Praca po studiach na kierunku dietetyka w Warszawie

Komentarze (0)

Praca po studiach na kierunku dietetyka w Warszawie

Komentarze (0)
Praca po studiach na kierunku dietetyka w Warszawie

Praca po studiach na kierunku dietetyka w Warszawie

Co i jak jeść, by cieszyć się na długo zdrowiem? Dziś coraz częściej zadajemy sobie to pytanie. W niepewnych źródłach można znaleźć wiele porad, które – stosowane nierozważnie – mogą przynieść więcej szkód niż pożytku. Osoby chcące zadbać więc o to, by na ich talerzach pojawiały się posiłki dostosowane do potrzeb powinny skorzystać z pomocy dyplomowanych dietetyków.

Uczelnie w Warszawie dostrzegają potencjał kształcenia na kierunku dietetyka i przygotowują starannie przemyślane programy kształcenia. Studenci w trakcie studiów dietetycznych spotykać się będą z różnorodnymi przedmiotami, wśród których znalazły się między innymi żywienie człowieka, anatomia i fizjologia czy mikrobiologia żywności. Warto pamiętać, że dietetyka jest kierunkiem zaliczanym do grupy studiów medycznych. Jej przyszli studenci muszą więc mieć świadomość, że większość z poznawanych przez nich zagadnień oscylować będzie wokół dwóch nauk – biologii oraz chemii. Absolwenci dietetyki po zakończeniu wszystkich etapów nauki dysponują najczęściej tytułem zawodowym magistra i mogą zadbać o rozwój kariery zawodowej.

 

Wiedza i umiejętności po studiach na kierunku dietetyka w Warszawie

Kiedy zdecydujemy się skorzystać z pomocy dietetyka, chcemy mieć pewność, że dysponować będzie on szczegółową wiedzą kierunkową. Dlatego też studenci tego kierunku w trakcie wszystkich semestrów kształcenia poznają między innymi:

  • zasady racjonalnego żywienia;
  • zasady postępowania dietetycznego z zakresu występowania wybranych chorób obejmujących różne układu;
  • chirurgiczne metody leczenia otyłości;
  • zagadnienia z obszaru żywienia klinicznego;
  • mechanizmy funkcjonowania i rozwoju zaburzeń czynnościowych organizmu ludzkiego;
  • budowę tkanek;
  • wybrane zagadnienia z zakresu anatomii itd.

Wiedza dietetyczna powinna stanowić stabilną podstawę dla rozwoju umiejętności, które w wykonywaniu tego zawodu odgrywają szczególne znaczenie. Studenci uczą się więc między innymi:

  • rozpoznawania organizmów pasożytniczych człowieka;
  • precyzowania rolę poszczególnych narządów i układów w organizmie człowieka;
  • prowadzenia świadomej edukacji żywieniowej;
  • przeprowadzania porad dietetycznych;
  • oznaczania składu żywności;
  • przeprowadzania wywiadu dietetycznego itd.

 

Miejsca pracy po studiach na kierunku dietetyka w Warszawie

Dziś rośnie popularność studiów dietetycznych przede wszystkim ze względu na różnorodne perspektywy zatrudnienia po zakończeniu kształcenia wyższego. Absolwenci dietetyki mogą ubiegać się o zatrudnienie w miejscach takich jak:

  • placówki prowadzące żywienie zbiorowe;
  • ośrodki podstawowej i specjalistycznej opieki zdrowotnej;
  • poradnie dietetyczne;
  • firmy farmaceutyczne;
  • sanatoria;
  • firmy cateringowe;
  • ośrodki walczące z zaburzeniami odżywiania;
  • media itd.

Dziś coraz częściej młodzi ludzie wszelkich porad – w tym dietetycznych – szukają w mediach społecznościowych. Prowadzenie przemyślanej działalności w Internecie, która ma na celu świadomą edukację żywieniową, może być również jedną z ciekawych form zatrudnienia po zakończeniu studiów dietetycznych.

 

Stanowiska absolwentów kierunku dietetyka w Warszawie

Osoby, które wybierają kierunki studiów takie jak dietetyka, dążą przede wszystkim do tego, by pracować w zawodzie i dzięki temu każdego dnia dbać o prawidłowe, zbilansowane żywienie swoich klientów i pacjentów. Praca w klasycznym zawodzie dietetyka jest więc najczęściej obejmowanym stanowiskiem po zakończeniu edukacji.

Dyplomowani dietetycy to specjaliści, którzy posiadają rozbudowaną wiedzę związaną z żywieniem człowieka. W swojej codziennej pracy zajmują się oni przygotowywaniem jadłospisów, które nie tylko pomogą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Dietetycy pracują z osobami, które muszą korzystać z diet leczniczych, ze sportowcami lub osobami, które zmagają się z zaburzeniami odżywiania.

Absolwenci uczelni w Warszawie, którzy ukończyli specjalność taką jak psychodietetyka, posiadają interdyscyplinarne kwalifikacje z pogranicza nauk o żywieniu oraz psychologii, która stanowi niezwykle ważną część powiązaną z mądrym, świadomym i przede wszystkim zdrowym żywieniem.

Osoby, które ukończyły studia dietetyczne, mogą znaleźć również zatrudnienie w firmach farmaceutycznych i pracować w działach marketingu czy pełnić różnorodne funkcje związane z promocją edukacji żywieniowej.

WSZYSTKO O KIERUNKU DIETETYKA - WARSZAWA

Komentarze (0)