DIETETYKA⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) (II) czas trwania: 3 lata • 2 lata
tryb: stacjonarne, niestacjonarne
Pokaż więcej
Celem kształcenia jest uzyskanie wiedzy na temat mechanizmów i roli żywienia, składu i wartości odżywczych produktów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Studenci uczą się zasad planowania racjonalnego żywienia i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet. Dietetyka w Bydgoskiej Szkole Wyższej to także nauka oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia, rozpoznania niedożywienia i zapobiegania chorobom żywieniowo- zależnym. Partnerem kierunku są, między innymi: Wojewódzka Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Bydgoszczy, Wojewódzki Szpital Obserwacyjno- Zakaźny w Bydgoszczy i Regionalny Szpital Specjalistyczny w Grudziądzu.
Studia na kierunku Dietetyka w Bydgoskiej Szkole Wyższej dzielą się na następujące specjalności: Dietetyka i terapia dietą, Dietetyka w sporcie i odnowie biologicznej, Dietetyka w chorobach geriatrycznych, Leczenie żywieniowe w chorobach onkologicznych, Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych. Każda realizowana specjalność zakłada pozyskanie wiedzy z konkretnego obszaru tematycznego, oraz nakierowanie na konkretną ścieżkę kariery zawodowej.
ZWIŃ
Wymagania rekrutacyjneSpecjalności
Studia I stopnia stacjonarne
Studia I stopnia niestacjonarne
Informacje mogą ulec zmianie. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Bydgoska Szkoła Wyższa