
zna i opisuję etapy prawidłowo przeprowadzonego wywiadu kosmetycznego,
-
definiuje wskazania i przeciwskazania do wykonania zabiegów kosmetologicznych, wskazując konieczne do zaangażowania środki specjalistyczne i sprzęt,
-
zna, opisuje i charakteryzuje zabiegi opóźniające procesy starzenia się skóry,
-
potrafi zaprojektować łączone terapie kosmetologiczne w zależności od indywidualnych potrzeb i oczekiwań klienta,
-
samodzielnie wdraża i wykorzystuje metody aparaturowe polegające na zwiększeniu przenikania przeznaskórkowego oraz stymulację tkanek,
-
samodzielnie wykonuje zabiegi mające za zadanie wymodelowanie ciała klienta, poprawę jego jędrności i ogólny wygląd,
-
na podstawie przeprowadzonego wywiadu kosmetycznego dobiera odpowiedni rodzaj preparatów kosmetycznych oraz właściwe techniki aplikacyjne z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb klienta,
-
jako członek zespołu konsultacyjnego potrafi współpracować z lekarzami różnych specjalizacji,
-
posługuje się fachową terminologią właściwą do pracowników branży beauty.
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
ABSOLWENT STUDIÓW PODYPLOMOWYCH NA KIERUNKU KOSMETOLOGIA HOLISTYCZNA:
-
zna i opisuje etapy oraz cele holistycznego zabiegi kosmetologicznego
-
posiada szczegółową wiedzę o produktach kosmetycznych i innych niezbędnych materiałach mających zastosowanie w terapiach holistycznych
-
rozumie znaczenie promocji zdrowia i profilaktyki zdrowotnej dla zdrowia i kondycji jednostek i wybranych grup społecznych
-
>potrafi przeprowadzić holistyczną diagnostykę kosmetologiczną u klienta, również z widocznymi zmianami chorobowymi skóry i jej przydatków oraz w specyficznych stanach organizmu
-
potrafi dobrać i konstruować holistyczne terapie kosmetologiczne pod względem wskazań i przeciwwskazań, co do ich realizacji
-
posiada umiejętność właściwego doboru produktów kosmetycznych i innych niezbędnych środków, w zależności od indywidualnych potrzeb klienta oraz zamierzonych do osiągniecia celów zabiegowych
-
potrafi w atrakcyjny i przystępny sposób przedstawić korzyści płynące ze zdrowego trybu życia oraz regularnych kontroli stanu zdrowia; potrafi dostosować formę i sposób przekazu do wymogów grupy docelowej
-
jest zorientowany na ustawiczne podnoszenie swoich kompetencji i pogłębianie wiedzy specjalistycznej
-
współpracuje z fachowcami różnych specjalności jako członek zespołu konsultacyjnego
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
ABSOLWENT STUDIÓW PODYPLOMOWYCH NA KIERUNKU KOSMETOLOGIA KLINICZNA:
-
posiada wiedzę z zakresu patologii wynikających z nieprawidłowego funkcjonowania poszczególnych układów oraz metodach ich diagnozowania
-
posiada wiedzę z zakresu zasad pielęgnacji skóry zdrowej, jak i zmienionej chorobowo, co rozpoznaje dzięki diagnostyce kosmetologicznej skóry
-
zna i rozumie społeczno-gospodarcze uwarunkowania działalności w obszarze świadczonych usług kosmetologicznych
-
posiada praktyczne umiejętności wykonywania zabiegów kosmetologicznych, w zależności od potrzeb, jak również indywidualnych wskazań i przeciwwskazań
-
potrafi samodzielnie zaprojektować zabieg kosmetologiczny, w tym dobrać odpowiednie preparaty kosmetyczne, aparaturę i narzędzia w zależności od typu skóry
-
potrafi rozróżnić defekty skóry od stanów chorobowych, które wymagają konsultacji dermatologa lub lekarza innej specjalności
-
wykonuje swoją pracę w sposób bezpieczny, zgodny z zasadami BHP oraz innymi przepisami, określającymi proces przygotowania oraz przebiegu konkretnego zabiegu kosmetologicznego, związanymi z obsługą aparatury i narzędzi wykorzystywanych do realizacji zadań
-
dostrzega konieczność ciągłego rewidowania swojej wiedzy, śledzenia nowinek technicznych i aktualności branżowych
-
demonstruje postawę promującą zdrowy styl życia, jest świadomy zasadności oraz wagi działań profilaktycznych w przypadku chorób cywilizacyjnych oraz nowotworowych
