• DIETETYKA

    Rekrutacja

    stopień: (I) (II) czas trwania: 3 lata • 2 lata
    tryb: stacjonarne
    Pokaż więcej

    tryb studiów: stacjonarne
    typ studiów: I stopnia II stopnia
    czas trwania: 3 lata 2 lata
    tytuł zawodowy: licencjat magister

    Studia w Łodzi - Uniwersytet Medyczny w Łodzi - kierunek studiów dietetyka

    • Oczekujesz kompleksowego wykształcenia, które pozwoli Ci zdobyć i pogłębić wiedzę w zakresie zdrowego żywienia, biochemii żywności czy toksykologii?
    • Myślisz o podjęciu pracy w branży gastronomicznej – np. w zakładzie produkującym artykuły spożywcze?
    • A może chciał(a)byś dbać o prawidłową dietę sportowców?

    Jeśli tak to studia na kierunku dietetyka będą dobrym rozwiązaniem dla Ciebie.

    Dietetycy to specjaliści do spraw żywienia – dbają o prawidłową dietę osób w każdym wieku, zdrowych i chorych, amatorów wysiłku fizycznego i profesjonalnych sportowców oraz osób chcących stracić na wadze. Wobec poważnych problemów, jakimi są choroby cywilizacyjne wymagające odpowiedniej diety, stale zwiększająca się liczba pacjentów ze schorzeniami takimi jak choroba Hashimoto, celiakia czy alergie pokarmowe oraz wobec rosnącej świadomości znaczenia zdrowego odżywiania w społeczeństwie, ta dziedzina ma szerokie perspektywy rozwoju. Jako dietetyk możesz podjąć pracę m.in. w:

    • zakładach opieki zdrowotnej (szpitale, sanatoria)
    • poradniach specjalistycznych – gastrologicznych, chorób metabolicznych
    • gabinetach dietetycznych
    • firmach cateringowych
    • zakładach przemysłu spożywczego
    • placówkach oświatowych i sportowych

    WYŚWIETL WIĘCEJZWIŃ

    Wymagania rekrutacyjne

    STUDIA I STOPNIA

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku dietetyka brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
    biologia, chemia, język obcy, język polski, matematyka

    Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

    STUDIA II STOPNIA

    Dyplom studiów I stopnia na kierunku dietetyka albo dyplom ukończenia studiów I lub II stopnia, lub studiów jednolitych magisterskich z zakresu nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej.Rozmowa kwalifikacyjna

    Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Informacje mogą ulec zmianie. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Medyczny w Łodzi

Opinie (1)

Bartosz Ocena odpowiedz

To, co mi się najbardziej podoba w dietetyce to połączenie kompetencji technologa żywienia i lekarza. Dzięki temu mogę pracować zarówno w ośrodkach zdrowia, ale także w gastronomii, którą też mocno się interesuję. Dietetyka to złożony kierunek, który dają znacznie więcej możliwości niż się wydaje.


STACJONARNE


Studia I stopnia:

Studia II stopnia: