BEZPIECZEŃSTWO W ŁAŃCUCHU ŻYWNOŚCIOWYM - STUDIA PODYPLOMOWE⋮ |
Rekrutacja |
Celem studiów jest zapoznanie Słuchaczy z najnowszymi zasadami dotyczącymi systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (GMP, GHP, HACCP, GLOBALGAP) zgodnie z Kodeksem Żywnościowym i normą ISO 22000:2005 oraz systemu zarządzania jakością zgodnie z normą ISO 9001:2008, ponadto ze standardami sieci handlowych BRC i IFS.
Studia dają Słuchaczom możliwość poszerzenia wiedzy z zakresu kształtowania bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu żywnościowym (od pola do stołu; od wideł do widelca) a także z zakresu kształtowania jakości produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz napojów.
ZWIŃ
DYPLOMOWANY ENOLOG - TECHNOLOGIA WINIARSKA I MIODOSYTNICZNA - STUDIA PODYPLOMOWE⋮ |
Rekrutacja |
Celem kształcenia w ramach studiów podyplomowych „Dyplomowany Enolog – technologia winiarska i miodosytnicza” jest przekazanie wiedzy studentom oraz nabycie przez nich umiejętności i kompetencji z technologii żywności, w szczególności technologii winiarskiej, a także podstaw uprawy wybranych owoców wykorzystywanych do produkcji win. Wykłady i ćwiczenia prowadzone będą przez wykładowców Uniwersytetu Rolniczego oraz specjalistów z dziedziny enologii. Program studiów obejmuje następujące moduły:
ZWIŃ
ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I DIETETYKA - STUDIA PODYPLOMOWE⋮ |
Rekrutacja |
Studia kwalifikacyjne umożliwiające Nauczycielom nabycie uprawnień do prowadzenia kolejnego przedmiotu z zakresu Żywienia Człowieka, Dietetyki, Nowoczesnej gastronomii – metod produkcji, wyposażania i projektowania oraz Nowoczesnych Metod Technologii Żywności.
Studia są 3-semestralne, obejmują 350 godzin wykładów, seminariów i ćwiczeń – zgodnie z załącznikiem do Rozporządzenia MNiSW z dnia 23 września 2003 r. pt. „Standardy kształcenia nauczycieli w szkołach wyższych na studiach wyższych zawodowych, studiach magisterskich oraz studiach podyplomowych”.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 17 stycznia 2012 r. (w porozumieniu z Ministrem Edukacji Narodowej) w sprawie standardów kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela, punkt II.2., w programie studiów uwzględniono dodatkowo 60 godzin praktyk (3 punkty ECTS), a każdy z wymienionych poniżej modułów kształcenia obejmuje nie mniej niż 60 godzin zajęć (nie mniej niż 10 punktów ECTS) oraz wymagany standardami kształcenia nauczycielskiego przedmiot „Metodyka nauczania przedmiotów zawodowych” w wymiarze 10 godzin.
ZWIŃ
ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I DIETETYKA (STUDIA KWALIFIKACYJNE DLA NAUCZYCIELI) - STUDIA PODYPLOMOWE⋮ |
Rekrutacja |
Studia obejmują 350 godzin wykładów, seminariów i ćwiczeń – zgodnie z załącznikiem do Rozporządzenia MNiSW z dnia 23 września 2003 r. pt. „Standardy kształcenia nauczycieli w szkołach wyższych na studiach wyższych zawodowych, studiach magisterskich oraz studiach podyplomowych”.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 17 stycznia 2012 r. (w porozumieniu z Ministrem Edukacji Narodowej) w sprawie standardów kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela, punkt II.2. w programie studiów uwzględniono 60 godzin praktyk (3 punkty ECTS), a każdy z wymienionych poniżej modułów kształcenia obejmuje nie mniej niż 60 godzin zajęć (nie mniej niż 10 punktów ECTS) oraz wymagany standardami kształcenia nauczycielskiego przedmiot „Metodyka nauczania przedmiotów zawodowych” w wymiarze 10 godzin.
ZWIŃ
Informacje mogą ulec zmianie. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Studiowałam na WTZ dietetyke. Dziedzina zawierająca wiedzę z zakresu medycyny jak i chemii, technologii produkcji żywności co jest podstawą aby wiedzieć jak żywność w rzeczywistości od postaw jest tworzona i jakim procesom podlega. Mimo dużej ilości godzin na temat produkcji, składów żywności itp. Spory zakres to zajęcia odbywające się w szpitalu z którym uczelnia współpracuje gdzie wykłady prowadzili lekarze ze szpitala Jana Pawła II oraz szpitala uniwersyteckiego im. Kopernika. Zdobyty tytuł na kierunku dietetyka - lider kształcenia mówi sam za sobie. Dużo praktycznej wiedzy na tym wydziale na pewno dowiecie się dokładnie co to jest żywność jakie ma znaczenie i zastosowanie.
Uczelnia na wysokim poziomie. WTŻ to wydział górujący na Rolniczym. Jeśli masz jakąś wiedzę w dziedzinach chemii to zapraszamy. Wspaniała atmosfera, a władze wydziału niezastąpione !!! :)
DB
Zgadzam się z Karo. I jeszcze dopowiem od siebie, że na wydziale jest naprawdę fajna kadra. Cud, miód i orzeszki. : )
Technologia Żywności to fajny kierunek i nie tak łatwy, jak mogłoby się wydawać. Dużo techniki i chemii :)
może być, nic więcej w temacie