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
ABSOLWENT STUDIÓW PODYPLOMOWYCH NA KIERUNKU KOSMETOLOGIA OD PODSTAW:
-
posiada wiedzę z zakresu budowy i funkcjonowania organizmu ludzkiego na poziomie komórek, tkanek, narządów i układów
-
zna metody diagnostyki zaburzeń oraz zmian chorobowych występujących przede wszystkim w obrębie skóry, włosów i paznokci
-
ma wiedzę o bezpieczeństwie i skuteczności zabiegów upiększających, pielęgnacyjnych i aparaturowych
-
potrafi przeprowadzić diagnostykę skóry, włosów i paznokci oraz udzielić indywidualnej porady kosmetologicznej
-
posiada elementarne umiejętności w zakresie planowania, projektowania i realizacji wybranego zabiegu kosmetologicznego z zakresu kosmetologii upiększającej, pielęgnacyjnej i aparaturowej
-
potrafi posługiwać się sprzętem, aparaturą i narzędziami niezbędnymi w pracy kosmetologa
-
przestrzega procedur obowiązujących w gabinecie kosmetologicznym, stosując się przy tym do wszystkich wymogów higieniczno-sanitarnych
-
potrafi krytycznie oceniać działania własne i cudze oraz akceptować opinie innych specjalistów
-
potrafi wyznaczać sobie kierunki własnego rozwoju i podejmować samodzielnie działania pozwalające na rozwój osobisty oraz zawodowy
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
ABSOLWENT STUDIÓW PODYPLOMOWYCH NA KIERUNKU MARKETING HEALTH & BEAUTY:
-
rozumie znaczenie zastosowania w praktyce posiadanej wiedzy teoretycznej, przejawiającej się również w czasie organizacji działalności marketingowej w branży health&beauty
-
ma wiedzę o zastosowaniu instrumentów marketingowych, w opracowywaniu i wdrażaniu strategii marketingowej dla przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego, reprezentujących branżę health&beauty
-
w pogłębionym stopniu rozumie związek oraz opisuje zależności pomiędzy działalnością marketingową przedsiębiorstwa, a efektywnością jego rozwoju i przewagą konkurencyjną
-
samodzielnie analizuje i rozwiązuje dylematy decyzyjne pojawiające się na etapie konstruowania i wdrażania strategii marketingowej, kierując się przy tym aspektami prawnymi i oczekiwanymi rezultatami
-
posiada umiejętności planowania i kreowania efektywnych, spójnych i usystematyzowanych kampanii marketingowych i public relations, a także wydarzeń branżowych dedykowanych dla branży health&beauty
-
dostrzega i weryfikuje błędy we wdrożonej strategii marketingowej oraz wdraża w razie konieczności niezbędne działania naprawcze
-
potrafi samodzielnie planować i realizować własne uczenie się, a także inspirować innych do samorozwoju, uwzględniając przy tym świadomość dynamicznych zmian w gospodarce krajowej i globalnej
-
ma świadomość wystąpienia ewentualnych negatywnych skutków błędnie skonstruowanej narracji marketingowej, a także skłonności branży health&beauty do ograniczoności zasobów i skłonności do ryzyka
-
potrafi wykorzystać nabytą w czasie procesu kształcenia wiedzę dla wzmocnienia i ugruntowania swojej pozycji zawodowej
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku obesitologii
-
Ma pogłębioną wiedzę o czynnikach warunkujących wystąpienia nadwagi i otyłości
zna i opisuje konsekwencje zdrowotne długotrwałej lub nieleczonej nadwagi i otyłości
-
Ma rozszerzoną wiedzę w zakresie konstruowania planów żywieniowych dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością, również przy wykorzystaniu specjalistycznego oprogramowania informatycznego
-
Ma umiejętność przeprowadzania profesjonalnej diagnostyki dietetycznej, pozwalającej na zidentyfikowanie rzeczywistych przyczyn występowania nadwagi i otyłości
-
Ma umiejętność konstruowania planów żywieniowych dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością
-
