Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego

ul. Gustawa Herlinga-Grudzińskiego 1

30-705 Kraków

 

Rekrutacja na studia: 12 252 44 04

rekrutacja@afm.edu.pl

 

Rekrutacja na studia podyplomowe: 12 252 45 47

podyplomowe@afm.edu.pl

Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego

ul. Gustawa Herlinga-Grudzińskiego 1

30-705 Kraków

 

Rekrutacja na studia: 12 252 44 04

rekrutacja@afm.edu.pl

 

Rekrutacja na studia podyplomowe: 12 252 45 47

podyplomowe@afm.edu.pl

  • DIETETYKA

    Rekrutacja

    stopień: (I) czas trwania: 3 lata
    tryb: stacjonarne, niestacjonarne
    Pokaż więcej

    forma studiów: stacjonarne niestacjonarne
    poziom studiów: I stopnia I stopnia
    czas trwania: 3 lata 3 lata
    tytuł zawodowy: licencjat licencjat

    Hipokrates, uznawany za ojca współczesnej medycyny, powiedział: „Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Coraz więcej osób zaczyna przywiązywać wagę do sposobu odżywiania. Sprawdzamy tabelę wartości odżywczych, składniki potraw, ilość sztucznych substancji dodawanych do różnych produktów. Ale i tak w przypadku kłopotów związanych z odżywianiem musimy zwrócić się o pomoc do specjalisty. Specjalistów Dietetyków kształci Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego.

    Kształcenie na kierunku Dietetyka w Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego umożliwia nabycie umiejętności planowania i oceniania indywidualnych jadłospisów stosowanych w różnych sytuacjach zdrowia i choroby. Studenci uczą się oceniać zapotrzebowanie pokarmowe organizmu, dobierać produkty spożywcze do odpowiedniej diety, planować jadłospisy uwzględniając wiek, płeć i aktywność fizyczną pacjentów. Ponadto, rozwijają umiejętności w zakresie poradnictwa dietetycznego oraz leczenia żywieniowego z wykorzystaniem specjalistycznych diet przemysłowych, jak również stosowania systemu analizy zagrożeń przygotowywania posiłków ze szczególnym uwzględnieniem transmisji chorób infekcyjnych i inwazyjnych.

    Program kształcenia kierunku Dietetyka możemy podzielić na nauki podstawowe, w obszarze których znajdują się takie przedmioty jak: anatomia i fizjologia człowieka, chemia i biochemia ogólna i żywności, genetyka, czy mikrobiologia, a także na wiedzę ukierunkowaną na żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktykę chorób żywieniowo-zależnych. To, co wyróżnia program nauczania to przedmiot o nazwie leczenie żywieniowe, który przygotowuje szczególnie do pracy w klinicznych Oddziałach Leczenia Żywieniowego i Szpitalnych Zespołach Żywieniowych. Przedmiot ten rekomenduje Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, a jego realizacja odbywa się pod okiem specjalistów zajmujących się pacjentami wymagającymi żywienia dożylnego i dojelitowego z wykorzystaniem diet chemicznie zdefiniowanych specjalnego przeznaczenia.

    Dietetyka w Krakowskiej Akademii jest kierunkiem, który przygotowuje absolwentów do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych, cateringowych i doradztwa dietetycznego. Oprócz tego, mogą oni znaleźć zatrudnienie między innymi w : szpitalach, poradniach dietetycznych, sanatoriach, zakładach żywienia zbiorowego, stacjach sanitarno- epidemiologicznych, zakładach przemysłu spożywczego, ośrodkach fitness.

    WYŚWIETL WIĘCEJZwiń

    Wymagania rekrutacyjne

    STUDIA I STOPNIA

    Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Informacje mają charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego w Krakowie.
Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.

Opinie (0)