• BEZPIECZEŃSTWO SUPLEMENTÓW DIETY ORAZ ŻYWNOŚCI WZBOGACONEJ I SPECJALNEGO PRZEZNACZENIA - STUDIA PODYPLOMOWE

    Rekrutacja

    Celem kształcenia na studiach jest zdobycie przez Słuchaczy wiedzy z zakresu suplementów diety, żywności wzbogaconej, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, z uwzględnieniem aspektów żywieniowych, toksykologicznych i analitycznych.

    Studia umożliwią Słuchaczom nabycie umiejętności określania ryzyka zdrowotnego wynikającego ze spożywania omawianych produktów, interpretacji wyników oznaczeń analitycznych tych produktów, a także oceny prawidłowości ich oznakowania w kontekście odpowiednich regulacji prawnych, w tym tych dotyczących oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.

    Dowiedz się więcej

    WYŚWIETL WIĘCEJZwiń

  • DYPLOMOWANY ENOLOG - TECHNOLOGIA WINIARSKA I MIODOSYTNICZNA - STUDIA PODYPLOMOWE

    Rekrutacja

    Celem kształcenia w ramach studiów podyplomowych „Dyplomowany Enolog – technologia winiarska i miodosytnicza” jest przekazanie wiedzy studentom oraz nabycie przez nich umiejętności i kompetencji z technologii żywności, w szczególności technologii winiarskiej, a także podstaw uprawy wybranych owoców wykorzystywanych do produkcji win. Wykłady i ćwiczenia prowadzone będą przez wykładowców Uniwersytetu Rolniczego oraz specjalistów z dziedziny enologii. Program studiów obejmuje następujące moduły:

    • biologia i uprawa roślin winiarskich,
    • technologia produkcji wina,
    • mikrobiologia i biochemia wina,
    • analiza sensoryczna wraz z elementami degustacji,
    • uwarunkowania prawne, procesy inwestycyjne, projektowanie winiarni i kontrola jakości w winiarni.  

    Dowiedz się więcej

    WYŚWIETL WIĘCEJZwiń

  • RZEMIEŚLNICZY WYRÓB ŻYWNOŚCI TRADYCYJNEJ I NOWOCZESNEJ - STUDIA PODYPLOMOWE

    Rekrutacja

    Studia umożliwiają zdobycie bądź doskonalenie wiedzy przedmiotowej, przez absolwentów szkół wyższych o dowolnym poziomie i profilu, przyporządkowanych do dyscypliny technologia żywności i żywienia, rolnictwo, zootechnika lub pokrewnych. Ponadto słuchacze zdobywają i doskonalą wiedzę z zakresu rzemieślniczego wyrobu żywności tradycyjnej i regionalnej, a także poznają sposoby wytwarzania żywności nowoczesnej.

    Absolwent studiów podyplomowych zdobędzie:

    • ogólną wiedzę z zakresu żywienia człowieka oraz złożonych procesów technologii żywności, ich wzajemnych powiązań oraz roli człowieka w kształtowaniu tych powiązań,
    • pogłębioną wiedzę na temat produkcji żywności tradycyjnej i nowoczesnej, z uwzględnieniem aspektów prawnych, społecznych i środowiskowych,
    •  praktyczne umiejętności umożliwiające rzemieślniczy wyrób żywności bezpiecznej, o wysokiej jakości,
    • zdolności krytycznego rozumienia zdobytej wiedzy i umiejętności do opisu oraz analizy typowych zjawisk i problemów związanych z rzemieślniczym wyrobem żywności tradycyjnej i nowoczesnej.

    Dowiedz się więcej

    WYŚWIETL WIĘCEJZwiń

  • ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I DIETETYKA - STUDIA PODYPLOMOWE

    Rekrutacja
    Uczelnie Kraków - studia podyplomowe na kierunku Żywienie człowieka i dietetyka

    Studia kwalifikacyjne umożliwiające Nauczycielom nabycie uprawnień do prowadzenia kolejnego przedmiotu z zakresu Żywienia Człowieka, Dietetyki, Nowoczesnej gastronomii – metod produkcji, wyposażania i projektowania oraz Nowoczesnych Metod Technologii Żywności.

    Studia są 3-semestralne, obejmują 350 godzin wykładów, seminariów i ćwiczeń – zgodnie z załącznikiem do Rozporządzenia MNiSW z dnia 23 września 2003 r. pt. „Standardy kształcenia nauczycieli w szkołach wyższych na studiach wyższych zawodowych, studiach magisterskich oraz studiach podyplomowych”. 

    Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 17 stycznia 2012 r. (w porozumieniu z Ministrem Edukacji Narodowej) w sprawie standardów kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela, punkt II.2.,  w programie studiów uwzględniono dodatkowo 60 godzin praktyk (3 punkty ECTS),  a każdy z wymienionych poniżej modułów kształcenia obejmuje nie mniej niż 60 godzin zajęć (nie mniej niż 10 punktów ECTS) oraz  wymagany standardami kształcenia nauczycielskiego przedmiot  „Metodyka nauczania przedmiotów zawodowych” w wymiarze 10 godzin.

    Dowiedz się więcej

    WYŚWIETL WIĘCEJZwiń

  • ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I DIETETYKA (STUDIA KWALIFIKACYJNE DLA NAUCZYCIELI) - STUDIA PODYPLOMOWE

    Rekrutacja

    Studia obejmują 350 godzin wykładów, seminariów i ćwiczeń – zgodnie z załącznikiem do Rozporządzenia MNiSW z dnia 23 września 2003 r. pt. „Standardy kształcenia nauczycieli w szkołach wyższych na studiach wyższych zawodowych, studiach magisterskich oraz studiach podyplomowych”.  

    Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 17 stycznia 2012 r. (w porozumieniu z Ministrem Edukacji Narodowej) w sprawie standardów kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela, punkt II.2.  w programie studiów uwzględniono 60 godzin praktyk (3 punkty ECTS),  a każdy z wymienionych poniżej modułów kształcenia obejmuje nie mniej niż 60 godzin zajęć (nie mniej niż 10 punktów ECTS) oraz  wymagany standardami kształcenia nauczycielskiego przedmiot  „Metodyka nauczania przedmiotów zawodowych” w wymiarze 10 godzin.

    Dowiedz się więcej

    WYŚWIETL WIĘCEJZwiń

Informacje mają charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Wszelkie prezentowane informacje nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu cywilnego oraz nie są wiążące i mogą ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia. Otouczelnie.pl zastrzega sobie prawo do zmian i pomyłek. Wszelkie prezentowane informacje są aktualne na dzień publikacji.

Opinie (11)

Gaja Ocena odpowiedz

Bardzo fajny wydział. Uczelnia okej, wszystko jest dokladnie tak jak oczekiwałam

Eliza Ocena odpowiedz

Uczelnia funkcjonuje bez zarzutu, pracownicy dziekanatu, wykładowcy, wszyscy naprawde bardzo w porzadku

Darek Ocena odpowiedz

Kierunek trudny, wiec i nauki sporo, nie ma sie co dziwic. Szkola ma wysoki poziom

Kibi Ocena odpowiedz

Nie polecam, studia o kierunku technologia zywnosci bardzo ciężkie, jakby co najmniej była to medycyna. Jak jedynym waszym zajęciem będzie nauka to zdacie (albo o nie) inaczej nie ma opcji.

Weronika Ocena odpowiedz

Zastanawiałam się nad tą uczelnią, ale mieszkam i pracuję pod Krakowem, więc wieczne dojazdy na stacjonarne zajęcia byłyby dla mnie sporym utrudnieniem. Ostatenicze wybrałam technologie żywności i żywienie człowieka dla nauczycieli na WSKZ, bo wszystkie zjazdy są w formie zdalnej i już niedługo będę miała uprawnienia do nauczania kolejnego przedmiotu w mojej szkole :)

Dietetyczka Ocena odpowiedz

Studiowałam na WTZ dietetyke. Dziedzina zawierająca wiedzę z zakresu medycyny jak i chemii, technologii produkcji żywności co jest podstawą aby wiedzieć jak żywność w rzeczywistości od postaw jest tworzona i jakim procesom podlega. Mimo dużej ilości godzin na temat produkcji, składów żywności itp. Spory zakres to zajęcia odbywające się w szpitalu z którym uczelnia współpracuje gdzie wykłady prowadzili lekarze ze szpitala Jana Pawła II oraz szpitala uniwersyteckiego im. Kopernika. Zdobyty tytuł na kierunku dietetyka - lider kształcenia mówi sam za sobie. Dużo praktycznej wiedzy na tym wydziale na pewno dowiecie się dokładnie co to jest żywność jakie ma znaczenie i zastosowanie.

Emsi Ocena odpowiedz

Uczelnia na wysokim poziomie. WTŻ to wydział górujący na Rolniczym. Jeśli masz jakąś wiedzę w dziedzinach chemii to zapraszamy. Wspaniała atmosfera, a władze wydziału niezastąpione !!! :)

MONA Ocena odpowiedz

DB

zn Ocena odpowiedz

Zgadzam się z Karo. I jeszcze dopowiem od siebie, że na wydziale jest naprawdę fajna kadra. Cud, miód i orzeszki. : )

Karo Ocena odpowiedz

Technologia Żywności to fajny kierunek i nie tak łatwy, jak mogłoby się wydawać. Dużo techniki i chemii :)

fred Ocena odpowiedz

może być, nic więcej w temacie