Ma umiejętność wykorzystania aparatury niezbędnej do przeprowadzenia profesjonalnej diagnostyki dietetycznej oraz oprogramowania komupterowego wspomagającego proces układania planów żywieniowych
-
Wykazuje się zdolnościami organizacyjnymi pracy własnej oraz zespołu
dokonuje krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz jej znaczenia dla rozwiązywania problemów poznawczych i praktycznych, a w przypadku pojawiających się trudności potrafi się zwrócić o opinię do ekspertów
-
Ma świadomość wystąpienia ewentualnych negatywnych skutków błędnie dobranego planu żywieniowego i aktywności fizycznej na zdrowie i bezpieczeństwo osoby zmagającej się z nadwagą lub otyłością
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku onkokosmetologii:
-
posiada wiedzę w zakresie zmian organicznych, czynnościowych i metabolicznych zachodzących w ustroju pod wpływem choroby i towarzyszących im zaburzeń w funkcjonowaniu skóry;
-
zna i wskazuje czynniki mające negatywny wpływ na stan i kondycję skóry;
-
posiada pogłębioną wiedzę z zakresu zasad pielęgnacji skóry pacjenta w trakcie i po leczeniu onkologicznym;
-
posiada praktyczne umiejętności wykonywania zabiegów kosmetologicznych, w zależności od potrzeb, jak również indywidualnych wskazań i przeciwwskazań pacjenta;
-
potrafi samodzielnie zaprojektować zabieg kosmetologiczny, w tym dobrać odpowiednie preparaty kosmetyczne, aparaturę i narzędzia w zależności od potrzeb skóry pacjenta onkologicznego.
-
potrafi rozróżnić defekty skóry od stanów chorobowych, które wymagają konsultacji onkologa lub lekarza innej specjalności
-
potrafi zidentyfikować potrzeby klienta na podstawie wywiadu diagnostycznego, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb, a ponadto udzielić profesjonalnej porady, dzięki nadbudowanym umiejętnościom interpersonalnym
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
ABSOLWENT STUDIÓW PODYPLOMOWYCH NA KIERUNKU ORGANIZACJA I ZARZĄDZANIE W OCHRONIE ZDROWIA:
-
ma wiedzę o nowoczesnych metodach, procesach i zasadach zarządzania jakością w ochronie zdrowia
-
poprawnie definiuje główne zagadnienia z zakresu marketingu oraz wykazuje się zrozumieniem społecznej roli działań marketingowych
-
potrafi ocenić skalę problemów zdrowotnych oraz wskazać priorytety zdrowotne i określić ich znaczenie w polityce zdrowotnej
-
posługuje się wynikami analiz do przedstawienia praktycznych rozwiązań w sektorze ochrony zdrowia
-
stosuje podstawowe narzędzia ekonomiczne i finansowe, co pozwala mu na analizę wpływu czynników ekonomicznych na zarządzanie sektorem ochrony zdrowia
-
samodzielnie proponuje rozwiązania konkretnego problemu i przeprowadzenia procedury podjęcia rozstrzygnięć w zakresie zarządzania w ochronie zdrowia
-
zna poziom swoich kompetencji i jest gotów do korzystania z pomocy ekspertów
-
posiada umiejętność inicjowania oraz udziału w tworzeniu i wdrażaniu lokalnych projektów i działań w obszarze ochrony zdrowia publicznego
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku perfumiarstwo:
-
zna i charakteryzuje technologie i zasady produkcji wyrobów i produktów perfumeryjnych;
-
zna i rozumie funkcjonowanie aparatury wykorzystywanej zarówno w procesie produkcyjnym wyrobów i produktów perfumeryjnych, jak i prowadzonych badań;
-
posiada wiedzę o surowcach i komponentach kompozycji zapachowych, procesach ich pozyskiwania oraz cechach fizykochemicznych;
-
prawidłowo dobiera odpowiednie składniki konieczne do zastosowania przy wytwarzaniu wyrobów i produktów perfumeryjnych;
-
potrafi skompletować dokumentację produktu perfumeryjnego od etapu receptury, badań, oceny bezpieczeństwa, po proces produkcji i wdrożonych działań marketingowych;
-
prawidłowo analizuje i ocenia jakość wyrobów i produktów perfumeryjnych;
-
projektując produkt kosmetyczny potrafi dostosować się zarówno do powszechnie znanych standardów produkcji, jak i zasad mających na celu ochronę środowiska.
