uniwersytet rolniczy kierunki studiów w krakowie

Studia

Zgodnie z założeniami Deklaracji Bolońskiej studia na Wydziale Technologii Żywności, zarówno stacjonarne, jak i niestacjonarne, są dwustopniowe. Studia I stopnia (inżynierskie) trwają 7 semestrów i kończą się uzyskaniem tytułu zawodowego inżyniera. Studia II stopnia (magisterskie) trwają 3 semestry, z wyjątkiem 4-semestralnych studiów niestacjonarnych na kierunku Dietetyka. Obecnie na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych kształci się ok. 1700 studentów.

Studia na kierunku TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA funkcjonują w Krakowie od 1974 roku. Począwszy od roku akademickiego 2014/2015, istnieje możliwość podjęcia także płatnych studiów II stopnia w języku angielskim na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka (Food Technology and Human Nutrition).

W 2012 roku został powołany kierunek DIETETYKA, a w 2014 r. – kierunek JAKOŚĆ I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI. W roku 2017 uruchomiono jedyny w Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie kierunek o profilu praktycznym: BROWARNICTWO I SŁODOWNICTWO .

Realizowane na Wydziale Technologii Żywności studia mają na celu przygotowanie kadry, głównie dla potrzeb przemysłu spożywczego, zakładów żywienia zbiorowego, laboratoriów, instytutów badawczych, przemysłu farmaceutycznego, szkolnictwa i nauki. Duże zainteresowanie oferowanymi kierunkami studiów wynika ze zwiększającej się liczby małych i średnich zakładów oferujących nowe miejsca pracy dla specjalistów z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka oraz towaroznawstwa, dietetyki, a także jakości i bezpieczeństwa żywności.

Program naukowy i dydaktyczny Wydziału został dostosowany do potrzeb gospodarki rynkowej w zintegrowanej Europie. Nawiązaliśmy różne formy współpracy naukowej i dydaktycznej z wieloma ośrodkami zagranicznymi m. in. w Austrii, Belgii, Czechach, Danii, Francji, Hiszpanii, Niemczech, Słowacji i Turcji. Pracownicy Wydziału prowadzą również projekty badawcze finansowane ze środków europejskich. Prowadzimy również wymianę studentów i nauczycieli akademickich w ramach programu Erasmus, co umożliwia zdobycie cennych doświadczeń na zagranicznych uczelniach.

Już w 2002 roku Wydział Technologii Żywności uzyskał akredytację (Certyfikat Jakości Kształcenia) nadany przez Komisję Akredytacyjną Uczelni Rolniczych, a w 2004 i 2010 roku pełną akredytację studiów stacjonarnych i niestacjonarnych, dla kierunku technologia żywności i żywienie człowieka. W roku 2016 Polska Komisja Akredytacyjna pozytywnie oceniła program studiów i jakość kształcenia na kierunkach technologia żywności i żywienia człowieka oraz dietetyka przyznając 6-cio letnią akredytację (do roku akademickiego 2022/2023). Natomiast w roku 2017 pozytywna ocenę Polskiej Komisji Akredytacyjnej uzyskał również kierunek Jakość i Bezpieczeństwo Żywności.

Informacje mają charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.

Opinie (11)

Gaja Ocena odpowiedz

Bardzo fajny wydział. Uczelnia okej, wszystko jest dokladnie tak jak oczekiwałam

Eliza Ocena odpowiedz

Uczelnia funkcjonuje bez zarzutu, pracownicy dziekanatu, wykładowcy, wszyscy naprawde bardzo w porzadku

Darek Ocena odpowiedz

Kierunek trudny, wiec i nauki sporo, nie ma sie co dziwic. Szkola ma wysoki poziom

Kibi Ocena odpowiedz

Nie polecam, studia o kierunku technologia zywnosci bardzo ciężkie, jakby co najmniej była to medycyna. Jak jedynym waszym zajęciem będzie nauka to zdacie (albo o nie) inaczej nie ma opcji.

Weronika Ocena odpowiedz

Zastanawiałam się nad tą uczelnią, ale mieszkam i pracuję pod Krakowem, więc wieczne dojazdy na stacjonarne zajęcia byłyby dla mnie sporym utrudnieniem. Ostatenicze wybrałam technologie żywności i żywienie człowieka dla nauczycieli na WSKZ, bo wszystkie zjazdy są w formie zdalnej i już niedługo będę miała uprawnienia do nauczania kolejnego przedmiotu w mojej szkole :)

Dietetyczka Ocena odpowiedz

Studiowałam na WTZ dietetyke. Dziedzina zawierająca wiedzę z zakresu medycyny jak i chemii, technologii produkcji żywności co jest podstawą aby wiedzieć jak żywność w rzeczywistości od postaw jest tworzona i jakim procesom podlega. Mimo dużej ilości godzin na temat produkcji, składów żywności itp. Spory zakres to zajęcia odbywające się w szpitalu z którym uczelnia współpracuje gdzie wykłady prowadzili lekarze ze szpitala Jana Pawła II oraz szpitala uniwersyteckiego im. Kopernika. Zdobyty tytuł na kierunku dietetyka - lider kształcenia mówi sam za sobie. Dużo praktycznej wiedzy na tym wydziale na pewno dowiecie się dokładnie co to jest żywność jakie ma znaczenie i zastosowanie.

Emsi Ocena odpowiedz

Uczelnia na wysokim poziomie. WTŻ to wydział górujący na Rolniczym. Jeśli masz jakąś wiedzę w dziedzinach chemii to zapraszamy. Wspaniała atmosfera, a władze wydziału niezastąpione !!! :)

MONA Ocena odpowiedz

DB

zn Ocena odpowiedz

Zgadzam się z Karo. I jeszcze dopowiem od siebie, że na wydziale jest naprawdę fajna kadra. Cud, miód i orzeszki. : )

Karo Ocena odpowiedz

Technologia Żywności to fajny kierunek i nie tak łatwy, jak mogłoby się wydawać. Dużo techniki i chemii :)

fred Ocena odpowiedz

może być, nic więcej w temacie