Dietetyka to jeden z tych kierunków studiów w Łodzi stworzony z myślą o osobach, którym na co dzień towarzyszy pasja związana z gotowaniem i zdrowym odżywianiem. Warto pamiętać jednak, że ten profil kształcenia ma przede wszystkim medyczny charakter. Kto zatem powinien go wybrać? Zapraszamy do lektury!
Przyszli studenci dietetyki nie tylko powinni doceniać zdrową, ale przede wszystkim smakowitą kuchnię pełną sezonowych smaków i aromatów. Osoby, które wybierają ten kierunek kształcenia, muszą również z łatwością opanowywać zagadnienia ściśle związane z biologią i chemią. Są to bowiem dwa przedmioty do wyboru uwzględniane w procesie rekrutacji. W praktyce oznacza to, że sama miłość do świadomego odżywiania nie wystarczy, by znaleźć się na listach osób przyjętych, choć jest to bez wątpienia punkt wyjścia, który także znacząco uprzyjemni naukę wyższą.
Podczas pierwszych semestrów kształcenia studenci uczestniczyć będą w przedmiotach, które mają ogólny charakter. W siatce programowej znalazły się bowiem zajęcia poświęcone anatomii, fizjologii czy biofizyki. Wraz z kolejnymi semestrami nauki studentów będzie czekało wiele nowych zajęć, które mają ścisły związek z dietetyką. Można zaliczyć do między innymi analizę i ocenę jakości żywności, żywienie człowieka czy żywienie kliniczne. Studenci dietetyki odbywają również praktyki na oddział szpitalnych, dzięki którym nauczą się, jak zdobywane kwalifikacje wykorzystywać podczas praktycznych działań zawodowych.
Popularność kierunków takich jak dietetyka w Łodzi ma związek ze zwiększającą się świadomością na temat zdrowego odżywiania. Coraz chętniej sięgamy więc po porady specjalistów, którzy nie tylko pomogą nam zrzucić nadprogramowe kilogramy, lecz także ułożą przemyślany jadłospis w przypadku zmagania się z przykładowymi jednostkami chorobowymi. Tak duże zapotrzebowanie wsparcia dietetycznego sprawia, że dietetycy mogą z uśmiechem myśleć o swojej zawodowej przyszłości.
Sprawdź