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
ABSOLWENT STUDIÓW PODYPLOMOWYCH NA KIERUNKU PODOLOGIA:
-
ma elementarną wiedzę z zakresu pokrewnych dyscyplin naukowych w zakresie niezbędnym dla pracy podologa,
-
posiada wiedzę z zakresu diagnozowania chorób i deformacji stóp,
-
zna i opisuje poszczególne etapy planowania i wykonywania zabiegów podologicznych,
-
potrafi planować, projektować i realizować wybrany rodzaj zabiegu podologicznego,
-
potrafi posługiwać się specjalistycznym sprzętem, aparaturą i narzędziami stosowanymi w codziennej pracy podologa,
-
potrafi dobrać kosmetyki podologiczne niezbędne w odpowiednio zaplanowanej terapii,
-
potrafi organizować i zarządzać pracą gabinetu podologicznego,
-
potrafi współpracować z lekarzem specjalistą oraz postępować zgodnie z jego zaleceniami,
-
wykazuje się tolerancją i zrozumieniem dla potrzeb swoich klientów spowodowanych chorobą, wiekiem, uwarunkowaniami społecznymi, kulturowymi i religijnymi.
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
ABSOLWENT STUDIÓW PODYPLOMOWYCH NA KIERUNKU PSYCHODIETETYKA:
-
zna i rozumie psychologiczne mechanizmy kierujące zachowaniami człowieka, w tym zachowaniami związanymi z odżywianiem
-
rozumie aspekty terapeutyczne w relacji dietetyka z klientem
-
prezentuje wiedzę dotyczącą wpływu stylu życia w prewencji wybranych chorób
-
potrafi rozpoznać motywację pacjentów do działań prozdrowotnych, w tym do zmiany wzorców odżywiania się
-
potrafi rozpoznać przyczyny nieprawidłowej masy ciała klienta, udzielić wsparcia oraz edukować w zakresie prawidłowego żywienia i promocji zdrowego stylu życia
-
potrafi opracować plan żywieniowy odpowiadający potrzebom klienta, przy uwzględnieniu nie tylko potrzeb fizycznych, ale i uwarunkowań psychologicznych
-
potrafi wykorzystać w praktyce techniki wspierające, monitorujące i motywujące klienta
-
lepiej rozpoznaje swoje emocje w relacjach z klientami oraz we współpracy z innymi specjalistami
-
ma świadomość i potrafi upowszechniać wiedzę na temat ważności właściwej oceny psychologicznej własnej sylwetki i przestrzegania zasad racjonalnego żywienia
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności:
-
rozumie znaczenie zastosowania w praktyce zawodowej posiadanej wiedzy teoretycznej, w tym przede wszystkim wykorzystywanej w procesie wnioskowania opartego na eksperymencie i obserwacji
-
ma pogłębioną wiedzę o poszczególnych grupach składników żywności i dodatkach do żywności, a także o interakcjach zachodzących pomiędzy nimi pod wpływem podstawowych procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji, przechowywania i przetwarzania żywności
-
zna zasady planowania eksperymentu i prawidłowej weryfikacji wiarygodności uzyskanych wyników, również przy wykorzystaniu specjalistycznego oprogramowania komputerowego
-
potrafi w praktyce zastosować odpowiednią procedurę przygotowania próbki produktów żywnościowych do badań, a także dobrać właściwą metodę analizy oraz niezbędny sprzęt, mając na celu rozwiązanie określonego problemu związanego z produkcją i kontrolą jakości i bezpieczeństwa żywności
-
samodzielnie analizuje oznaczenia produktów żywnościowych, odnosząc się przy tym do przepisów i norm obowiązujących producentów i dystrybutorów na rynkach spożywczych w kraju i na terytorium UE
-
potrafi przewidzieć wpływ cech fizykochemicznych oraz potencjał wystąpienia interakcji podczas produkcji, dystrybucji i przechowywania produktów żywnościowych na ich jakość, trwałość i bezpieczeństwo
-
potrafi ocenić ryzyko wystąpienia zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów korzystających z produktów żywnościowych o określonych właściwościach użytkowych
-
potrafi wykorzystać nabytą w czasie procesu kształcenia wiedzę dla wzmocnienia i ugruntowania swojej pozycji na rynku pracy
-
potrafi inicjować działania na rzecz środowiska społecznego i interesu publicznego, aktywnie przy tym promując zachowania prozdrowotne i proekologiczne
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
ABSOLWENT STUDIÓW PODYPLOMOWYCH NA KIERUNKU TECHNOLOGIA PRODUKCJI KOSMETYKÓW :
-
zna i charakteryzuje technologie oraz zasady produkcji preparatów kosmetycznych,
-
posiada wiedzę o surowcach kosmetycznych, procesach ich pozyskiwania oraz cechach fizykochemicznych,
-
posiada wiedzę o specyfice pracy w zakładach produkujących produkty kosmetyczne,
-
posługuje się wiedzą o recepturowaniu kosmetyku, uwzględniając przy tym właściwości gotowego produktu i oczekiwania potencjalnych klientów,
-
potrafi samodzielnie skompletować dokumentację kosmetyku od etapu receptury, badań, oceny bezpieczeństwa, po proces produkcji,
-
posiada umiejętność posługiwania się aparaturę laboratoryjna, stosując się przy tym do przepisów określających zasady eksploatowania i konserwacji,
-
wykorzystuje swoją wiedzę z zakresu przemysłowej produkcji kosmetyków oraz receptury kosmetycznej do wyboru najlepszych metod analitycznych i fizykochemicznych do oceny jakości produktu,
-
potrafi ustalić cel/ rezultat działań w zakresie produkcji/ technologii kosmetyku,
-
posiada zdolność obiektywnej oceny oraz opiniowania poszczególnych aspektów swojej działalności zawodowej.
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
ABSOLWENT STUDIÓW PODYPLOMOWYCH NA KIERUNKU TRYCHOLOGIA KOSMETOLOGICZNA:
-
zna i posługuje się specjalistyczną terminologią właściwą dla trychologa,
-
zna i opisuje procedury zabiegów trychologicznych z uwzględnieniem wskazań i przeciwskazań do ich wykonywania,
-
zna i definiuje najczęstsze dolegliwości w obszarze skóry głowy i włosów,
-
potrafi przeprowadzić profesjonalną diagnostykę trychologiczną,
-
potrafi zaplanować i wykonać łączone terapie trychologiczne wspomagające leczenie problemów skórnych i/lub pozwalające na uzyskanie rezultatów pielęgnacyjnych/ upiększających,
-
potrafi obsługiwać specjalistyczną aparaturę, mającą zastosowanie w gabinetach trychologicznych,
-
potrafi samodzielnie dobrać preparaty kosmetyczne w z uwzględnieniem koniecznych do uzyskania rezultatów i potrzeb klienta,
-
koncentruje się na potrzebach klienta, dbając przy tym o jego dobro i respektując przysługujące mu prawa,
-
organizuje i zarządza pracę w gabinecie trychologicznym.
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
-
Kierunek ten jest odpowiedzą na podniesienie świadomości wpływu stanu psychicznego na poziom życia.
Powstał pod patronatem Fundacji Life Balance, organizatora ogólnopolskiego programu Poznaj depresję, poznaj siebie, skierowanego do uczniów i studentów, wśród których problem depresji w ostatnim czasie stał powszechnym (więcej informacji….)
W pracę nad programem studiów w znacznym stopniu zaangażowała się Magdalena Cieśla – Prezes Fundacji.
Jako certyfikowany coach, trener stylów myślenia FRIS i DISC, terapeuta RTZ, autorka modelu RRSS (Rozwój i Realizacja Silnych Stron) i nauczyciel akademicki zadbała o merytoryczny aspekt programu, bazując na swojej wiedzy i doświadczeniu. Pani Prezes jest doktorantką na UM w Poznaniu, gdzie zajmuje się badaniem wpływu Technik Redukcji Stresu oraz medytacji na depresję, wypalenie zawodowe, uwagę, pamięć i koncentrację. Jest również twórcą i redaktorem naczelnym czasopisma „ Żyj naturalnie” oraz portalu www.kierunekzdrowie.info.
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności:
-
ma zaawansowaną wiedzę w zakresie obowiązujących przepisów prawa polskiego i prawa międzynarodowego regulujących kwestie produkcji i kontroli produktów żywnościowych
-
ma zaawansowaną wiedzę z zakresu technologii produkcji różnych grup produktów żywnościowych oraz oceny wartości odżywczej i właściwości fizyko-chemicznymi różnych grup produktów spożywczych
-
ma zaawansowaną wiedzę z zakresu problematyki występowania zagrożeń mikrobiologicznych, fizycznych i chemicznych w łańcuchu żywnościowym i żywności, w tym źródeł ich występowania i powstawania, jak i metod zapewniania bezpieczeństwa żywności i zarządzania jej bezpieczeństwem
-
potrafi samodzielnie opracować dokumentację niezbędną w procesie zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, w tym spełniającą wymogi formalno-prawne aktów prawa krajowego i unijnego
-
potrafi w praktyce wykorzystać poznane metody i techniki audytowania systemów zarządzania jakością w zakładach przetwórstwa spożywczego
-
posiada niezbędne umiejętności pracy w laboratorium badawczym, w tym przeprowadzania walidacji i weryfikacji poznanych metod, jak również pobierania próbek do analiz oraz raportowania wyników
-
potrafi dokonać krytycznej analizy danych dotyczących osiągnięć w dziedzinie produkcji produktów spożywczych, prezentowanych w mass mediach oraz samodzielnie dostrzec zależności i poprawnie wyciągnąć wniosku, które przedstawia w formie ustnej lub pisemnej
-
dokonuje krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz jej znaczenia dla rozwiązywania problemów poznawczych i praktycznych, a w przypadku pojawiających się trudności potrafi się zwrócić o opinię do ekspertów
-
potrafi wykorzystać nabytą w czasie procesu kształcenia wiedzę dla wzmocnienia i ugruntowania swojej pozycji na rynku pracy
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
-
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku zielona chemia:
-
ma wiedzę niezbędną do zrozumienia problematyki zagrożenia środowiska naturalnego oraz sposobów podniesienia bezpieczeństwa
-
posiada pogłębioną wiedzę o przyjaznych środowisku nowoczesnych technologiach przemysłowych
-
ma wiedzę niezbędna do zrozumienia następstw natury społecznej, ekonomicznej i prawnej wynikających z zaniedbań w ochronie środowiska
-
potrafi dokonać oceny procesów technologicznych pod względem ich zgodności z zasadami zielonej chemii, bezpieczeństwa oraz oddziaływania na środowisko
-
stosuje poznane metody statystyczne i numeryczne oraz techniki i narzędzia informatyczne do opisu procesów chemicznych i analizy danych eksperymentalnych
-
potrafi planować i wykonywać badania eksperymentalne oraz rozwiązywać proste problemy z chemii o charakterze jakościowym i ilościowym
-
posiada umiejętność opracowywania i prezentacji wyników prowadzonych badań, w tym z obszaru zielonej chemii
-
potrafi analizować i krytycznie oceniać nowe obszary w technologiach ochrony środowiska, w tym ich innowacyjność i techniczną wykonalność
-
potrafi inicjować działania na rzecz środowiska społecznego i interesu publicznego, aktywnie przy tym promując zachowania proekologiczne
Dowiedz się więcej
Wyświetl więcejZwiń
Informacje mają charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych
informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni:
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie.
Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.